SRBIJA U BORBI PROTIV SVETSKOG NARKOTRAFIKINGA

 

U zajedničkoj akciji srpskh, španskih i britanskih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenjeno je 800 kg kokaina i razbijena je kriminalna grupa sastavljena uglavnom od srpskih državljana.

Da je borba protiv narkotika visoko na listi prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuje  ova međunarodna akcija u kojoj je bitnu ulogu imala i srpska policija. Akcija je izvedena u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu gde je razbijena veća grupa krijumčara narkotika koji su pretežno proizvedeni u Južnoj Americi.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je posle višemesečnog prikupljanja informacija Ministarstvo unutrašnjih poslovoa Srbije obavestilo svoje španske kolege koje su izvele operaciju. Na osnovu dobijenih informacija španska policija je presrela i pretresla jedrilicu na kojoj je pronađena pozamašna količina kokaina. Pritom su uhapšene osobe srpske, meksičke i ruske nacionalnosti. Za to vreme pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su u našoj državi uhapsili dve osobe za koje se sumnja da su članovi iste kriminalne grupe i da je njihov zadatak bio pružanje logističke podrške ostalim članovima organizacije. Direkor policije Rebić čestitao je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i naglasio da je srpska policija posvećena borbi portiv kriminalnih grupa i narkotrafikinga i da će u narednom periodu nastaviti istim putem.

Iako je za srpsku policiju karakterisično da se bave trgovinom narkotika koji stižu sa juga i jugo-istoka, odnosno sa teritorije Kosova i Metohije ili Bugarske, treba istaći da i atlantska ruta narkotrafikinga takođe zadaje određene probleme našim policajcima. Naime, nije retkost da se određen broj pripadnika kriminalnih organizacija iz Srbije i regiona odlučuje na „poslovanje“ preko Atlantika, tačnije u državama Južne Amerike. Poznat je slučaj hapšenja srpskog biznismena Dragana Ilića u Brazilu 2018. godine, koji je bio povezivan sa trgovinom narkotika Južne Amerike. Takođe postoje brojna svedočenja po medijima koja govore da pripadnici kriminalnih organizacija bivše Jugoslavije( uglavnom se ovde misli  na ljude iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine) već dugo godina rade proizvode i distribuiraju narkotike sa južno-američkog kontinenta. Ako se uzme u obzir dugogodišnja politička i ekonomska situacija u Južnoj Americi onda je sasvim logično da se članovi regionalnih krimnalnih organizacija odlučuju za beg i delovanje u ovom delu sveta. Proizvodnja i distribucija narkotika u državama Južne Amerike je veliki i dugogodišnji problem tamošnje vlasti koja takođe ima veliki problem sa korupcijom i siromaštvom pa pojedine oblasti predstavljaju idealne poslovne uslove za delovanje narko bandi. Ovakve političke okolnosti podstiču regionalne kriminalce da prebegnu u države Južne Amerike i organizuju svoje poslovanje tamo. Takođe u prilog im ide i činjenica da je regionalnoj policiji teže da uspostavi saradnju sa nedemokratskim režimima Južne Amerike pa se tako osećaju sigurnije nego što bi to bili u Evropi, Srbiji ili nekoj drugoj državi bivše Jugoslavije.

Piše: P. Milošević

 

More Stories
AMERIKA TESTIRA MOSKVA ZABRINUTA