IZNENADNA VOJNA VEŽBA U NIKINCIMA

Juče na poligonu u Nikincima održana je vežba gađanja iz naoružanja koje koristi Vojska Srbije kao i iz naoružanja koje se tek razvija. Vežbi su pored ministra odbrane, Aleksandra Vulina, prisustvovali i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić i direktor Bezbednosno-informativne agencije, Bratislav Gašić. Ova vežba je izvedena iznenada, a predsednik Vučić je izjavio da je to nešto što je on iznenada tražio kako bi uvideo kakava je stvarna gotovost naših vojnika i naših vojnih kapaciteta.

Na ovoj vežbi prikazan je deo naoružanja iz projekta ,,1500+“. Taj deo se odnosi na streljačko naoružanje i balističku zaštitnu opremu.

Šta je projekat ,, 1500+“?

Projekat “1500+” obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17  6,5 x 39 mm / 7,62×39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91 / 16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M12 i taktički pištolji E3 9mm PARA –  što su sve proizvodi “Zastava oružja a.d.” Kragujevac i RBGR 40mm, koji proizvodi PPT Namenska.

Projekat se odnosi i na komunikaciono-informatičku opremu sa savremenim softverima, kao i na izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme VRABAC i KVADKOPTER i nova neborbena vozila ZASTAVA NTV.

Šta je prikazano na iznenadnoj vojnoj vežbi?

Na vežbi su korišćeni i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, bez posadna platforma “Miloš”, nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema “MIP 1” kao i oklopna borbena vozila “Lazar 3”.

,,Naročito sam zadovoljan onime što su prikazali pripadnici Specijalne brigade, ali i onim što smo mogli da vidimo od ljudi koji nisu vojnici, iz kragujevačke „Zastave, koji su koristili modularnu pušku. Videli smo i oba modela puške „skar“, za borbu na distanci i borbu prsa u prsa. Veoma sam zadovoljan kako su gađali i „lazar“ i „miloš“, a veoma sam zadovoljan i belgijskim puškomitraljezima koje smo kupili, a mogli ste da vidite da i ono što smo automatizovali i ono što modernizujemo ponekad može i da zakoči i na tome ćemo morati da radimo”, naveo je predsednik Republike Srbije.

Predsednik RS je ovom prilikom razgovarao i sa vojnicima VS koji su istakli da su puškama zadovoljni ali da im je neophodno da imaju više kompleta uniformi nego što imaju sada. Kako se navodi tenderi za nove uniforme su već raspisani , a predsednik RS je takođe rekao da će Srbija ove godine izdvojiti možda i više od milijardu evra za kupovinu naoružanja i vojne opreme, što je daleko više nego ranije.

Predsednik Vučić je takođe istakao da još mnogo moramo da radimo, jer je opremanje, naoružavanje i modernizacija vojske uvek komplikovan, mukotrpan i dugotrajan proces, koji mi obavljamo brzo, ali to može da bude još brže, jer hoćemo da odvratimo svakog potencijalnog agresora od napada na Republiku Srbiju.

Piše: Jasmina Andrić

Foto izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije (www.mod.gov.rs)

More Stories
PROPUSTITI + POPUSTITI = DOPUSTITI