KO OBUČAVA ALBANCE?

Ko su ljudi koji pomažu Albancima da naprave vojsku? Za koje organizacije rade i kakav interes imaju od potpunog suvereniteta Kosova?

Činjenica je da je tkzv. Država Kosovo produkt američke administracije. Takođe, činjenica je da kosovski albanci sever Kosova vide kao prepreku ka svojoj punoj nezavisnosti. Naravno, sve bitne stvari na Kosovu zavise od SAD, pa čak i njihova puna nezavisnost. Čini se da je jasan stav kosovskih Albanaca da srpsko pitanje na severu Kosova treba rešiti, samo nije jasno na koji način oni to planiraju da urade i zato treba gledati na zapad, pre svega na SAD i pratiti njihove poteze.

Da bi smo odgovorili na pitanje kako je došlo do katastrofalne situacije na Kosovu, potrebno je samo da pogledamo u kratku istoriju delovanja SAD na ovim prostorima od devedesetih pa do danas. Paradoksalno, SAD, koje su sebe predstavljale kao faktor stabilnosti u regionu devedesetih, ustvari su bile najveći izvor nestabilnosti. Dok su se u medijima predstavljale kao medijator između zaraćenih strana i zaštitnika ljudskih prava, one su pogoršavale situaciju preko brojnih organizacija i korporacija. Jedna od najbitnijih američkih organizacija, koje su delovale ispod žita, bila je MPRI(Military Professional Resources inc.). MPRI je osnovana u Delaveru(SAD) 1987. od strane penzionisanih američkih generala. Ova organizacija zapošljava oko 400 lica ali ima pristup hiljadama američkih stručnjaka uključujući i vojne.MPRI obavlja treninge svojih članova na više od 200 lokacija u svetu, koji posle toga stoje na raspolaganju organizaciji. Koliko je delovanje MPRI bitno za Srbiju može se videti kroz pomoć koju je ova organizacija pružala zaraćenim stranama u balkanskim sukobima. Naime, po navodima više izvora MPRI je direktno planirala  i finansirala akciju Oluja i Bljesak u kojima je etnički očišćen prostor Krajine, i proterano oko 350000 Srba iz Hrvatske. Nakon toga MPRI su dobile 400 miliona dolara od Stejt Departmanta za finansiranje bošnjačko-hrvatske Armije u BiH. Kada su SAD promenile stav po pitanju Oslobodilačke vojske Kosova(OVK), MPRI je ponovo stupio na teren tako što je počeo da obučava finasnira i savetuje članove ove terorističke organizacije u borbi protiv Srba. Jedan od vođa OVK Agim Čeku, još od 1995. radi sa organizacjom, kada je učestvovao u planiranju akcije Oluja i delovao sa hrvatskom vojskom.  MPRI deluje i danas na područiju Kosova i Severne Makedonije, učestvovala je u transformaciji kosovskih snaga u vojsku Kosova i u operacijama kosovskih terorista na teritoriji Severne Makedonije. MPRI, koja je pored Kosova i bivše SFRJ delovala još u Ekvatorijalnoj Gvineji i Kolumbiji, ima verovatno glavnu ulogu u obučavanju svih kosovskih oružanih snaga i danas, ali nisu jedini u tome, kako prenose Novosti, Albanci su u stalnom kontaktu sa hrvatskim veteranima iz građanskog rata i pokušavaju od njih da dobiju savete u specijalnim operacijama koje bi potencijalno vodili protiv Srba. Takođe, još jedna organizacija koja je aktivno pomaže obučava i savetuje kosovske oružane snage jeste SAIC(Science Applications International Corporation), organizacija koja zapošljava veliki broj bivših agenata CIA kao i bivših vojnih profesionalnih službenika.

U skladu sa skorašnjom istorijom, kosovski Albanci, i danas imaju najbolje mentore kada je vojni kadar u pitanju. Današnje delovanje organizacija poput MPRI ili SAIC, posle svih sukoba u regionu, zabrinjava, pogotovo srpsku manjinu na severu Kosova, ali i ostale države u regionu. Kosovo je danas relativno mirno, međutim taj region uvek predstavlja mogući izvor nestabilnosti. Činjenica je da američke organizacije i kompanije i danas obučavaju Albance na Kosovu, međutim za šta tačno, teško je reći. U svakom slučaju, svi ti bivši američki generali i plaćenici rade za interes samo svoje države, dok će albanci, kao i pre 20 godina biti iskorišćeni zarad ciljeva mnogo moćnije države. Neizvesno je kakve to veze ima sa Srbima na Kosovu, ali Srbija u svakom slučaju mora raditi na srpečavanju svakog konflikta u regionu, jer je jedino mir put kojim Srbi, ali i Albanci mogu sebi garantovati sigurnost.

 

Izvori:

http://www.veritas.org.rs/republika-rs-05-05-2018-sprema-se-zlo-u-srbiji-120-oficira-iz-sad-kuje-krvavi-plan/

The Role of MPRI and the U.S. connection to the KLA

http://www.antiwar.com/rep/chuss4.html