NATO GRADI CENTAR ZA OBUKU NA KOLAŠINU

 

 

Prva godina članstva u NATO-u donela je velike promene u crnogorskoj odbrambenoj politici

Nešto više od godinu dana je prošlo od kako je Crna Gora, koja je zajedno sa Srbijom bombardovana 1999.godine od strane NATO alijanse pristupila toj istoj alijansi. Iako je bilo dosta protivljenja ulasku u NATO i  u samoj Crnoj gori i u okruženju crnogorsko rukovodstvo nije mnogo marilo za ta protivljenja i odlučilo se na pridruženje savezu koji je do nedavno bio zajednički neprijatelj Srbije i Crne Gore. Kakva je danas situacija u Crnoj Gori i kakve promene se dešavaju u crnogorskom Ministarstvu odbrane?

Ministar odbrane Crne Gore, Petar Bošković, kaže za crnogorske medije da smatra pristupanje NATO savezu ispravnim i da misli i da stanovništvo Crne Gore uviđa benefite od takvog pristupanja, iako kako kaže nije rađeno istraživanje javnog mnjenja na tu temu u Crnoj Gori i smatra da nema ni potrebe da se ispituje javnost.

NATO NAORUŽVA CRNU GORU

Na pitanje o modernizaciji i opremanju Vojske Crne gore, za crnogorski portal Vrijeme, Ministar Bošković je odgovorio: ,,Za naredni period od pet i više godina predviđena je nabavka lakih oklopnih vozila, opremljenih adekvatnim borbenim sredstvima i sistemima, za deklarisane pješadijske čete, dodatna nabavka uniformi za pripadnike Vojske, konverzija postojećih topovnjača u patrolne brodove, nabavka opreme za vođenje operacija u ekstremno zimskim uslovima, balističke i druge individualne nabavka opreme za razvoj C3I sposobnosti, nabavka opreme za razvoj sposobnosti za sajber odbrane, nabavka opreme za podvodno i deminiranje na kopnu (EOD), nabavka 3D radara za nadzor vazdušnog prostora, nabavka nove municije u skladu sa NATO standardima.“

Na ovo je dodao da se očekuju i značajne donacije od saveznika odnosno od NATO alijanse i istakao da je trenutni ,,nacionalni prioritet“ Crne Gore da se obezbedi nadzor vazušnog prostora. Nameće se pitanje od čega strahuju Crnogorci, zbog koga i čega je neophodno pod hitno nadzirati vazdušni prostor i opremati vojsku? Ako tome dodate i izjavu ,, postoji i dio građana i političkih partija koji bi Crnu Goru radije vidjeli kao 27. izbornu jedinicu neke druge državne tvorevine i kojima je naše članstvo u NATO-u te planove pokvarilo“, gde se aludira na SRJ, jasno je za čije potrebe se oprema Vojska Crne Gore.

CENTAR ZA PLANINSKO RATOVANJE I PRESELJENJE MINISTARSTVA

Za 2019. godinu planirana je vojna vežba u reonu Kolašina pod nazivom ,,Zajednički izazov“, ova vežba odnosi se na planinsko ratovanje i očekuje se da će privući veliki broj zainteresovanih eksperata i učesnika a pre svih onih iz NATO centra za planinsko ratovanje iz Slovenije. Kao i svaka vežba i ova treba da predstvalja demonstraciju sile i kapciteta za borbena dejstva u svrhu odvraćanja neprijatelja. Međutim ono što je posebno interesantno su najave gore pomenutog ministra koje prate ovu vojnu vežbu. Pored toga što je najavio izmeštanje vojnog aerodroma na za sada još nepoznatu lokaciju (u perspektivi govori se o Nikšiću i Beranima), najavljeno je i otvaranje Regionalnog centra za planinsko ratovanje u kasarni “Đuro Drašković” u Kolašinu. Kakav tip centra je u pitanju nije do kraja objašnjeno osim da će se u ovom centru vršiti obuka za specijalno planinsko ratovanje. Da li onda možemo pretpostaviti da NATO koristi Crnu Goru za uspostavljanje vojne baze u Kolašinu?

 

Takođe najavljeno je i izmeštanje Generalštaba VCG i kompletnog Ministarstva odbrane u kasarnu u mestu Masline nadomak Podgorice uz izgradnju nove infrasturkture i objekata. Takođe navodi se da će određeni vojni objekti i predeli biti oslobođeni od vojske kao što su: “Bigovo-Trašte” u Kotoru, “Morinj” u Kotoru, Ostrvo cvijeća u Tivtu, Kasarna “Gorni Klinci” Luštica-Herceg Novi, Lalovina u Herceg Novom i Valac u Herceg Novom. Iako se kao razlog za ustupanje ovih prostora i objekata navodi turizam, može se primetiti da se Vojska CG, a sa njima i NATO snage pomeraju od mora ka kopnu i da svi planovi idu ka granicama sa Srbijom, Makedonijom i Albanijom.

Crna Gora pretenduje da od bombardovane države postane najverniji NATO poklonik u narednih 5 do 10 godina, a antisrpska retorika i brojni politički istupu pa i izjave Ministra odbrane CG pretenduju da bivše sunarodnike i saborce, Srbe, označe kao najveće neprijatelje. Crna Gora je ostala unižena i u izjavi američkog predsednika, Donalda Trampa, da je Crna Gora mala država sa veoma agresivnim ljudima koji mogu izazvati Treći svetski rat ukoliko ih NATO alijansa bude branila. I sam Donald Tramp je postavio pitanje da li uopšte postoji interes NATO saveza da brane Crnu Goru u njenim ratovima, ali to nije navelo Crnogorske vlasti da porazmisle i preispitaju ispravnost odluke da pristupe ovom savezu i da okrenu leđa dojučerašnjoj braći.

 

 

More Stories
NIŠ ISPRED PEKINGA ALI PO ZAGAĐENJU