SEVERNA MAKEDONIJA KORAK PRED FORMALNI ULAZAK U NATO

Severna Makedonija je u utorak 17. marta  uklonila poslednju prepreku da postane 30. članica Severnoatlantskog pakta (NATO) nakon što je španski Senat ratifikovao pristupanje.

Španska kancelarija pri NATO-u saopštila je da je 259 od 264 senatora podržalo taj korak. Predlog zakona odmah je potpisao kralj Filipe i biće dostavljen Stejt Departmentu SAD-a na zvanično potvrđivanje u naredna 72 sata.

Pozdravljajući taj potez, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je: „Sa tim u vezi, svi saveznici su pozdravili našu uskoro 30. članicu. Čestitamo, Severna Makedonijo! “

Grčka je bila prva zemlja koja je ratifikovala pristupanje Severne Makedonije NATO-u a Španija je na video konferenciji senata koja je održana zbog pandemije COVID-19 zatvorila krug ratifikacije. Očekuje se da će Severna Makedonija dobiti zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU tokom narednih nedelja. Ovo je još jedna potvrda modaliteta u kome ulazak u NATO znači ubrzan ulazak u EU.

Ulazak u NATO i Evropsku uniju bio je prioritet za Makedonsku Vladu Zorana Zaeva, koja je prva posle skoro 30 godina  uspela da napravi sporazum sa Grčkom i time otvori vrata Evro-atlantskim integracijama.

More Stories
ZAŠTITI DIPLOMATSКA PREDSTAVNIŠTVA I КULTURNE CENTRE REPUBLIКE FRANCUSКE U SRBIJI