BUNKERI – ZAŠTITA NAD GLAVOM

Tokom svakog rata ili nepogoda stanovništvo koje ostaje u svojim domovima, su najviše izloženi riziku, bez mogućnosti da znaju da li će njihov dom biti napadnut ili ne a time i njihov život ugrožen. Sa razvojem eksploziva i novih oružija ratovanja vrlo često je dolazilo do toga da ima sve više i više nenamernih žrtava. Upravo iz tog razloga tokom I Svetskog Rata dolazi do razvoja bunkera. Sama ideja iza bunkera je poprilično jednostavnа: Pružanje zaštite stanovništu od napada bombi, raketa, mitraljeza, i drugog oružja koje može biti letalno za veći broj stanovnika. Međutim pored svoje defanzivne uloge, bunker je takođe imao i svoju oružanu upotrebu. Naravno, shodno tome, postoji više tipova bunkera.

Prvi i možda svima najpoznatiji tip bunkera jesu rovovi. Za razliku od otvorenih rovova, ovi rovovi sadrže betonske konstrukcije svim svojim delom,  kako bi se omogućila bolja zaštita, skladištenje municije a istovremeno i prostor za postavljanje oružja. Vrlo često u ovakvima situacijama kod ovih bunkera, duž linije rova postoje i određeni betonski objekti u kojima se obično vrši osmatranje ili se koriste na prvim linijama sa postavljanim mitraljezom kako bi se zaustavili nadolazeći neprijateljski vojnici.

Drugi tip bunkera jesu Artilljerski bunkeri. Ovi bunkeri su naročito bili korisni kod odbrane plaža, odnosno mesta za iskrcavanje, kada su bili upotrebljivani protiv savezničkih trupa prilikom Dana D i invazije normandija. Atlantski Zid bio je zid artiljerije, anti tenkovskog naoružanja, mitraljeza, koji su Nemci izgradili širom zapadne severne obale kako bi se branila od napada saveznika. Takođe, V3 rakete su korišćen u ovim bunkerima takođe da bombarduju gradove, mete u drugim državama koji su bili u blizini do 200km vazdušnim putem.

Treći tip bunkera jesu Industrijski bunkeri. Ovi bunkeri se koriste za skladištenje resursa a najčešće u rudnicima, za skladištenje uranijuma i slično. Takođe sve je veća upotreba i gradnja bunkera u kojima se skladište čitave farme servera čiji su vlasnici kompanije.

Četvrti tip bunkera jeste lični bunker odnosno sklonište. Naravno, ne treba zaboraviti da postoje i javne skloništa. Kod nas širom zemlje postoji gomila skloništa koja se koriste u civilne svrhe i koja su se koristila tokom bombardovanja 1999. godine. Malo je poznato da je nakon Drugog Svetskog Rata, 50-tih godina izgrađen bunker nedaleko od Pobednika koji je bio namenjen za državnu delegaciju u slučaju bombardovanja, napada na zemlju. Međutim, mnoge kuće imaju i svoje bunkere, tj. podrume koji su napravljeni da izdrže napada.

Peti tip bunkera jesu skladišteni bunkeri. Koriste se za skladištenje municije, opasnog materijala, čuvanje eksplozivnih naprava, i nuklearnog otpada.

Jedna od najpoznatijih zemalja u pogledu bunkera jeste Albanija. Enver H0dža je bio opsednut idejom da JNA i Jugoslavija na čelu sa Josipom Brozom Titom planiraju napad na Albaniju kako bi je inkorporiali kao 7. jugoslovensku republiku. U tom cilju da bi se napadač sprečio, naređena je izgranja više od 200.000 bunkera širom zemlje. Mnogi od tih bunkera i dalje stoje a što je specifično za neke od njih jeste da su bili na najčudnijim mestima. Od ulica, groblja, plaža pa do vrtića. Bunkerizacija Albanije je za posledicu imala da su se resursi zemlje prebacivali za izgradnju bunkera u odnosu na izgradnju puteva i kuća čiji standard nije zadovoljavao standard življenja u Evropi. Ne treba zaboraviti da je pored Jugoslavije u tome periodu Albanija strahovala od invazije NATO pakta i Varšavaskog Pakta imajući u vidu da je bilo reč o zatvorenoj zemlji koja je jedino trgovala i sarađivala sa Kinom, Austrijom i još nekoliko zemalja.

Danas bunkeri i dalje imaju svoju upotrebu posebno u različitim industrijama i u skladištenju resursa. Ono što je važno jeste da je bunkere potrebno održavati i kada se ne koriste kako bi bili upotrebljivi u svakom momentu. Kod nas je za održavanje bunkera zaduženo JKP. Mnogi od bunkera danas se koriste za različite namere a zanimljivo je da su neki bunkeri okupirani od strane fizičkih lica i da se koriste u poslovne svrhe a naročito za hosting servera. Bilo kako bilo, postojanje bunkera i njihovo funkcionisanje ima mesto u svakoj doktrini odbrane zemlje i dokle god ih održavamo možemo izvući koristi i zaštitu koju nude.

More Stories
EKSLUZIVNO: DEKLARACIJA SA NATO SAMITA, BRISEL, 14.06.2021