Ekskluzivno: Sjedinjene Države planiraju da ispituju raketnu odbrambenu odbrambenu konstrukciju THAAD-a

A Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) interceptor is seen in Seongju, South Korea, June 13, 2017. Picture taken on June 13, 2017. REUTERS/Kim Hong-Ji

Sjedinjene Države planiraju da u narednim danima izvrše novi test svog protivraketnog odbrambenog sistema THAAD-a protiv balističke rakete srednjeg dometa, izjavili su dvojici američkih zvaničnika u petak u Rojtersu, s obzirom da u napetosti na severu Koreje porasle.

Uprkos tome što je planirano nekoliko meseci, američki test raketne odbrane dobit će značaj nakon što je 4. jula lansirao interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u Severnoj Koreji, što je povećalo zabrinutost zbog prijetnje Pjongjanga.

Test će biti prvi od Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) za odbranu od simuliranog napada balističkog raketa srednjeg dometa (IRBM), rekao je jedan od zvaničnika. THAAD presretači će biti otpušteni sa Alјaske.

Sjedinjene Države imaju presretače THAAD-a u Guamu, koje bi trebalo da pomognu u zaštiti od raketnog napada iz zemlјe kao što je Severna Koreja.

Zvaničnici koji su Rojtersu objelodanili preciznu prirodu i vremenu predstojećeg testa govorili su pod uslovom anonimnosti.

Na pitanje Reutersa, američka agencija za proturječnu odbranu (MDA) potvrdila je da je imala za cilј da izvrši THAAD test leta “početkom jula”.

Kris Džonson, portparol MDA-a, rekao je da će THAAD sistem oružja na pacifičkom kompleksu Spaceport Alaska u Kodiaku na Alјasci “otkriti, pratiti i uputi metu sa THAAD presretačem.”

“Test je označen kao Flight Test THAAD (FTT) -18”, rekao je Johnson. Nije elaborirao.

Ipak, u nedavnim svjedočenjima Kongresa, vice-admiral Džejms Siring, tadašnji direktor Agencije za provođenje projektila, izjavio je da će FTT-18 imati za cilј da demonstrira sposobnost THAAD-a da presretne odvojeni cilј IRBM-a.

MDA je rekao da je THAAD imao 100 posto uspešnih rezultata u svojim 13 testovima letenja od 2006. godine. Nakon prethodnih testova, vojska SAD-a javno je objavila rezultate.

THAAD je zemalјski sistem raketne odbrane dizajniran da puca na balističke rakete kratkih, srednjih i srednjih dometa.

Lockheed Martin Corp, glavni izvođač za THAAD sistem, rekao je da ima mogućnost presretanja dolaznih raketa kako unutar tako i izvan atmosfere Zemlјe.

Ovogodišnja američka raspoređivanje THAAD-a u Južnoj Koreji kako bi se zaštitila od raketa s kraćim dometom Sjeverne Koreje, takođe je izazvala žestoku kritiku iz Kine, koja kaže da moćni radar sistema može proći duboko na svoju teritoriju.

Ranije ovog meseca, Moskva i Peking, u zajedničkom saopštenju, pozvali su Vašington da odmah zaustavi uspostavlјanje THAAD-a u Južnoj Koreji.

 

Stepen uspeha THAAD-a u testiranju daleko je veći od onog za američki sistem za zaštitu srednjeg obima (GMD), sistem koji je posebno dizajniran da puca na ICBM koji se nalazi u glavnom gradu SAD-a.

Taj GMD sistem ima samo 55 posto uspeha tokom života programa. Ali se zalaže za napomenu da se tehnologija dramatično pobolјšala poslednjih godina.

U klјučnom razvoju, GMD sistem uspešno je snio dolazeću, simuliranu severnokorejsku ICBM u testu u maju.

To je dovelo do toga da Pentagon nadgradi svoju procenu sposobnosti Amerike da se brani od malenog broja ICBM-a, saglasno internoj belešci koju je vidio Reuters.

MDA je Kongresu u junu rekla da planira da isporuči još 52 THAAD presretača u američku vojsku u periodu od oktobra 2017. do septembra 2018. godine, od ukupno 210 isporučenih od maja 2011. godine.

Izvor: Rojters

 

More Stories
OSEĆAJ + SIMPTOMI NISU DIJAGNOZA