EKSTREMIZAM OVK NASTAVLJA DA ŽIVI

Od hapšenja Hašima Tačija i ostalih vođa terorističke OVK, ekstremistički stavovi dela albanaca Albanije, Severne Makedonije i Kosova i Metohije se ne smiruju, od poziva na rat do organizovanja proglasa od strane albanskih institucija

Državna arhivska agencija Kosova (KASA) objavila je zajedničku izjavu naučnih i kulturnih institucija Kosova, Albanije i severne Makedonije u odbranu vrednosti OVK. Prema saopštenju Državne agencije za arhiv, planirano je da ovo zajedničko saopštenje bude objavljeno nakon naučne sesije „Oslobodilačka vojska Kosova – nacionalna vrednost“, koja je trebalo da bude održana 25. novembra 2020. godine, povodom 23. godišnjice Oslobodilačke vojske Kosova. Ovo se na sreću nije desilo, ali je zabrinjavajuće je da su vrednosti jedne terorističke organizacije uspele da uzurpiraju institucije dve suverene države.  U ovoj zajedničkoj izjavi koju su potpisali direktori glavnih naučnih i kulturnih institucija iz Albanije, Kosova i severne Makedonije  zaključuje se, između ostalog, da je uspostavljanje Specijalizovanih komora u Hagu, Holandiji, za suđenje bivšim pripadnicima OVK pokrenute sa politički motivisanim optužbama.

Ova skandalozna inicijativa gde se zvanične institucije stavljaju u odbranu vrednosti terorističke organizacije je bez presedana. Izostanak prvo reakcije SANU, a zatim Saveta Evrope i drugih međunarodnih institucija je opasna na ovakve deklaracije. Ovo svakako jeste legitimisanje ekstremizma.Opravdavanje vrednosti terorističkih organizacija je opasan put koji neko može zauzeti u nauci, a njegovo neosporavanje može biti još opasnije, jer se sutra može koristiti i za opravdavanje prošlih i novih ratova. Već smo dočekali to da u britanskim udžbenicima i nekim drugim OVK bude predstavljana kao legitimna sila sa pravim vrednostima, a da li smemo da dozvolimo institucijalizaciju vrednosti terorističke organizacije i takvo opravdavanje daljih i prošlih sukoba? To je pitanje za naše naučne krugove i državu.

Potpisi na deklaraciji koja opravdava vrednosti OVK.
More Stories
VODA ISPRED BENZINA