Hamburg: Protest protiv Samita G-20 prerastao u sukob policije i demonstranata, povređeno više od 150 policajaca, uhapšeno 45 osoba

German riot police clash with protesters during the demonstrations during the G20 summit in Hamburg, Germany. REUTERS/Fabrizio Bensch

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih delova Nemačke kako bi obuzdala nasilјe koje prati samit G20. Ispalјen je prvi metak, javlјa “Špigl”.

Prema snimcima koji kruže na internetu, Hamburg se pretvorio u ratnu zonu, demonstranti se sukoblјavaju sa policijom, pale automobile, gust crni dim se nadvija nad gradom kojim prolaze oklopna vozila.

“Špigl” javlјa da je grupa nasilnih demonstranata okružila jednog policajca, koji je morao da puca u vazduh da ih upozori da se ne približavaju više, nakon čega je pobegao.

“Špigl onlajn” preneo je vest o oklopnim vozilima Bundesvera na ulicama Hamburga prema Altoni.

Kako javlјaju, u Centru za medije im je rečeno da se oklopna vozila samo premeštaju iz jedne kasarne u drugu. Portparolka je naglasila kako se ne radi o kriznoj situaciji. “Špigl” javlјa kada se vozila Bundesvera prevoze jer, iako je policija zadužena za sigurnost samita G20, vojska služi kao dodatna podrška. Sam grad Hamburg, navode, poslao je 40 zahteva za pomoć.

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih “nedela” širom Hambruga. Povređeno je više od 150 policajaca. Uhapšeno je 45 osoba.

Portparolka prve dame SAD Melanije Tramp Stefani Grišam izjavila je da supruga američkog predsednika zbog demonstracija u Hamburgu nije u mogućnosti da napusti hotel u kojem je odsela i neće prisustvovati današnjim događajima u organizaciji supružnika lidera G20, prenosi CNN.

AP je prethodno javio da su demonstranti koji se protive globalizaciji blokirali hotel u kojem je Melanija Tramp, pa ona ne može da se pridruži suprugama drugih lidera G20 i suprugu nemačke kancelarke Angele Merkel u druženju na marginama samita.

Nepoznati muškarci napali su navodno čuvare ispred hotela u kojem je odseo predsednik Rusije Vladimir Putim tokom održavanja samita Grupe 20 (G20) u Hamburgu, preneo je nemački list Bild.

Prema navodima lista, Putin je odseo u hotelu Park Hajat, a u toku navodnog napada se nalazio u drugom delu grada, u kongresnom centru, gde se održava Samit G20.Sukobi su izbili sinoć u Hamburgu između više hilјada demonstranata protiv skupa G20 i policije, čime je dodatno povećana tenzija pred prvi samit ovog tipa za američkog predsednika Donalda Trampa.

U okršajima su povređena 76 policajaca i najmanje dva demonstranta, a pet lјudi je privedeno, prema novom bilansu koji je noćas dala policija.

Incidenti su se nastavili u raznim delovima Hamburga i posle ponoći, a nekoliko hilјada lјudi nastavilo je da protestuje, ovog puta mirno, pod budnim okom snaga za suzbijanje demonstracija.

Incidenti u Hamburgu počeli su sinoć sa kretanjem oko 12.000 lјudi koji su protestovali protiv G20 blizu mesta održavanja skupa.

Nemačka policija je sinoć vodenim topovima i biber-sprejom rasterala demonstrante protiv samita koji su je napadali bocama i kamenicama.

Policija je navela da je u više navrata tražila od grupe tvrdokornih anti-kapitalističkih demonstranata da skinu maske, a zatim je odlučila da tu grupu razdvoji od ostalih nekoliko hilјada demonstranata.

Demonstranti sa crnim kapulјačama su bocama i ciglama napali policijsko vozilo i razbili prozor. Više vozila je zapalјeno, oštećeni su izlozi radnji i banaka, a najuporniji demonstranti podigli su barikade u nekim kvartovima.

Sukobi kao da nagoveštavaju tenzije koje se očekuju tokom samog samita na kome se okuplјaju vođe 20 glavnih ekonomija sveta, i gde će brojna sporna pitanja biti na tapetu između američkog predsednika Donalda Trampa i drugih vođa.

Glavna sporna pitanja su pre svega klima i trgovina.

Domaćin samita, nemačka kancelarka Angela Merkel, rekla je juče: “Nećemo prikrivati razlike nego, naprotiv, ukazivati na njih, jer postoji suštinska razlika mišlјenja o nekim klјučnim pitanjima”.

Tramp treba prvi put da se sastane sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, danas popodne na margini sastanka. I Tramp i Putin stigli su u Hamburg. Tramp je već imao sastanak sa kancelarkom Merkel sinoć.

Pred susret s Putinom, Tramp je oštro kritikovao Rusiju juče u Varšavi, prvog dana njegove evropske turneje, i čak je izrazio zabrinutost za Zapad

Policija kaže da je u više navrata tražila od grupe tvrdokornih anti-kapitalističkih demonstranata da skinu maske, a zatim je odlučila da tu grupu razdvoji od ostalih nekoliko hilјada demonstranata.

Demonstranti s crnim kapulјačama su bocama i ciglama napali policijsko vozilo i razbili prozor.

Više od 100.000 demonstranata se očekuje u Hamburgu povodom Samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalјa sveta, koji se održava u petak i subotu.

Parola demonstracija je “G-20: Dobrodošli u pakao”.

Hamburg se dodatno obezbedio pojačanjima iz cele zemlјe, tako da ima na raspolaganju 20.000 policajaca za patroliranje ulicama i vodotocima tog severnog nemačkog grada.

(Beta)

 

More Stories
ŠTA REĆI?