KO JE AL BAGDADI I DA LI JE ZAISTA UBIJEN?

MOSUL, IRAQ - JULY 5 : An image grab taken from a video released on July 5, 2014 by Al-Furqan Media shows alleged Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) leader Abu Bakr al-Baghdadi preaching during Friday prayer at a mosque in Mosul.(Photo by Al-Furqan Media/Anadolu Agency/Getty Images)

 

U izgradnji Islamske države učestvovale su različite frakcije sunitskih i drugih terorističkih skupina, sve dok 2014. godine ova organizacija nije proglasila kalifat i zvanično preuzela ime Islamska država. Svaka promena imena ove skupine, a bilo ih je u više navrata do finalne verzije, označavala je i promenu pravca delovanja. Tako se jedno vreme ova skupina borila za prevlast u Iraku, pa je bila upletena u sektaške borbe.Na kraju bila je posvećena i suprotstavljanju američkoj invaziji i svaki put je menjala ime.

Kada je proglašen kalifat, izabran je i kalif, odnosno vođa kalifata i predvodnik ideje Islamske države – Abu Bakr-al-Bagdadi. Upravo je Al-Bagdadi presudio saradnji ISIS-a i Al-Kaide. Samoproglašeni kalif je rođen u Iraku, završio je doktorat u oblasti islamskih studija i bio je imam u tri različite džamije, oženjen je navodno sa tri žene, a pravo ime mu je Ibrahim Auad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarai. Takođe, zanimljivo je da su ga uhvatile američke snage i Abu Bakr je proveo određeni period u zarobljeništvu, međutim, nije poznato  tačno koliko vremena je tačno bio zarobljen ni kako ni zašto je pušten.

Abu Bakr al-Bagdadi je ratni nadimak koji označava vođu pravovernih, a među svojim sledbenicima je najpoznatiji pod nazivom kalif Ibrahim. Ovaj vođa je organizovao i uspešno sproveo preko 30 terorističkih napada.Ostao je upamćen i po saopštenju u kome preti odmazdom za smrt Osame bin Ladena. Po osnivanju kalifata Islamske države proglasio je sebe vođom svih muslimana.

Al-Bagdadija su mediji širom sveta više puta proglašavali mrtvim i više puta se pojavljivao njegov snimak gde dokazuje da je ipak živ. U aprilu ove godine pojavio se  poslednji snimak Abu Bakr al-Bagdadija posle pet godina njegovog nepojavljivanja u javnosti.

Ono što je bila glavna vest nedavno u medijima je objava američkog predsednika Trampa da je Al Bagdadi ubijen. Kako navodi američki predsednik u saopštenju Al Bagdadi je kukavički aktivirao ekploziv i faktički izvršio samoubistvo kako ne bi pao u ruke američkim snagama. Navodi se pored toga je sa njim poginulo i troje dece.

Trijumfalna objava Trampa da je najtraženiji terorista ubijen nije potkrepljena fotografijama ni video snimcima iako Bela kuća tvrdi da snimke poseduje. Ovo nam ipak ostavlja prostora za sumnju u pouzdanost iznetih tvrdnji. Ukoliko uzmemo u obzir da se bliže izbori u SAD-u možemo razmišljati i u pravcu skupljanja političkih poena. No ostaje da vidimo da li je Al Bagdadi zaista mrtav ili nas možda ponovo iznenadi novim snimkom.

 

More Stories
ULOGA MEDIJA U BORBI PROTIV TERORIZMA