SRBIJA OŠTRO PROTIV PRIJEMA KOSOVA U INTERPOL

Povodom nove aplikacije tkzv. Republike Kosovo za prijem u Interpol, naša država krenula je u novu diplomatsku akciju, a prvi na redu bio je sastanak naše strane sa potpredsednikom Interpola  Aleksandrom Prokopčukom

 

 

Interpol, čiji je predmet delovanja saradnja policije na globalnom nivou, predstavlja jednu od najrelevantnijih međunarodnih organizacija sa bitnim uticajem na međunarodna dešavanja, pa je jasno zašto Srbija neće dopustiti prijem tzv. Republike Kosovo u ovakvu organizaciju.

Gostujući na BBC ministar spoljnih poslova tkzv. Republike Kosovo Bedžet Pacoli izjavio je da je stepen kriminala na Kosovu visok i da bi prijem Kosova u Interpol povećao bezbednost svih građana na Kosovu i pospešio borbu protiv kriminala. Međutim, kosovske privremene institucije žele da iskoriste Interpol kako bi se obračunale sa određenim srpskim licima da bi još više smanjili srpski uticaj na južnu srpsku pokrajinu i povećali svoju kontrolu. Malo je verovatno da bi se privremene kosovske institucije obračunavale sa ljudima koje su usko povezane upravo sa njima, jer je poznato da su vodeći političari na Kosovu skloni kriminalnim aktivnostima.

Ministar je u razgovoru sa Aleksandrom Prokopčukom  rekao da je Republika Srbija oštro protiv ulaska tzv. Republike Kosovo u tu organizaciju i da bi to bili diretkno kršenje statuta same organizacije. Ministar se takođe pozvao na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i istakao da bi takav čin bio direktno kršenje međunarodnog prava. Ministar je istakao i Korelovu rezoluciju koju je  Generalna skupština Interpola usvojila u Pekingu 2017. godine i koja jasno govori da članice Interpola mogu biti samo stalne članice Ujedinjenih nacija ili njeni posmatrači što nije tzv. Republika Kosovo.

Treba istaći  još nekoliko argumenata protiv prijema Kosova u Interpol, kao što je bilo glasanje u Dubaiju, kada je odbijen predlog prijema Kosova u Interpol, kao i nedavni slučaj kada su kosovski policajci pretukli člana bezbednosnih trupa Ujedinjenih nacija u nenajavljenoj i burtalnoj akciji kosovske policije.

Pokušaj ulaska tzv. Republike Kosovo u Interpol treba gledati upravo kao diplomatsku borbu Srbije i Kosova, a ne kao borbu bortiv kriminala. Ulazak u relevatne međunarodne organizacije jeste taktika Prištine kako bi ponovo dobili na popularnosti i kako bi pokušali da dobiju punu formalnu nezavisnost. Sa druge strane, i Srbiji je bitno da se spreči ulazak tzv. Republike Kosovo u Interpol kako ne bi bilo novih pokušaja revanšizma prema sprskim licima i policajcima u južnoj srpskoj pokrajini. Rad Interpola u nekoj meri je usmeren i protiv ratnih zločina, pa bi tako Priština kroz Interpol pokušala da zaštiti svoje ljude i verovatno ponovo optužila određene srpske državljane.

 

Izvor: mod.gov.rs

Foto-izvor: samaa.tv

Autor: P. Milošević

More Stories
BEZBEDNOST STAMBENIH JEDINICA – OPREMA, KORACI I PRETNJE