BEZBEDNOST STAMBENIH JEDINICA – OPREMA, KORACI I PRETNJE

Uspostavljanje bezbednosti vašeg stambenog objekta bilo da je reč o stanu ili kući jeste jedna od primarnih stvari koje se ne mogu u bilo kojem trenutku odlagati a koja može spasiti vaš život i imovinu.

U letnjem periodu jedan od bezbednosnih problema jesu česte provale u stanove i krađa dragocenosti. Jedna od mera koju vredi preduzeti kod ovog slučaja u pogledu obezbeđivanja objekta jeste instaliranje sigurnosno alarmnih sistema i brave koja nije laka za obijanje. Međutim, da bi se smanjio bezbednosni rizik korisno je da imate osobu od poverenja kao što je komšija ili rođak kojem možete ostaviti ključ i koji bi obilazio stan, uzimao poštu. Potencijalni lopovi će u prvom momentu posmatrati da li postoji aktivnost kao što je podizanje pošte, da li je uključeno svetlo, često po nekoliko dana pre nego što krenu u provalu objekta. Obilaskom objekta šalje se jasna poruka o aktivnosti a istovremeno unosi se neizvesnost u uspeh njihovog poduhvata.

Pored obezbeđivanja objekta od fizičkog ugrožavanja integriteta istog, potrebno je i proveriti instalacije u svakom objektu. Vrlo često su pokvarene instalacije ili dotrajali uređaji, uzrok brojnih požara, poplava koje se dešavaju u stambenim prostorima. Jedna od stvari koje su svakako važne jeste da se izvrši provera svake instalacije od struje pa do grejanja pa zatim i eventualna promena cevi i instalacija kako bi se sprečio bezbednosni rizik. Posebno je potrebno biti oprezan sa uređajima kao što su pegla i grejalica koji ako su nesipravni mogu dovesti do požara koji se vrlo brzo širi.

Provera podrumskih prostorija i njihovo funkcionisanje su takođe bitni u slučaju nastupanja neposredne opasnosti po život ljudi. Jedna od stvari o kojima se mora povesti računa kod istih jeste da je obavezna deratizacija objekta i provera ispravnosti cevi i drugih instalacija kako bi se sprečilo nastupanje posledica za celu stambenu jedinicu. Kada je reč o kućama potrebno je isti obezbediti na način da pored dela kuće za ostavljanje stvari može da predstavlja adekvatno sklonište u slučaju zemljotresa. Ipak važno je da svaki tip objekta ispunjava bezbednosni zahtev posebno u pogledu zaštite od zemljotresa.

Gromobran je pored svih ostalih stavki svakako jedna od bitnijih koje objekat mora da poseduje. Korišćenjem gromobrana sprečava se da prilikom udara groma, odnosno minimalizuje, dođe do požara i istovremeno do prestanka rada uređaja koji su priključeni na električnu mrežu zbog prenapona. Svakako, prenaponska zaštita je jedna od stavki koju bi svaki objekat mora da ima ili stan u zgradi kako zbog zaštite od groma, tako i zbog zaštite uređaja od nestabilnog protoka struje.

U svakom momentu, a naročito u stambenim zajednicama, potrebno je da na svakom ili na svakom drugom spratu, budu instalirani protivpožarni aparati. Mnoge zgrade danas širom Srbije se bez protivpožarnih aparata koji u momentu nastupanja požara mogu dosta pomoći ukoliko je u pitanju manji požar ili sprečiti širenje požara dok na lice mesta ne dođu vatrogasci. Pored njihove instalacije ono što je bitno jeste i da se redovno proverava ispravnost protivpožarnih boca kako bi se osigurala maksimalna bezbednost. Redovna provera creva i dotoka vode su takođe bitni.

Zbog manjka navedenog vrlo često smo svedoci da može doći do požara sa fatalnim ishodima. Nedavan požar na Novom Beogradu u martu ove godine, kada je cela jedna porodica izgubila život, a nekoliko stambenih objekata uništeno, a istovremeno je dovedeno u pitanje stabilnost objekta zbog jačine požara. Odgovornost je važna ali ona mora biti ne samo individualna već i kolektivna.