Šta se dešava sa Facebook nalogom nakon smrti?

Mnoge stvari u životu su neizvesne ali pak jedna je više nego izvesna smrt. Bez obzira kada do nje dođe, u zavisnosti šta uzrok iste, najbliži oko te osobe žele da sačuvaju sećanje u svim oblicima kako u fizičkom pa tako i u digitalnom obliku.

Postoji dosta neizvesnosti o tome šta se dešava sa vašim Facebook nalogom kada umrete. U pogledu samog naloga postoji više opcija. Naime, jedna od osnovnih opcija jeste da zatražite da se vaš nalog obriše nakon vaše smrti tako što će te izabrati tu opciju uokviru podešavanja vašeg profila. Nakon što preminete, u slučaju kontaktiranje Facebook-a od članova porodice, isti će obrisati vaš nalog zajedno sa svim postovima slikama i drugim podacima. Da bi zahtev bio ispunjen potrebno je da članovi porodice dostave skenirani sertifikat o smrti odnosno umrlicu i izvod iz pogrebnog zavoda.

Druga opcija jeste da zatražite ,,Memorijalizaciju naloga”. Prilikom memorijalizacije na vašem nalog dodaje se glagol ,, Remembering …. …….” koji označava da ste premnuli i da je sam nalog neka vrsta virtuelnog spomenika. U momentu kada se nalog memorizuje isti se zamrzava i više nije moguće da se bilo ko uloguje ili da se vrše promene na samom Nalogu. Putem sledećeg linka možete zatražiti memorijalizaciju https://www.facebook.com/help/contact/651319028315841 . Kao i u slučaju brisanja potrebno je da dostavite dokaz o smrti ali pre svega da se konsultujete sa porodicom preminulog ukoliko želite da memorizujete profil vašeg prijatelja, kolege itd.

Jedna od mogućnosti prilikom Memorizacije jeste da pre nego što umrete odredite tkz. Legatara. Legatar je osoba koja će se starati o vašem nalogu nakon što preminete, osoba koja će održavati vaš online spomenik. Legacy Contact ne može da se uloguje u sam nalog preminule osobe niti da čita njene poruke, ali može da objavljuje statuse, da pregleda izjave saučešća, da briše iste, da briše tagove preminulog da prihvati zahtev za prijateljstvo, da menja cover sliku i sliku naloga, da zatraži brisanje vašeg profila. U slučaju da ste određeni kao Legacy Contact, nakon što se zatraži memorijalizacija naloga, stići će vam notifikacija koja će vas obavestiti o tome.

Mnogi od ovih načina jesu mogućnost da sačuvamo sećanje na osobe koje nisu više sa nama i da sprečimo da ta sećanja budu vandalizovana. Trenutke treba čuvati od zaborava bilo da se nalaze u fizičkom ili virtuelnom obliku.

More Stories
KAKO SE OPORAVLJAMO OD NATO AGRESIJE?