DUGOGODIŠNJE PARTNERSTVO I RIVALITET MERKEL-PUTIN

Već 18 godina Angela Merkel i Vladimir Putin gaje svojevrstan odnos partnerstva, koji je umnogome i oblikovao današnju Evropu kao takvu. Iako se drugačije gleda na njih, oni vode svoje nacije uspešno. Da li će ovaj tandem nastaviti da oblikuje Evropu, saznaćemo uskoro, potvrdom ili demantovanjem glasina da će se Merkel ponovo kandidovati za kancelara?

Rusko-Nemački odnosi imaju dugu istoriji savezništva i neprijateljstava, od Rata za Austrijsko nasleđe, preko bitke nacija kada su zajedno pobedili Napoleona i oslobodili Nemačke zemlje do Drugog Svetskog rata i sloma pakta o nenapadanju Ribentropa-Molotova. Ove dve nacije su od uvek bile osuđene jedna na drugu, tako gradeći geopolitičku i bezbednosnu sliku Evrope i sveta. Od pada Berlinskog zida, odnosi ove dve zemlje su išle uzlaznom putanjom, zbog prvenstveno strateškog značaja(energetike, ekonomije, kulture…). Od rata u Ukrajni, ovi odnosi su u blagom padu ali pošto su ove dve ekonomije dosta povezane, Nemačka traži načine da zaobiće sankcije koje je uvela Rusiji, jer ipak Nemačka ekonomija ne sme da trpi. Vođe Rusije i Nemačke su se svakako prepoznale i našle zajednički jezik za otvoren dijalog, za razliku od nekih drugih država u Evropi koje imaju sužen rezon Rusija-loša, SAD-dobre.

Spomenik Bitka Nacija u Lajpcigu

DUGOGODIŠNJE PARTNERSTVO I RIVALITET MERKEL-PUTIN

Sastanak Putin-Merkel, Kremlj 2002. godine.

Februara 2002. godine, Vladimir Putin, tada još novi predsednik Ruske Federacije u svom prvom mandatu u Kremlju prima vođu Nemačke opozicije predstavnicu Hrišćanske demokratske unije(CDU) Angelu Merkel. Na ovom sastanku gde je istaknuta važnost saradnje koja se razvija u svim poljima, te je neophodna saradnja ne samo sa vladajućom Nemačkom garniturom koju je predvodio Gerhard Šreder koji je bio u dobrim odnosima sa Putinom, već i sa opozicijom. Tri godine nakon toga 2005. godine Angela Merkel postaj kancelarka SR Nemačke, a Putin je na sastanku, koji je održan malo pre toga, sa Merkel u Ruskoj ambasdi u Berlinu tada rekao da postoji veoma otovoren dijalog. Putin je sledeće godine naveo da Angela ,,ima uvo” za slušanje ruske strane, doduše nakon toga je 2007. Merkel, za koju je poznato da ima strah od pasa, Putin dočekao sa svojim psom Konijem u Sočiju, za šta je Merkel priznala da joj je bilo veoma neprijatno. Tokom ovih prvih godina saradnje, Merkel i Putin su postavili temelje strateške saradnje ovih zemalja, koje su imale obastranu korist i razvoj. Od 2008. kada Putin pozajmljuje predsedničku stolicu Dimitriju Medvedevu i sa početkom rata u Gruziji, ovi odnosi počinju da gube na intezitetu.

Kako su interesi NATO bili ugroženi na istoku, a Angela Merkel uvidela priliku da ojača i svoju poziciju na međunarodnom planu u susret svom reizboru, te ona postaje i vođa Zapada u Evropi. Ono što Merkel razlikuje od ostalih Evropskih  lidera, jeste baš taj staložen i otvoren odnos sa poštovanjem koji ima sa Putinom. Kako su ovo dvoje vođa predstavnici dva bloka, oni su uspeli da naprave neku vrstu konstruktivnog rivalstva sa otvorenim dijalogom. Iako su 2014. godine odnosi Rusije i Evropskih zemalja doživeli totalno zahlađenje, Merkel je uspela da se nametne kao svojevrsni ,,moderator” koji jedini može da otvori dijalog Rusije i Zapada. Do danas, odnosi ovo dvoje lidera i zemalja su u nekom blagom otopljavanju, pogotovu od 2018. godine. Svaki njihov susret je bitka, a biograf Merkel ih je uporedio sa starim bračnim parom koji zna međusobne trikove, želje i ponašanje. Treba napomenuti da je Putin službovao u Drezdenu u Istočnoj Nemačkoj gde je usavršio svoj omiljeni predmet, Nemački jezik, dok je Merkel, rastući u Istočnoj Nemačkoj obožavala dela Dostojevskog i Tolstoja, a osvojila je nagradno putovanje za Moskvu kao devojka na takmičenju poznavanja Ruskog jezika. Tako da ove vođe govore istim jezikom, na više nivoa. Ovaj turbulenti odnos, koji postoji zbog snage ovih vođa i danas oblikuje Evropu. Oni se i dalje konsultuju po bitnim pitanjima, što smo i videli pre par meseci tokom krize u Libiji ili sada o korona virusu.

PERSPEKTIVE O VOĐAMA

Danas Putin(67 godina) koji važi za ,,cara na istoku,, i Merkel(65 godina) Nemačka ,,majka” su dve najsnažnije vođe Evrope i šire, ali su pogledi na njih različiti.

Putin je u Rusiji obožavan zato što je ovu zemllju izvukao iz haosa, bede i stanja opšte nebezbednosti, uspeo je da uspostavi dijalog između nacija i religija unutar Ruske Federacije i da faktički uvede red u zemlju. Nakon dvadeset godina vladavine, Putin je počeo prvi put da dobija prave političke protivnike u svojoj zemlji, što je normalno sa obzirom da svako čini greške, a stvara se prirodan otpor na dugogodišnju vladavinu bilo koga. Sa druge strane na Zapadu se on posmatra kao tiranin, car, neko ko neće da se odrekne vlasti, koji manipuliše medijima itd. te su Putin i Rusija glavni neprijatelji NATO-a.

Merkel je u SR Nemačkoj stekla poverenje zbog osnaživanja ekonomije, jačanje Nemačke na globalnom nivou, vojno i u svakom drugom smislu, te je i dobila nadimak mutti(mama). Kao i kod Putina, protivnici su se pojavili pred Angelom ali je njena popularnost dovela i do toga da se ponovo priča o njenom reizboru, iako je ona saopštila da želi da se povuče iz politike. Za razliku od Putina, Merkelina vladavina se smatra blagoslovom, kao vođe za primer u Evropi, koja predstavlja jedinu osobu koja može da parira Putinu i vodi Evropu.

Putin i Merkel 2020. Merkel 1991. pri polaganju zakletve kao ministarka u Nemačkoj. Putin krajem 1980-ih pohvaljen za službu u Štaziju.

Kao što vidimo, postoji razlika u percepcija i dok razni Zapadni analitičari i političari označavaju gospodina Putina kao mračnu figuru Štazija koja danas nadahnjuje  ljute Evropske nacionaliste i populiste, organizuje sajber napade i uništavanje Evrope i NATO-a, gospođa Merkel za njih predstavlja čuvara sedamdesetpetogodišnjeg liberalnog koncepta Zapada u Evropi, koja je poslednja brana uticaju Rusije. Komentari koji su se mogli čuti pre poslednjeg reizbora Merkel, i koji se sada ponovaljaju kako je ona objavila svoj plan za penziju jeste da bi njeno povlačenje  značilo da je Putin pobedio svog poslednjeg rivala, koji je bio njegova glavna meta. Tako da  ne moramo biti iznenađeni ukoliko Merkel podlegne pritisku da ostane na frontu visoke politike u još jednom mandatu.

Turbulentni odnosi Rusije i Zapada će se svakako nastaviti, a Evropa se u svojoj potrazi za većom samostalnošću od Severno-Atlantskog partnersva i svojom vojskom nalazi između uticaja i uporišta SAD i NATO u Velikoj Britaniji i Rusijom sa kojom treba nastaviti dijalog o zajedničkoj Evropskoj Budućnosti uz nadolazak uticaja Kine. Nemačka kao neosporena vodilja Evrope ulazi u novo doba odluka, koje trebaju da oblikuju Evropu za naredni period, a u tome ne može uspeti bez diplomatije i pregovora sa obe strane. Takođe postoji trend sve veće ekonomske saradnje Nemačke i Rusije, kako Nemačke firme okolnim putevima zaobilaze sankicije, a Rusija nastavlja ostvarenje svojih energetkskih projekata  Da li će Nemačka uspeti da skroz otopli odnose sa Rusijom ili će slediti novo zahlađenje, ostaje nam da vidimo nakon završetka pandemije i odluke Merkel u ponovnom reizboru. Takođe izbori u SAD će imati dosta uticaja na ove odnose, kao i na moguće ublažavanje sankcija Rusiji, jer se zaobilažanje istih, više nikome ne isplaćuje.

Miloš Tišma

More Stories
DOMETI EVROPSKOG ZELENOG DOGOVORA