POTERA

PROLOG: Kvizovi su jedna od omiljenijih emisija na našim TV stanicama, oduvek. Malo stariji pamte čuvene kvizove koje su vodili Mića Orlović i Oliver Mlakar, zajedno, ili danas Slagalica. Međutim, nije to samo u nas tako. Bio sam u oko 30 zemalja i primetio da i na njihovim TV stanicama fluktuiraju brojni kvizovi. Ono što mi se nije svidelo, jeste činjenica da sve više plagiramo strane projekte.
Jedan od plagiranih kvizova koji se monotono vrti na nacionalnoj TV jeste POTERA. Pretpostavljam da je čitaocima poznata suština tog kviza u kome i sa ne baš zavidnim znanjem možete stići do kakvog-takvog imetka, da nije TRAGAČA.
Zašto sam upotrebio reč „monoton“ pri pominjanju kviza POTERA? Odgovoriću u prenesenom značenju. Elem, ne tako davno (pamte partijski rukovodioci), u vreme sukoba zapad-istok, zapitaše se čelnici najizraslijeg druga sa istoka: šta to nije kako treba u nas, te nismo toliko popularni kao zapad? Rešiše da krenu u plagijate, te, izmedju ostalog, otvoriše noćni klub, nešto kao striptiz-bar. Prvo veče, prepuno gostiju, nije se moglo ući. Sutra veče, nema nikoga. O jadu se zabaviše analitičari najizraslijeg druga i, kako to biva, krenu partijska analiza. Da nije piće? Ne, odgovara rukovodilac kluba, pa imamo sva brendirana svetska pića, pogotovo viski, tekilu, šnaps, konjak…Da nije hrana, opet će partijska kontrola? E, to tek nije, pa imamo sve moguće jelovnike na meniju, ponosno će rukovodila kluba, a tanjiri su „polizani“. Da nije drugarica striptizeta, onako zagonetno će partijski islednik? Taman posla, odgovara rukovodilac kluba, pa drugarica striptizeta je provereni član partije od 1918.

NAŠA REALNOST
Nakon 20 meseci prekida, nastavljen je kviz KOSOVO (i Metohija). Ne zna se pouzdano ko je urednik novog serijala, ali je TV voditelj obišao glavne učesnike i, voditeljski neutralno, poželeo im sreću u kvizu. U izjavi za TV (i ostale medije), TV voditelj je istakao da je najvažnije (za gledaoce, ne za učenike) da se kviz nastavlja.
Prva emisija je održana u starom studiju. TV voditelju su se pridružili i pojedini članovi uredničkog borda, a neki „nepoznati“ su, izgleda, imali poseban sastanak sa njim. Elem, uredništvo i TV voditelj zaključiše da je, izgleda, došlo do manjih neposrazuma u toku pripreme kviza, te je potrebno da i sami učesnici predlože teme kako bi (za publiku) sve bilo onako – kvizovski.
Bilo kako bilo, nekako se utvrdi listing za prvu emisiju nastavka kviza. Upališe se kamere, kviz se brzo završi za gledaoce nepoznatim ishodom. Tako, o ishodu kviza, TV gledaoce su upoznali sami učesnici, svakako, svako iz svog (pobedničkog) ugla. Obratio se gledaocima i TV voditelj, uz opasku da se kviz nastavlja u nešto nižem (tehničkom) formatu, nakon koga će glavni učesnici ponovo u TV klinč.
Nakon nekoliko dana, u očekivanju TV klinča, javnosti se obrati jedan od učesnika. Njegovo obraćanje su na različite načine tumačile različite strane, ali se može zaključiti da je taj učesnik uveo neke nove „svoje“ uslove za uredništvo kviza, i to tako drčno, da je izgledalo i kao da ima solidnu podršku baš od urednika.
Uredništvo na „staroj adresi“ se, kao u čudu nadje – šta je sad ovo, pa nije tako dogovoreno. Krenu blic – istraga. Za sada, procurile su informacije da na dogovoru učesnika sa TV voditeljem i uredništvom na „staroj adresi“, izgleda da je bio prisutan i TRAGAČ, koga uredništvo odredilo nije.
EPILOG
Očekuje se da se kviz nastavi, ali više kao pripremne emisije za stvarni serijal, koji će početi najesen, bliže zimi. Naime, tada se očekuje smena urednika, ali ne „starog“ već onog pravog (stvarnog). Sumnja se da je TRAGAČ bio iz redova „stvarnog“ urednika, koji je vidno naklonjen jednom takmičaru.
Da li je tragač vijao učesnike ili „stare urednike“, uskoro ćemo saznati.
A možda na slici i nije tragač?

[wpstatistics stat=usersonline]
Prof. dr Božidar Forca

More Stories
EKSKLUZIVNO-PRIKAZ NAJNOVIJE STRATEGIJE NACIONALNE BEZBEDNOSTI SJEDINјENIH AMERIČKIH DRŽAVA -Prof.dr Božidar Forca