BALKANSKI KARTEL U SVETSKOM KRIMINALU

U predhodnih par dana uhapšeno je 22 osobe za koje se smatra da su pripadnici organizovane kriminalne grupe pod nazivom Balkanski kartel. Njima se stavljaju na teret dela vezana za trgovinu narkoticima. Šta je Balkanski katel i kakve su veze ove grupe sa drugim kriminalnim organizacijama u regionu i Svetu? Te kakva je njegova budućnost?

Sumnjiče se da su najveći trgovci kokainom sa Balkana. Verujemo da ovaj kartel stoji iza pošiljki od više tona koje su na evropsko tlo stigle iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora,“ rekao je 11. maja ove godine Ninoslav Cmolić, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP).

Pet meseci kasnije došlo je do hapšenja i određivanja pritvora osobama za koje se smatra da su pripadnici ovog kartela. Pritvor je prema okrivljenima P.S, Z.J, M.M, M.M, S.N. i S.Đ određen iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 1, 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno usled postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoka, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Balkanski kartel odnosno njegovi pripadnici se  terete da su od 12. februara do 16. marta 2020. godine na teritoriji Albanije i Srbije  učestvovali  i posredovali u kupovini, prenošenju i prodaji marihuane. Samo u jednoj od zaplena pronađeno je i oduzeto 782 kilograma marihune. Takođe dovode se i u vezu sa švercom 5t kokaina u Rumuniji, kada se prevrnuo brod 2019. godine.

U medijima se navodi  da su za transport narkotika koristili kamione sa prikolicom u kojima su specijalno izrađeni bunkeri za skladištenje. S tim u vezi eksperti smatraju da je ova kriminalna organizacija zamišljena kao neka vrsta posrednika između drugih kriminalnih organizacija kako bi olakšala transport narkotika iz Albanije preko Srbije do evropskih zemalja. Dakle fokus ove organizacije nije proizvodnja narkotika već njegov transport i u tome su ključne organizacije iz Albanije, Srbije i Crne Gore.

VEZE SA REGIONOM, BRAZILOM I  ITALIJANSKOM  NDRANGETOM

Balkanski kartel se povezuje sa regionalnim kriminalnim organizacijama poput Škaljarskog i Kavačkog klana, koje su nasledili usred njihovih međusobnih obračuna. Takođe u medijima se posebno ističu njihove veze sa izuzetno jakim savezom kriminalnih organizacija iz Brazila. Hapšenja su i započela u Brazilu 5. oktobra u koordinisanoj međunarodnoj akciji. Smatra se da su pojedini od privedenih  blisko sarađivali sa organizacijom “Primero Comando da Capital” koja važi za jednu od najvećih kriminalnih grupa čiji je vođa poreklom sa Balkana. Pretpostavka je da su najviše oprisali u predelu Sao Paula.

Kada je došlo do hapšenja pripadnika Ndragente upravo u Brazilu došlo je i do povezivanja Balkanskog kartela sa ovom ozloglašenom italijanskom kriminalnom organizacijom.

Ndangeta je organizacija koja funkcioniše kao konfederacija više kriminalnih organizacija ili u Italiji porodica koje se nazivaju andrine i smatra se da zajedno formiraju takozvano ,,društvo izabranih“. Smatra se da je veza između ovih porodica labava i uređena horizontalno slično kao i Cammora nema striktnu hijerarhijsku strukturu postavljenu vertikalno. Što u praksi rezultuje čestim okršajima između porodica ili različitih grupacija. S obrzirom da se smatra da i Balkanski kartel ima više ogranaka i organizacija može se videti sličnost sa italijanskim modelom.

Kriminalci sa Balkana su došli u kontakt sa itlijanskom mafijom i sličnim organizacijama još devedesetih godina, a posredno preko italijana došli su i do Južne Amerike, odnosno proizvođača kokaina. Dakle ključna ruta je proizvodnja u latinoameričkim zemljama zatim transport do italijanskih luka i po potrebi direktno do crnogorskih luka a odatle preko bakanske tranzitne rute narkotici (prvenstveno kokain) dospevaju na svoje krajnje odredište bogate zapadnoevropske zemlje.

Izvor: MUP Srbije, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije,

BUDUĆNOST BALKANSKIH KRIMINALNIH ORGANIZACIJA

Kriminalne organizacije sa balkana doživljavaju svoj uspon kada je narko trafiking u pitanju poslednjih dvadeset godina i taj uspon je kontinuiran kako beleže eksperti iz inostranstva. Takođe to pokazuju i izveštaji pokazuju izveštaji Agencije Evropske unije za sprovođenje zakona Evropol (EUROPOL) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOC).

UNDOC naglašava da je luka Bar u Crnoj Gori jedna od važnih tranzitnih tačaka koju koriste balkanske kriminalne grupe, te da se među najjače ubrajaju “škaljarski“ i “kavački“ klan iz Crne Gore. Čuvena veza Bar-Bari.

Na pitanje kako stati na kraj kriminalnim organizacijama koje se bave narkotrafikingom nije jednostavno dati odgovor. Dokle god u društvu postoji potreba za nekim sredstvom ili uslugom a da je zakonom zabranjena postojaće prostor za ilegalne poslove jer oni koji obezbede ono što je zabranjeno uvek će imati ogroman profit koji je i jedini motiv za baljenje kriminalom.

Dakle država niti više njih ne može nikada apsolutno iskoreniti kriminal ali njen zadatak je da se protiv istog bori i da ga svede na najmanju moguću meru. Ujedinjene kordinisane akcije su ključ. Saradnja mora da postoji i u okviru jedne države u smislu da pravosuđe, policija i obaveštajne službe rade kao jedno.

Srbija je u posednjih nekoliko godina ušla u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala hapšenjem Veljka Belivuka i ogranaka oko Škaljarskog i Kavačkog klana. Dok je i dalje najveće suđenje za šverc narkotika u istoriji Srbije proces Darku Šariću, koji je u oktobru 2022. odlukom Apelacionog suda osuđen na 14 godina zatvora zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.

Takođe organizovane kriminalne organizacije danas po defoltu imaju međunarodni karakter stoga je bitno da se sarađuje kako sa službama iz regiona tako i sa evropskim i svetskim organizacijama poput EUROPOLA i INTERPOLA u suprotnom budućnost Balkanskog i bilo kog drugog kartela biće svetla.

Izvor naslovne fotografije:http://dpnsee.org/2022/09/30/organized-crime-groups-in-the-western-balkans/