MLADI MASOVNO GUBE ŽIVOTE U SRBIJI

Prethodnih meseci bilo je dosta slučajeva ubistava, samoubistava i nesreća u kojima su mladi ljudi izgubili život. Da li je skoro godinu dana mera protiv koronavirusa donelo trajne posledice po psihu mladih?

Krajem januara u Austriji su dečije psihijatrije bile popunjene, a Ministarstvo zdravlja Austrije bilo je primorano da osnuje psiho socijalni stožer. To je jedan od prvih podignutih alarma u državama po kome se vidi da su deca i mladi značajno ugroženi merama protiv korona virusa što se najviše odražava po njihovu psihu. U Španiji, Holandiji i u drugim evropskim državama , mladi masovno protestuju i izazivaju nerede iskazujući svoje nezadovoljstvo. Jednostavno se pokazalo da dugoročne rigorozno mere imaju rok trajanja i ne samo da utiču na psihičko zdravlje, nego izazivaju i revolt zbog viška snage koja nema prostora za pražnjenje.

Sa druge strane u Srbiji prvo veće pražnjenje energije mladih desilo se letos na masovnim demonstracijama. Sada skoro godinu dana nakon uvođenja vanrednog stanja, mladi sve više stradaju i to u ubistvima, masovnim tučama, nasilju, saobraćajnim nesrećama, na radnom mestu i u drugim nesrećnim situacijama. Manjak bezbednosne kulture, svesti ali i višak energije, nemarnosti, agresivnosti, revolta i psihičkog pritiska uzimaju danak, te mladi brže psihički ,,pucaju”. Ubistvo i samoubistvo sestara u Novom Sadu, nesrećno stradanje mladog momka u Nišu, saobraćajne nesreće po čitavoj Srbiji gde je za nedelju dana poginulo preko četvoro mladih, nesreće na radu u kojoj su poginuli mladići u Pančevu i Majdanpeku, smrt mladog para usled problema sa bojlerom u iznajmljenom smeštaju, ubistvo mlade devojke u Vranju i masovne tuče mladih po Srbiji su samo neki događaji gde mladost strada u poslednjem periodu.

Tuče dobijaju sve nasilniji karakter, pa smo na primeru iživljavanja mladog pripadnika obezbeđenja nad drugim mladim čovekom koji je onesvešćen, od letos,  mogli da vidimo na snimku nivo te agresivnosti, a sada imamo i snimak masovne tuče u Novom Sadu od pre par dana. Mladi masovno organizuju žurke širom Srbije ili se okupljaju na javnim mestima kada to vreme dozvoli. Nepažanja na radu brza vožnja i nemarnost usled psihičkih pritisaka dovode do teških nesreća ili zanemarivanja osnovnog bezbednog ponašanja.

Nažalost mladi su osuđeni na zabavu na internetu koja može imati dosta negativan uticaj, pogotovu kada se upijaju informacije i uticaji iz sumnjivih izvora koji mogu nositi i radikalizaciju. Jednostavno funkcionisanje mlade osobe u uslovima korone dovelo je do povećanja skupljanja negativne energije, dok je jača psihološka pomoć mladima izostala. U većini ranijih kriza mladi su imali neku vrstu ,,pražnjenja” te energije kroz vojni rok, radne akcije, rat, učestvovanje u dobrovoljnim akcijama, doborvoljnom angažovanju, a trenutno nema nikakvog ventila koji bi mogao da se ponudi mladima. Ono što može uslediti mogu biti dugoročne posledice po psihu mladih i svih građana, a ovom problemu se mora pristupiti sistemski od strane države.

Ukoliko se ne preduzmu mere za psihološku pomoć stanovništvu, a pogotvu mladima, imaćemo veće posledice od onih koji je načinio korona virus. Godinu dana ,,nove” realnosti ne može okončati samo vakcina, a uz to moramo biti svesni da povratka na ono kako smo živeli neće biti još u bližoj budućnosti. Zato se mora naći rešenje koje će pomoći mladima da ostanu pribrani, bezbedni i obučeni da pomognu drugima.

 

More Stories
IMA LI TRAMP REŠENJE ZA IRAN?