ZAVARAVANJE NEPRIJATELJA 1944. I 1999. GODINE

Grupa britanskih oficira je došla na ideju da zavarava nemačke jedinice maketama pred iskrcavanje u Normandiji. 45 godina kasnije potpukovnik Đorđe Ivanov tokom NATO agresije izrađuje makete koje su zavaravale neprijateljsku avijaciju. U oba slučaja, neprijateljske snage su potrošile dosta resursa nasedanjem na lažne jedinice

Rat je nemoguće dobiti bez razvijenog obaveštajnog rada i iznuđivanja neprijateljske greške. Prikupljanje obaveštajnih podataka, pomoću tajnog rada obaveštajaca koji za cilj imaju da nauče neprijateljske planove ali i da bombarduju neprijatelje sa lažnim informacijama kako bi stvorili uslove za obmanu. Dva istorijska primera su svakako operacija ,,Tvrđava” kada su britanci zavarali nemce o pravcu invazije saveznika uz korišćenje fantomske vojske maketa i izrada maketa 1999. godine od strane Vojske Jugoslavije koja je navodila NATO alijansu da potroši svoje kapaciteta na gađanje maketa.

Operacija ,,Tvrđava” 1943-1944

Od jula 1943. godine, tajna grupa oficira Ujedinjenog Kraljevstva, poznata kao Londonski kontrolni odsek, počela je da osmišljava veliku operaciju koja je trebala da zavara Nemačku vojsku pod kodnim imenom Telohranitelj. Ova grupa je na osnovu iskustva  prepoznala da je temelj svih operacija obmane podrška i podsticanje očekivanja neprijatelja koji se pažljivo ojačava ono u šta želi  da veruje i osiguravajući da informacije dosegnu najviše nivoe neprijateljskog komandovanja.

Cilj ove operacije bio je da zavede Nemce pogrešnim pretpostavkama u vezi sa vremenom i lokacijom savezničke invazije na severozapadnu Evropu. Operacija Tvrđava Jug(Fortitude South), jedan od njenih glavnih elemenata, imala je za cilj da ih uveri da će invazija biti preko Kalea, dok je on u stvari planiran preko Normandije za Dan D.Njima je priključena i američka ,,duh vojska”. Među obaveštajcima koji su dezinformisali nemce, bio je i jugoslovenski trostruki agent Duško Popov.

Kako bi ubedili neprijatelja, oni su naprali veliki broj maketa tenkova, artiljerije, aviona, brodova i drugih jedinica koje su gomilali na Jugu UK, uglavnom u okolini Dovera. Dobijajući izveštaje od izviđača koji su videli gomiljanje ovih fantosmkih trupa uz potkrepljivanje istih tvrdnji od strane obaveštajnih službi, nemci su bili obmanuti o pravcu nadolazeć invazije i to su kasnije skupo platili lakim upadom saveznika tokom Dana D u Normandiju. Pogledajte makete na snimku ispod.

Đorđe Ivanov i zavaravanje NATO avijacije 1999. godine

Potukovnik Đorđe Ivanov je na početku NATO agresije na SRJ 1999. godine dobio ideju da napravi makete aviona MIG-29 naše vojske koje bi obmanule neprijateljske avione. On je u tome uspeo i uz podršku od starešina napravio prvu maketu uz pomoć stolara i drugih zanatlija, koja je izrađena od lima, buradi, drveta ali je imala i radio stanicu te je bila uočljiva na radaru. Kada se neprijateljska avijacija ,,upecala” na ovaj lažni cilj, koji je bio izrađen u srazmeri 1:1 u odnosu na orignial, onda je odobrena dalja izrada ovih maketa. Ovaj tim je morao u veoma malom vremenskom periodu da prenese maketu od fabrike nameštaja u Novoj Pazovi do aerodroma u Batajnici, pre nego što bi bili ,,uhvaćeni” od NATO satelita. Oni su makete postavljali na travu, a sve napravljene makete su ubrzo po postavljanju bile uništene.

Kako je VJ imala dosta obaveštajnih podataka, ona je uspela da namami neprijatelja na ovu obmanu, jer su znali da neće propustiti šansu da unište naše avione. Ovime je ušteđeno dosta finansija vojsci Jugoslavije, a NATO je ,,bacao” svoje kapacitete, ljudstvo i municiju u prazno.

U Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu pored aerodroma ,,Nikola Tesla” danas je izložena restaurirana maketa aviona “mig 29” u prirodnoj veličini, koja je 1999. godine korišćena kao lažni cilj NATO avijaciju. Đorđe Ivanov i njegov tim još nisu dobili nikakvo priznanje za ovo radnje.

Maketa ,,MIG 29,,

Ovakva rukovodstva ali i profesionalci došli su na odlične ideje, koje su zahvaljujući obmani značajno opasnijeg neprijatelja uspeli da dođu do prednosti i tako odbrane svoje položaje zavaravanjem.  Zato treba slušati dobre ideje svih u sistemima bezbednosti i odbrani, bez insistiranja na činovima i vezama, jer jedna dobra ideja može doneti ili odneti milione evra.

 

Miloš Tišma