RAT SRBIJE SA AUSTRO-UGARSKOM, NEMAČKOM I BUGARSKOM 1915. GODINE- KAPITALNO DELO ŽIVKA PAVLOVIĆA

U medija centru Odbrana 11. decembra održana je promocija knjige ,,Rat Srbije sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Bugarskom 1915. godine“, čiji je autor akademik i general Živko Pavlović.

Ko je bio Živko Pavlović i koliko o njemu znamo?  Živko G.Pavlović je bio učenik Vojvode Putnika, general, profesor, upravnik Vojne Akademije i akademik. Kako je tesno sarađivao sa Vojvodom Radomirom Putnikom zajedno sa njim je učestvovao u razrađivanju planova za bitke. Naklonost Putnika je stekao zahvaljujući svojoj domišljatosti i razboritom razmišljanju. Posebno se istakao za vreme Prvog svetskog rata, gde je zbog posebnih zasluga u ovom ratu kasnije proglašen za akademika od strane SANU-a. Prilikom planiranja Solunskog fronta došao je u sukob sa Živojinom Mišićem. Dok se o Živojinu Mišiću mnogo toga zna o Živku Pavloviću se zna znatno manje. Njegov lik i delo u javnosti nisu bili toliko zastupljeni od njegove smrti do danas, pa tako nije bila  ni ova knjiga.

 

Mi smo već ranije pisali o ovoj temi kroz intervju sa general majorom Vidosavom Kovačevićem koji je na temu ove knjige rekao sledeće:  ,,Nedavno sam imao priliku da priredjujem jedno delo Živka Pavlovića koje se zove ,,Rat Srbije protiv Austrougraske, Nemačke i Bugarske 1915.godine”, tu knjigu je on napisao negde pred smrt 30ih godina, a SANU čiji je bio član, udostojila se da je objavi tek 1962. godine, kako je objavljena ta knjiga je nekako i nestala. Zašto to tvrdim? Bili smo zamoljeni od njegove unuke i Medija centra Odbrana koji je izdavač te knjige, da priredimo reprint te knjige, koja će biti ovih dana objavljena. Tragajući za orginalom te knjige, uspeli smo da pronađemo samo tri primerka u Beogradu, jedan primerak je bio u Narodnoj biblioteci, jedan na Filozofskom Fakultetu, a treći u  SANU, ćetvrti primerak se nalazi kod njegove unuke – Vidosave Ibrahim Spasić. Znači u vojnim bibliotekama nigde nema Živka Pavlovića, ta knjiga nije ni ušla u vojne biblioteke, među oficire i vojnike, što me je frapiralo!

Na promociji knjige pored general majora Vidosava Kovačevića govorili su i general major Mladen Vuruna kao i dr Mile Bjelajac. Tim povodom pitali smo general majora Mladena Vurunu da prokomentariše zašto je ova knjiga toliko važna?

General Major Mladen Vuruna:,,Knjiga „Rat Srbije sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Bugarskom 1915. godine“ oslikava jedno vreme koje nije na kvalitetan način prikazano niti predstavljeno javnosti. Pošto je knjigu napisao jedan vrhunski vojnik a i oficir koji je ujedno i bio član Srpkse Akademije nauka i umetnosti a i profesor na Vojnoj akademiji, činjenice i mišljenja koja su predstavljena u knjizi imaju ogroman značaj za naš vojno-obrazovni sistem. Takođe knjiga je značajna i za razvoj vojne naučne misli pre svega za razvoj vojne strategije, operatike i taktike. Knjiga će nesumnjivo naći svoje mesto u vojnom obrazovnom procesu jer će se očekivati od budućih oficira da razumeju okolnosti koje su vodile do pobeda ali i poraza naše vojske. U knjizi su predstavljeni i uspesi i porazi vojske. Naime, Beograd nismo odbranili 1915. godine grad je osvojen od strane jačeg neprijatelja. Za naše buduće mlade oficire biće neophodno da znaju gde je vojska, čiji smo mi naslednici, bila uspešna ali i da shvate uzroke koji so dovodili do poraza. Dobro po nas jeste što uzroci poraza nisu bili u veštini ratovanja, planiranju operacija ili same vojne misli već je to češće bio splet različitih okolnosti, politike kao i same tehnološke moći naše vojske u datom trenutku.

Nadamo se da će ovo kapitalno delo zaživeti u vojnim krugovima i postati bitan deo vojnih biblioteka, ali takođe i među širom čitalačkom publikom. Magazin Odbrana i bezbednost svakako preporučuje ovu knjigu kao naučno štivo.

Jasmina Andrić

More Stories
DEMOKRATE SE UZDAJU U BAJDENA