RAT JE RAZGOVOR S BOGOM BEZ POSREDNIKA-DMITRI STEŠIN

Ovo je deo intervjua sa Dmitrijem Stešinom koji je objavljen u aktuelnom martovskom štampanom izdanju magazina Odbrana i bezbednost

Biti ratni reporter je zahtevno, a ta profesija podrazumeva i mnoga odricanja.
Da biste napustili dom i putovali po svetu, obilazeći ratna žarišta,
potrebno je, pored profesionalizma, i mnogo hrabrosti. O tome kako izgleda
rad ratnog reportera na terenu, šta su najteže situacije i koliko je teško
susretati se s užasima vojnih sukoba svaki put iznova, razgovarali smo s ruskim
ratnim reporterom Dmitrijem Stešinom

Dmitri Stešin

Кoja situacija, slika ili osoba je ostavila nezaboravan utisak na vas tokom ratnih iskustava?

Foto i video materijale Beslana ne držim u kompjuteru, već na posebnom disku, i ne želim toga da se sećam. Možda ni kraja odbrane Slavjanska. Bilo je veoma vruće, a oko 20 časova, kada je žega popustila, u predgrađu Slavjanska ljudi su izašli da zalivaju bašte ili su mahom već bili napolju. U tom trenutku ispaljeno je 20 granata kalibra 80 mm na naselje. Petogodišnji dečak se igrao u dvorištu kada je pala prva granata na kuću. Njagova majka je pokušala da ga zaštiti, ali druga eksplozija je bila toliko jaka da je ona stradala na mestu. Dečaku je tako, nažalost, priredila još nekoliko sati mučenja. Doveli smo ga u gradsku bolnicu, bilo nam je dozvoljeno da zavirimo kroz vrata, dečak je umro pred našim očima. U tom predgrađu Slavjanska nije bilo borbenih ciljeva: milicijskih lokacija, skladišta ni kontrolnih punktova. Ukrajinske snage su jednostavno želele da nateraju ljude da pobegnu iz grada pre napada.

Da li postoje sličnosti u sukobu u Ukrajini i Siriji?

Ne. Skoro nikakve. Sirija je apsolutno strani rat u dalekoj zemlji. Morao sam da radim tamo nekoliko godina da bi rat postao „moj“. Po mom rangiranju u odnosu na Ruse i Rusiju, na prvom mestu je, naravno, Srbija, a na drugom – Sirija. Rusija je spasla ovu zemlju od opskurantizma. Sukob u Siriji je čisto religijski, a u Ukrajini – etničko-jezički. Ali postoji zajednički detalj – učešće Zapada u tim sukobima. Vrlo dobro znam kako i zahvaljujući kome su se talibani pojavili, kako su se transformisali u Al Кaidu, i zahvaljujući kome je stvorena kvazidržava ISIS. I ne samo stvorena već je uspešno postojala i, što je najvažnije, pobeđivala nekoliko godina.
Zanimljiv detalj je i istovetni stav u Siriji i Donbasu prema tragovima rata – u obe zemlje tragovi uništenja eliminišu se što je brže moguće. Eksplodirao je minibus, u kome je bila tona eksploziva, na ulicama Damaska a već sledećeg jutra postavljen je novi asfalt. Dok je bombardovan kijevski rejon Donjecka, svi polomljeni prozori su prekriveni istom ivericom, a u čoporima pasa lutalica svaki pas je bio vakcinisan i pregledan: na uhu svakog kučeta nalazila se plastična oznaka s brojem.

Ukrajina