ГДЕ СЕ ОБУЧАВАЈУ СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ?

Центар за основну полицијску обуку, установа у којој се врши основна обука полиције у РС, налази се у Сремској Каменици. Центар је у почетку рада функционисао паралелно са Средњом школом унутрашњих послова. Од 2009 године, по укидању ове школе наставио да функционише самостално као једина, званична установа за обучавање полиције у Србији.

Раније уколико сте желели да будете полицајац било је неопходно да упишете Средњу школу унутрашњих послова, а данас је потребно да прођете курс Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. Ова Средња школа трајала је 4 године, док основна полицијска обука траје свега годину дана. Логично питање које се намеће јесте: Жашто је обучавање полицајаца смањено са 4 године на годину дана?

Одговор се налази на сајту Центра за основну полицијску обуку геде се наводи да је основна обука концизнија, ефикаснија и економичнија и учење је прилагођено одраслима, као и то да се овде стичу ,,само кључне вештине и знања, а она шира стичу се на специјализованим курсевима“ .
Шта се учи на основној полицијској обуци?

Обука траје 12 месеци и одвија се кроз 3 фазе.

Будући полицајци пролазе наставу од општих тема о раду полиције, преко стручних модула и вештина до теренске обуке.


Вештине полиције се односе на физичку припрему и оперативне полицијске вештине, затим руковање полицијским оружјем и пружање прве помоћи. Део који се односи на вештине тиче се и вештине комуникације, будући припадници полиције имају прилику да изучавају и информационе системе као и страни језик (енглески или немачки). Обука такође подразумева и рад на терену као и практичну наставу и ангажовање у подручним полицијским управама.Опште теме односе се на права, обавезе и дужности полицијских службеника, дисциплинске поступке, затим на људска права и полицијске етике, као и на изучавање кривично процесног права. Стручни модули односе се нпр на: рад полиције у заједници, сузбијање криминала, заштиту државне границе, рад у ванредним ситуацијама итд.

Заснивање радног односа полицијског службеника у МУП-у.

По жавршетку ове обуке полазници су дужни да полажу завршни испит. По полагању испита полазници се упућују у подручне полицијске управе где раде као приправници у сарадњи са ментором (старијим искуним полицајцем), а по завршетку приправничког стажа полазници полажу стручни испит и они који га успешно положе заснивају радни однос у звању ,,Млађи полицајац“.

Центар за основну полицијску обуку се распростире на 15 хектара површине. Поред школске зграде поседује и спортске терене, стрељану, амбуланту, салу за борилачке вештине, ресторан итд. Смештајне јединице у којима бораве полазници обуке су реновиране и задовољавају потребе полазника ове обуке.
У Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици тренутно је у току обука полазника 15. и 16. класе, примљених на основу Конкурса за основну полицијску обуку објављеног у децембру 2016. године и 17. класе, на основу конкурса из јануара 2018. године, наводи се на сајту Министарства унутрашњих послова.

Фото извор: https://www.copo.edu.rs

Пише: Јасмина Андрић

More Stories
DETERMINISANI HAOS