Belgrade Beer Fest- како заштити себе и друге на јавним окупљањима

Поводом почетка музичког фестивала ,,Belgrade Beer Fest”, који ће се одржавати у Београду од 15. до 19. августа ове године, желимо да скренемо пажњу посетиоцима на то како да се безбедно понашају. ,,Belgrade Beer Fest” је музичко-пивски фестивал који окупља велики број људи сваке године и као такав спада у најпосећеније фестивале у овом делу Европе. Поводом овог и других јавних скупова, израдили смо препоруке које вам могу помоћи у кризним ситуацијама.

Као и код других масовних окупљања увећани су ризици и претње безбедности попут прекомерне употребе алкохолних пића, конзумације дрога, нарушавање јавног реда и мира у већем обиму, нарушавања личне безбедности и безбедности имовине, опасности од терористичких напада итд. Најбољи рецепт за добру забаву на фестивалима је да се понашате примерено на јавним скуповима, да се трудите да не угрожавате како своју тако и туђу безбедност и да у случају опасности поступате без панике и неисхитрено. Такође вас подсећамо да не возите кола или друга превозна средства након конзумације алкохолних пића.

Поучени предходним искуствима у којима је било туча и инцидената попут оног 2011 када је младић напао већи број људи ножем, или уколико особе поред вас имају проблема са здрављем, морамо увек бити обазриви. С’ обзиром да се ради о фестивалу где се конзумирају велике количине алкохола, али је повећано и конзумирање наркотика међу младима, потребно је да више људи обезбеђује и контролише чувани простор фестивала. Велика конзумација алкохола код одређених особа може довести до повећане агресивности, док се услед конзумације наркотика повећава шанса да особа уради неку нерационалну ствар и тако угрози себе и људе у својој околини.  Такође треба скренути пажњу свима који желе да посете фестивал како сами да се заштите. Требате бити обазриви и гледати како да избегнете насиље , да не користите и конзумирате дроге које су ове године однеле више живота,  да никако не пливате на необезбеђеним купалиштима а поготову не у алкохолисаном стању, пре и након фестивала,  док пушачи требају да имају у виду да услед високих температура може доћи до изазивања пожара услед непажње, те треба пажљиво поступати са изворима варница, ватре и жара. Уколико сте уверени да нека особа има намеру да повреди некога, или има нелегалне ствари у поседу, обратите се службенику обезбеђења или полиције које ће бити присутни на целокупном простору фестивала.

Разни безбедносни ризици су увек присутни, али уколико сте спремни и научени да одговорите на кризне ситуације, повећавате шансу да увек останете здрави и безбедни.

Да ли знате шта треба да урадите  ако се осетите лоше или малаксало, које кораке требате да предузмете у случају крађе , како да се понашате ако се нађете усред туче или терористичког напада или пак шта да урадити уколико сте попили превише? Имамо одговоре на та питања. Како бисмо допринели ширењу безбедносне културе израдили смо практична упутства за понашање у случају неких од наведених опасности.

У прилогу можете погледати препоруке за безбедно понашање на јавним догађајима и манифестацијама

  1. Препоруке у случају акутних здравствених проблема и ванредних ситуација https://istrazivackicentarob.com/wp-content/uploads/2016/08/Preporuke-u-slucaju-akutnih-zdravstvenih-problema-i-vanrednih-situacija.pdf
  2. Препоруке у случају крађе https://istrazivackicentarob.com/wp-content/uploads/2016/08/Preporuke-u-slucaju-kradje.pdf
  3. Препоруке у случају терористичког акта https://istrazivackicentarob.com/wp-content/uploads/2016/08/Preporuke-u-slucaju-teroristickog-akta.pdf
  4. Препоруке за одговорно конзумирање алкохола https://istrazivackicentarob.com/wp-content/uploads/2016/08/Preporuke-za-odgovorno-konzumiranje-alkohola.pdf

Бројеви хитних служби
192-Полиција
193-Ватрогасци
194-Хитна Помоћ

More Stories
Valdai i pravci kretanja ruske spoljne politike