USKORO ČETRNAEST MIG-29 NAD SRBIJOM

Sa dolaskom još dva lovca MiG-29 sa remonta iz Belorusije, dopunjena je donacija iz Belorusije od ukupno 4 MiG-29 i Rusije od 6 MiG-29. Kada se završi sa remontom preostalih aviona MiG-29 u Srbiji, imaćemo ukupno 14 MiG-29 sa zadovoljavajućom tehničkom ocenom

Avion An-124 „Ruslan”dopremio je na Vojni aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović dva rasklopljena preostala aviona MiG-29 od ukupno 4 iz donacije Belorusije Srbiji. Oni su remontovani u beloruskom 558. Vazduhoplovnom zavodu u gradu Baranoviči gde su dovedeni na tehnički nivo 9.13, što odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji.

Po najavama Ministra odbrane Nebojše Stefanovića, remont ostalih MiG-29 u Srbiji biće završeni najkasnije do juna 2021. godine. Tako da će srpsko nebo čuvati ukupno 14 MiG-29. Ovo je veoma značajno za Srbiju koja sa obnovom modernije eskadrile MiG-29 može da čuva svoje nebo, za razliku od Crne Gore koja je svoj vazdušni prostor prepustila drugim državama. Pored toga, iako starije izrade, MiG-29 koje smo dobili jesu ozbiljni lovci koji mogu parirati borbenim avionima u regionu. Pored toga oni omogućavaju očuvanje tradicije RV i PVO i obučavanje pilota kojima se mogu povećati sati letenja i sposobnost da jednog dana, kada situacija to dozvoli lete na nekim modernijim lovcima novije generacije.

Srbija ima dobar pravac razvoja RV i PVO u skladu sa svojim mogućnostima koji su pored aviona ojačani sa novim helikopterima i PVO sistemima. Za zemlju koja je prošla više bombardovanja, čuvanje neba ima veliki značaj, a kako bi Srbija ostvarila svoje interese i imala poštovanje od partnera na Istoku i na Zapadu, mora imati dostojnu ratnu avijaciju i vojsku.

 

More Stories
KONCERTI POD UNIFORMOM