ISPRATILI SMO DAN POLICIJE

Svake godine MUP obeležava svoj dan, kada se prisećamo koliko su pripadnici ovog ministarstva doprineli bezbednosti građana svakodnevnim delovanjem i herojskim delima

Dan policije Republike Srbije je obeležen 16. juna 2019. godine nizom događaja na Kalemegdanu. Građani su imali prilike da se upoznaju sa ulogom policije, veštinama i tehnikama forenzike i vozilima i opremom koju pripadnici policije koriste u svakodnevnom radu. Manifestacija je posebno privukla najmlađe, koji su mogli da saznaju nešto više o temama poput bezbednosti na internetu i vršnjačkom nasilju. Taktičko-tehnički zbor uveličali su četa konjanika Policijske brigade i policijski orkestri Srbije i Slovačke, čiji su se svečani zvuci čuli od Knez Mihailove ulice do Kalemegdana.

Dan ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležavaju se u znak sećanja na bombardovanje Beograda i sukobe kod Čukur-česme u kojem su žandarmi imali glavnu ulogu u zaštiti stanovništva i zauzimanju Kalemegdana. Tim povodom ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović položio je venac u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote obavljajući svoju dužnost.

U Sava centru, sa početkom u 19 časova, održana je Svečana akademija. Prisutnima se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. „Radite jedan od najtežih poslova. To je posao za ljude koji rizikuju sve. Biti policajac znači staviti svoj život na raspolaganje društvu. Uvek ćete biti krivi jer ste sprečili nekog da sprovede u delo određene planove. A da vam budu zahvalni? Što da vam budu zahvalni kada misle da se to podrazumeva i da je to vaša obaveza. Vaš odgovor uvek mora da bude da ste samo radili svoj posao. Da bismo rekli i mlađim generacijama: biti policajac – gde ćeš lepše zanimanje, štitiš zemlju, spasavaš živote ljudi, pomažeš nedužnima i nemoćnima. Za taj posao možda neće uvek biti adekvatno nagrađeni, ali će biti iz godine u godinu sve bolje nagrađeni “, istakao je predsednik Vučić. 

Na Svečanoj akademiji ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović u uvodnom govoru rekao je da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima policije. Ministar je istakao da je država pokrenula projekat za izgradnju stanova za pripadnike bezbednosti, kao i da su pripadnicima MUP-a nabavljeni bolja oprema, vozila i uniforme. „Red je zauzeo primat nad strahom i poštenje je savladalo korupciju. Uvek smo tu za svoj narod“, poručio je ministar Nebojša Stefanović.

Istaknutim pripadnicima policije uručene su bronzane, srebrne i zlatne medalje za zasluge, po tri od svake pojedincima koji su se istakli u prethodnih godinu dana. U proteklom periodu u školama je za đake održano više od 60 000 predavanja, pa je na Svečanoj akademiji nagrada bilo i za učenike osnovnih škola koji su se posebno istakli u oblasti bezbednosti. U proteklih pet godina zaposleno je 2 850 novih policajaca, dok je u 2018. godini zaposleno 130 dece pripadnika MUP-a koji su poginuli na dužnosti. Obeležavanje Dana policije je prilika da nakratko zavirimo u svet policije i zahvalimo se na svemu što čine za nas.

 

 

More Stories
SEVERNA MAKEDONIJA KORAK PRED FORMALNI ULAZAK U NATO