STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE

Sedma naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom: „STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE” održana je danas na Fakultetu za poslovne studije i pravo, na Starom Sajmištu

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 21. novembra 2005. godine, jednoglasno je usvojena rezolucija kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic – Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u Drugom svetskom ratu. Na teritoriji bivše Jugoslavije postojalo je oko 70 logora smrti, koje su vodile okupatorske, NDH i kvislinške snage.

Spomenica ,,Logoraši” u izdanju Muzeja žrtava genocida i Udruženja logoraša i potomaka Jasenovac

 

Na konferenciji u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo i Muzeja žrtava genocida- „STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE” uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva prosvete Republoke Srbije,  na samom mestu logora Staro sajmište, govorili su preživeli logoraši, profesori, autori knjiga o holokaustu i studenti.

Na konferenciji je istaknuto da se sećanje na ove nemile događaje mora sačuvati kako se ne bi ponovili i da je zaborav nešto što se ne sme dozvoliti. Takođe je upozoreno na pokušaje revizije istorije i na potrebu za održavanjem antifašizma. Zbornik radova sa ove konferencije biće dostupan na sajtu Fakulteta za poslovne studije i pravo.

More Stories
EKOLOGIJA I EKONOMIJA SU POSTALE NERAZDVOJNE

Mišljenje čitalaca o vakcinaciji

Da li mislite da su vakcine protiv virusa covid-19 bezbedne?

Loading ... Loading ...

Koja je vakcina, po vašem mišljenju bezbedna?

View Results

Loading ... Loading ...

This will close in 20 seconds