Trump suočio Putina sa pitanjima o mešanju u izbore

 

HAMBURG, Nemačka (AP) – Predsjednik Donald Trump predsjednik Donald Trump neposredno se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak zbog miješanja Moskve u predsjedničku kampanju u 2016. godini, pošto su dva lidera pokušali da iskoriste svoj istorijski prvi sastanak kako bi se prevazišao problem i Izgraditi bližu saradnju u Siriji.

Na sastanku u Nemačkoj za dva sata i više, Trump i Putin su imali “robusnu i dugotrajnu” raspravu o mešanju, iako je Putin negirao učešće, rekao je državni sekretar Rek Tillerson. Nјegov ruski kolega, ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, rekao je da je Trump prihvatio Putinova uveravanja da se Rusija nije mešala na izbore u Sjedinjenim Državama – divergentan opis razgovora koji je ilustrovao napore svake zemlјe da pokaže da je njegov lider zadržao svoj položaj.

 

Američki predsjednik Donald Trump otvorio je svoj prvi sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazivanjem zabrinutosti zbog mešanja Moskve na predsjedničke izbore 2016. godine, izjavio je američki državni sekretar Rek Tillerson. (7. jula)

 

“Mislim da je predsednik s pravom usredsređen na to kako da krenemo dalјe od nečeg što bi moglo da bude nesporazumno neslaganje u ovom trenutku”, rekao je Tilerson, koji je učestvovao na sastanku zajedno sa Lavrovom.

Trumpova odluka da se ovo pitanje direktno pokrene sa Putinom ispunila je žestoke zahteve američkih zakonodavaca obe strane da se predsednik ne udalјava od ovog pitanja na njegovom veoma očekivanom sastanku sa Putinom. Trump je izbegavao nedvosmisleno izjavivši u prošlosti da se Rusija mešala, čak i dok su istrage nastavile da li je Trumpova kampanja ujedinila sa Rusima koji su pokušali da mu pomognu da pobedi.

U jednom trenutku, Putin i Trump su se složili, Tilerson je rekao: Ovo pitanje postaje prepreka za bolјe odnose između dve sile. Dvojica lidera su se složili da nastavi diskusiju, s obzirom na obezbeđivanje obaveze da se Rusija u budućnosti neće mešati u poslove Sjedinjenih Država, dodao je Tilerson.

Ipak, i dalјe se vraćaju, Rusi su tražili “dokaze i dokaze” učešća Moskve na izborima 2016. godine. Samo dan ranije, Trump je rekao da je Rusija možda verovatno mešala na izbore, ali su to i ostale zemlјe verovatno učinile.

Pošto je svet pažlјivo pratio znake njihovog nastanka, Trump i Putin su se čvrsto rukovodili, ali na kratko dok su novinarima dozvolјavali deo sastanka. Putin ispred ruske zastavice, Putin je lagano ušao u stolicu i przeo prste zajedno dok je slušao Trumpa, koji je bio neformalan i opušten i rekao da je “čast” biti Putin.

“Radujemo se mnogo pozitivnih stvari za Rusiju, SAD i za sve zainteresovane”, rekao je Trump.

I Putin je opisao sama činjenica o kojoj se sastaju kao pozitivna, dodajući da se nadao da će “dati pozitivne rezultate”.

“Telefonski razgovori nikada nisu dovolјno definisani”, rekao je Putin. “Ako želite da postignete pozitivan ishod u dvostranim stranama i da biste mogli riješiti većinu pitanja međunarodne politike, zaista će biti potrebni lični sastanci.”

Sastanak, koji je prvobitno bio zakazan za 35 minuta, radio je na 2 sata i 16 minuta.

“Bilo je puno o čemu se pričalo”, reče Tilerson. “Nijedan od njih nije želeo da zaustavi.”

Na sastanku su razgovarali i o sporazumu o prekidu vatre za jugozapadnu Siriju, do kojeg su došli Rusija i Sjedinjene Države. Iako su SAD i Rusija u prošlosti držale konfliktne stavove o Siriji, Tilerson je rekao da je Rusija zainteresovana da vidi da Sirija ponovo postane stabilno mesto za život.

Iako je Tilerson rekao da je potrebno razraditi detalјe o prekidu vatre, Lavrov je rekao da će ruska vojna policija pratiti prekid vatre, sa centrom za nadgledanje postavlјenim u Jordanu – jednoj drugoj strani sporazuma.

I Rusi i Amerikanci su pokušali opisati taj sastanak kao “konstruktivan”, srdačan i širok spektar, koji pokriva klјučne teme, uklјučujući i sajber bezbednost i Sjevernu Koreju. Ipak, Tilerson je rekao da nijedan sledeći sastanak za Putina i Trumpa nije bio zakazan.

“Dva lidera su se povezala vrlo brzo”, rekao je Tilerson. “Postojala je vrlo jasna pozitivna hemija.”

Bivši izvršni direktor kompanije Ekkon Mobil obavio je poslove u Rusiji i jedan je od retkih starijih članova administracije Trump-a sa iskustvom koje se bavi Putinom.

Sastanak je pažlјivo razmatran za znakove o tome koliko će prijatelјski doprinijeti Trump i Putin. Trumpov prethodnik, predsednik Barak Obama, ozloglasio je veze sa Putinom, a Trump je izrazio interesovanje za bolјi odnos između SAD i Rusije.

Ali duboki skepticizam o Rusiji u SAD-u i tekuće istrage o tome da li je Trumpova kampanja koordinirana sa Moskvom tokom prošlogodišnjih izbora učinila je detoksiku između SAD i Rusije politički opasnost za Trump.

Sastanak Putina došao je na pola puta kroz groznu, četvorodnevnu evropsku posetu Trumpu, koji se u četvrtak obratio hilјadama Polјaka na otvorenom govoru u Varšavi u Polјskoj. On se sastao u Nemačkoj sa kancelarkom Angele Merkel, domaćinom na vrhu, a veče je sa dva azijska saveznika – japanskog premijera Shinzo Abea i predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina – da razgovara o agresiji Severne Koreje.

Izvor: Associated Press

 

More Stories
BREXIT- NIŠTA VIŠE NEĆE BITI KAO PRE