NEMAČKE ZASTAVE PODRŠKA ILI UVREDA

Podrška koju je iskazao grad Beograd Saveznoj Republici Nemačkoj u borbi protiv epidemije COVID-19 kroz bojenje svetlom Beogradskih znamenitosti u boje Nemačke zastave, razljutila je mnoge građane Beograda. Ljutnja je svakako bila na mestu, jer niko nije zaboravio godišnjicu bombardovanja Beograda 6. aprila od strane Nacističke Nemačke, te se ponovo postavlja pitanja da li smo oboleli od zaborava?

Zamisliste  simbole Moskve obojene svetlom u boje Nemačke zastave 9. maja ili to isto 22. aprila u Tel Avivu i Jerusalimu ili pak Varšavi, Parizu na dane kada se sećamo najgorih događaja i zverstava koje je počinila Nemačka u II svetskom ratu i dane oko njih? To se sigurno nikada neće dogoditi. Ma koliko sada podrška značila i jeste lepo pokazati da naš narod misli na druge nacije, to treba raditi kada je datum prigodan kao i zastava zemlje koje se ističe u kontekstu naše istorije . Naši odnosi sa Nemačkom su danas bolji i naravno da podržavamo svaki vid solidarnosti sa svima koji se bore sa virusom, ipak smatramo da su Nemačke zastave i bojenje u njih, mogle da se vide neki drugi dan.

Podsetimo se pre 79. godina počeo je napad Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju bombardovanjem Beograda, bez objave rata. Hitler je odobrio ovaj napad 5.aprila.  Tada se smo se suočili sa daleko većim i jačim neprijateljem koji je imao zločinačke namere(nažalost ovo nam se ponovilo 58 godina kasnije kada je Nemačka učestvovala u NATO bombardovanju Jugoslavije). Više hiljada građana je poginulo, uništeno je kulturno nasleđe, infrastruktura, dokumenta.. Među najstrašnijim zlodelima je bilo to što se među glavnim ciljevima za bombardovanje našla i Narodna biblioteka Srbije, koja je posedovala neprocenjivu vrednost, autentična istorijska dokumenta i mnogo arhivske građe od velikog značaja za Srbiju i Jugoslaviju. Uništenje biblioteke je i dan danas ostavilo nemerljivu štetu i pogodno tle za razvoj zaborava.

 

Šesti lovački puk je uzleteo i branio Beograd od daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Iako je Grad Beograd danas najavio da će znamenitosti biti obojene u Srpsku zastavu, očito je trebalo da ih neko podseti na to kako bi reagovali, a za sada su iz istorije dobili jednog keca.  Kako ne bi došlo do nečeg ponovo skandaloznog kao npr bojenje znamenitosti u zastave SAD i UK  na 24. mart, dužnost nam je da pamtimo istoriju, a sebe i svoje sugrađane da podsećamo na tu istoriju, kako ne bi kolektivno oboleli od zaborava.

Miloš Tišma

More Stories
GOVOR UGROŽAVANJA