ERDOGANOV KONAČAN OBRAČUN SA KURDIMA

Dok predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u Srbiji i govori o važnosti pregovora i dijaloga u rešavanju problema, turska vojska je krenula u ofanzivu na položaje Kurda u severnom delu Sirije

Povlačenje američke vojske iz Sirije sa razlogom je izazvalo bes kod kurdskih lidera koji su ostavljeni na milost i nemilost turskoj vojsci. Podsetimo da su Kurdi bili glavni saveznik SAD u borbi protiv Islamske države pa su ovakav potez SAD Kurdi okarakterisali kao izdaju.

U ponedeljak je zvanično počela velika turska ofanziva na kurdske položaje na severu Sirije bombardovanjem jednog od glavnih štabova kurdske vojske u gradu Al Malikija . Erdogan je u proteklom periodu najavio novu veliku tursku ofanzivu na teritoriju Sirije, a kao razlog za to je naveo potrebu da se stvori sigurna zona za povratak sirijskih izbeglica iz Turske pošto se građanski rat približava kraju. Sa druge strane predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da njegova država treba da se povuče iz „smešnih i nepotrebnih ratova“ kao i da je podrška Kurdima postala preskupa. Međutim, Tramp je takođe rekao da Turska ne sme otići predaleko u ovoj intervenciji jer će u suprotnom SAD naneti velike udare turskoj ekonomiji.

Turska pokušava da iskoristi priliku i trajno reši višedecenijski problem sa Kurdima. Ova nova ofanziva samo je jedna u nizu akcija kojom Turska pokušava da očisti teritoriju oko svoje granice od kurdskih boraca. Turska je tokom 2016. godine započela vojnu ofanzivu na teritoriji Sirije pod nazivom „Štit Eufrata“ u kojoj su mete bili Kurdi ali i vojska sirijskog režima Bašara El Asada. U januaru 2018. godine turska vojska je započela vojnu operaciju „Maslinova grančica“ u kojoj je uz pomoć sirijskih pobunjeničkih snaga napala Kurde na teritoriji severne Sirije.

U ovom sukobu biće veoma bitno kakav će stav zauzeti Sirija jer će se ova ofanziva odigrati na formalno njenoj teritoriji. Režim Bašara El Asada iz građanskog rata izlazi kao pobednik ali je pitanje da li će imati snage  da zadrži vlast na celokupnoj teritoriji predratne Sirije ili će morati pristati na kompromise i ustupke. Tokom građanskog rata više puta su postojale indicije da će sirijska vlada odustati od severnog dela teritorije na kom žive Kurdi. S obzirom da su Kurdi bili američki saveznik u sirijskom građanskom ratu, a Bašar El Asad protivnik SAD odnosi Kurda i sirijske vlade nisu bili najsjajniji, međutim danas je zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Feisal Megdad pozvao Kurde da pređu na stranu sirijske vlade kao i da sirijska vojska neće tolerisati nikakav oblik okupacije na svojoj teritoriji. Ovakav potez sirijske vlade je logičan jer Asad želi da iskoristi novonastalu situaciju (povlačenje SAD) kako bi pomoću Kurda sačuvao teritorijalni integritet Sirije i sprečio vojno i političko širenje turskog uticaja dublje na teritoriju Sirije. Kurdi se nalaze u teškoj situaciji i primorani su da potraže nove saveznike, a u ovom trenutku se čini da je Sirijski režim najlogičniji izbor jer i jedni i drugi žele da spreče veliku tursku ofanzivu.

Ostaje da se vidi koliko duboko će ova turska operacija ići kao i kakav će biti odnos u budućnosti između Kurda i Sirijskog režima. Zasigurno će se SAD držati po strani makar neko vreme dok su Ujedinjene nacije samo naglasile da se spremaju za najgore i tako još jednom dokazale da su nesposobne da spreče novu humanitarnu krizu koja preti severu Sirije. Rusija još nije povukla svoj potez po pitanju ove ofanzive dok je Iran već naglasio da je protiv ove akcije pa je zaočekivati da veliki broj vojnika Hezbolaha koji su pod komandom Irana i koji se nalaze na teritoriji Sirije budu bitan faktor u narednom periodu. Glavno pitanje je u kojoj će se meri Bašar El Asad suprotstaviti Erdoganu i hoće li zaštititi Kurde?

 

Autor: P. Milošević

More Stories
SRBIJA PROSLAVLJA DAN MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I POLICIJE