Проблеми патриотско војног кампа на Златибору

Патриотско-омладински камп или дечији војни камп како се спомињао у медијима, организован је од стране Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије и Е.Н.О.Т. корп-а уз подршку општине Чајетина прошле недеље на Златибору, где је и принудно затворен у петак од стране Министарства Унутрашњих послова.  Камп је изазвао велику узнемиреност у друштву, са обзиром да су учесници кампа доби од 10-23 године где су чак и малолетна деца носила униформе и оружје уз савладавање војних вештина. Ово је отворило простор за злоупотребе малолетника, којима ту није место, и постављање питања ко, за шта и како  их тренира.

Контрадикторне одговоре добили смо и од организатора кампа. Док је представник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије Жељко Вукелић рекао да то није војни камп већ “омладинско-патриотски”, али је за разлику од њега Валериј Шамбаров, председник организационог комитета кампова за младе, тада рекао да је циљ да млади људи “постану прави људи и ратници који могу да бране своју земљу”.  То дефинитивно урушава поверење у организаторе, као и питање да ли су родитељи и деца били свесни у шта се упуштају. На то можемо додати и употребу униформа са обележијима војске СРЈ, а са обзиром да та војска више не постоји, то се може протумачити и као паравојно организовање противно члану 55. Устава  Србије.

Овакви кампови се једино могу организовати уколико држава стане иза њих, јер то морају радити професионалци, припадници Министарства Одбране или МУП-а. По интернету се наводе примери сличних кампова који се организују свугде по свету, али није изнешена чињеница да су ти кампови организовани или подржани и надзирани од стране Министарстава одбране тих земаља. Узећемо најближи пример Црне Горе, где Министарство Одбране Црне Горе организује летњи војни камп, где се пунолетни средњошколци позивају јавно да на њему учествују и где се уче традицији и војном занату, где се и обука спроводи од стране професионалаца уз државне ресурсе. За овим кампом влада велико интересовање, и велика конкуренција, са обзиром да потенцијални учесници морају бити узорни ученици које су препоручили наставници и директори школа. Слична ситуација је и у Русији, САД…

Треба радити на обуци омладине али не на овако неозбиљан начин, још када видимо да постоји велика заинтересованост код младих да раде на својој безбедности, што потврђује и истраживање Истраживачког центра за одбрану и безбедност у којој је већина била за поновно увођење обавезног војног рока. Предмети које су прошле генерације имале у школама у Југославији, Опште народна одбрана и друштвена само-заштита (ОНО и ДСЗ) су имали велике користи за све грађане, који су тада учили разним вештинама и били припремљени на разне безбедносне ризике, уз обуку стрељаштва, али је нажалост овај предмет укинут са урушавањем система цивилне заштите.

Предмет безбедност је неопходно увести у школе, јер млади морају учити о ванредним ситуацијама, цивилној заштити, против пожарној заштити, првој помоћи и свему ономе што ће им помоћи да  спасе свој и живот људи у свом окружењу, а касније када довољно стасају и да се баве стрељаштвом. Тај предмет не треба бити исти као ОНО и ДСЗ, већ модернзиован, где имамо и нове претње као што је безбедност на интернету. Неопходно је да држава  има у виду  да организује обуке, кампове и друге видове едукације о безбедности, како не би дозволили да овај простор буде  искоришћен и злоупотребљен од стране разних интересних група за њихову корист.

 

Фото извор РТ

Милош Тишма

More Stories
KONCERTI POD UNIFORMOM