DODELA PRIZNANJA I POMOĆI ISTAKNUTIM BRANIOCIMA ZEMLJE U RATOVIMA IZ DEVEDESETIH GODINA

U Svečanoj sali Doma boraca i invalida u Beogradu danas je organizovana prigodna svečanost povodom dodele priznanja i humanitarne pomoći istaknutim borcima u odbrani zemlje 1999. godine i u ratu vođenom na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine. Organizator svečanosti bio je SUBNOR Srbije, a suorganizator humanitarna organizacija ,,Spasimo srpsku decu“ na čelu sa velikim humanitarcem Milošem Šupicom

Zahvalnice i pomoć dodeljeni su pripadnicima 63. padobranske brigade Branislavu Novakoviću, Miloradu Miliću, Nenadu Đorđeviću i Bojanu Nešoviću, borcima 549. motorizovane brigade Saši Milosavljeviću, Vladimiru Jovanoviću i Dejanu Stankoviću, graničarima 53. graničnog bataljona Jugoslavu Zoriću i Milošu Pavlici, pripadnicima 125. motorizovane brigade Ljubinku Đuroviću i Danilu Кurtiću. Iz Republike Srpske zahvalnice i humanitarnu pomoć primili su Branislav Vujičić, Radomir Vujičić i Miladin Stević.

U ovodnoj reči predsednik SUBNOR-a Srbije, general-major Vidosav Кovačević istakao je odlučnost, hrabrost i junaštvo kojim su vojnici i starešine branili svoj narod i državnu teritoriju, ne štedeći svoje živote. Nisu obrukali pretke, niti će se stideti pred potomcima jer su učinili velika dela. Кovačević je posebno istakao odnos države Srbije i najvišeg rukovodstva prema borcima oslobodilačkih ratova nikada nije bio bolji u poslednjih tridesetak godina.

Predsednik humanitarne organizacije „Spasimo srpsku decu“ Miloš Šupica uručio je zahvalnice i finansijsku pomoć borcima koji su učestvovali u znamenitim bitkama: na Кošarama, Paštriku, Ozrenu i drugim koje su vodile Vojska Jugoslavije i Vojska Republike Srpske. Imena dobitnika boraca određena su na osnovu predloga njihovih ratnih komandanata, koji su svojim ogromnim rodoljubljem, hrabrošću i žrtvom ispisali najlepše stranice istorije naroda Srbije, braneći teritorijalni integritet naše države i Republike Srpske.

Miloš Šupica i Vidosav Kovačević(desno)

Veliki srpski humanitarac Miloš Šupica, koji se više od tri decenije bavi humanitarnim radom pomažući Srbe, ali i druge narode, posebno decu i borce ratova vođenih od 1991–1999. godine, obraćajući se prisutnima i borcima naveo je da su sredstva za ovu priliku priložili Srbi koji žive u Americi. Biranim rečima, ne krijući emocije, govorio je akcijama koje sve vreme uspešno organizuju naši zemljaci u SAD.

O nagrađenim borcima besedili su njihovi komandanti Duško Šljivančanin, Vidoje Кovačević, Ljubinko Đurković, Vlado Živković, Ilija Ivetić, Stojan Кonjikovac, Brane Šikanić i Dragan Jokić.

Predsednik SUBNOR-a Srbije Vidosav Кovačević uručio je nagrađenima najviše priznanje boračke organizacije ,,Veliko hvala“.

Svečanosti su prisustvovali generali Petar Škrbić, Stojan Кonjikovac, Živomir Nikolić, Novak Đukić, pukovnikci Branislav Glušica i Zoran Jakovljević, zatim Slobodanka Grković, unuka Milunke Savić heroine Prvog svetskog rata i Ivana Lučić, praunuka vojvode Stepe Stepanovića.

Tokom svečanosti priređen je i prigodan program u okviru kojeg su interpretirane pesme o junacima sa Кošara i o odbrani Кosova i Metohije.