NOVI (DIS)KURS

PROLOG: Došla je više puta u mojim kolumnama opisana Pantelija (9.avgust, seoska slava). Nekoliko nedelja pre, moji unuci Car Konstantin i Kralj Filip, te Princeza Tara, bili su kod deke i bake na selu. A onda su ih mame i tate privremeno odvele u Beograd, da se baka i deko malo odmore i pripreme za Panteliju i njihov ponovni dolazak na selo. Konstantin i Filip pamte Panteliju kao dan kupovine igračaka i dane ringišpila, tobogana, trombolina, sladoleda i sokića i šetnji sa dekom, odlaska na turnir u fudbalu. Tara je mala, ona još o Panteliji samo sluša, ali zna šta je poklončić, sladoledić, sokić i šetnja. Pripremao se deko za Panteliju i povratak svojih unučića. Došli su moji unuci, ali nisu ringišpil, tobogan, trambolina. Došli su i gosti. Puna kuća, a prazno srce. U takvoj situaciji, dan pre Pantelije, odvedoh unučiće u Bačku Palanku, svakako s maskama preko lica i kupih im poklončiće, mnogo skuplje nego što bi na samoj Panteliji dobili. Za svečanim ručkom na sam dan seoske slave, moji unuci pokazuju poklone svakom ko dođe, ali stalno pitaju – deko kad ćemo na Panteliju? Uveče su ih roditelji ponovo odveli u Beograd.

(DIS)KURS

Već više od pola godine svaka pojava, događaj ili aktivnost, globalno, regionalno i lokalno, dobija konotaciju – korona. Ekonomija u koroni, turizam u koroni, korona-sport. Jednom rečju korona život na kugli Zemlji. Stvarni procesi u korona dobu praćeni su različitim zvaničnim, poluzvaničnim, a pogotovo nezvaničnim pričama (diskurs). Te priče nemaju uobičajen intezitet, tempo i nit, već se grupišu oko opolova korona amplitude. Otuda, glavni atribut korona diskursa jeste crno-belo. Kad je zdravstvena situacija u pitanju, to crno-belo može se iskazati stavom – Iako se broj zaraženih konstantno povećava, povećava se i broj otpuštenih iz bolnica. Pri tome, dok korona zaražavanje galopira, kao apsurd deluje njeno (zaraza) minimiziranje poređenjem broja umrlih sa nekim drugim pandemijama ili bolestima.

Crno-belo nije evidentno samo u sveri zdravlja ljudi. Ono je obavilo sve delatnosti ljudskog roda i nuz-produkte koji se koroni pripisuju. Tako na primer, dok slušamo strašne brojke o padu ekonomskog priliva, pogotovo u turizmu (u svetskim razmerama), došao rođak koji se „provukao na more“ u ovo vreme i priča: more je tako plavo, ribe više no ikada, zagađenja nema, a vazduh toliko čist da se nadisati ne možeš. Podseti me na onu – što je više kleveta i laži…

Globalna scena, to je glavna karakteristika globalizacije kao procesa i svojevrsna zakonitost, prelama se na regione i lokal po principu spojenih sudova. To je korona nedvosmisleno potvrdila. Međutim, zakon spojenih sudova koji ima karakter dedukcije (od opšteg ka pojedinačno, odozgo-na dole), u doba korone obrće smer – indukcija (od pojedinačnog ka opštem, odozdo – na gore) je glavna metoda.

KURS

Opšti kurs ponašanja država u prvom poluvremenu korone (februar-maj) imao je dve karakteristike. Prvo, očekivano, svetska zdravstvena organizacija je nemoćna i svodi se na sugestije i proglašenje pandemije, a zemlje reaguju zabadanjem kočića oko svog atara – spasavaj se ko može. Drugo, vremenom narasta osećaj solidarnosti među državama, malim i velikim i borba protiv korone poprima organizovaniji oblik. Dakle, urođeni egositički pristup – spasavaj se ko može (samoodržanje, samodovoljnost), zamenjuje individualna pa sve jača inicijativa solidarnosti.

Kada se učinilo da korona slabi, usledio je drugi pik prvog talasa (kako kaže „struka“), a svet se prerano počeo vraćati starim problemima, na stari način. Žestoki drugi pik prvogh talasa, a u predvečerje drugog talasa korone, koji se očekuje na jesen, ali ujedinjen sa ostalim „sezonskim“ zarazama, „povukao je ručnu“ i iznedrio indukciju kao ključni oblik promišljanja problema i načina njihovog rešavanja.

Primeri:

  • VAKCINA (Globalno)

Svetska zdravstvena organizacija je u ozbiljnoj krizi. Pokušaji da se homogenizuje svetska zajednica oko pronalaska leka-vakcine, dali su minimalne rezultate. Nakon najave SAD da napuštaju SZO, vodeće zemlje EU napuštaju sednicu o pravcima transformacije te organizacije. SZO je pred kolapsom.

S druge strane, pojedinačno se već najavljuje da je „vakcina tu“, za neke u Rusiji od 12. avgusta. I u nas se najavljuje da dobijamo vakcinu sigurno do kraja godine i to među prvima u svetu.

Svakako, u traganju za vakcinom prednjače najjače zemlje sveta, pre svega Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i neke druge. Paralelno s tim napredovanjem, započinje utakmica: 1) koliko će vakcina da košta i 2) kada će stići u sve delove sveta. Na stranu je i pitanje – vakcinisati se ili ne.

SZO, koji se, inače malo pita, poručuje da je vakcina zajedničko dobro i da mora da budse dostupna svima. DA li?

  1. KOSOVO (Regionalno)

U maloj „pauzi“ korona napada, na volšeban način vraća se privremeno obustavljeni dijalog Beograda i Prištine pod monitoringom EU. Kada se svima činilo da SAD (Tramp-Grenel-…) preuzimaju primat u tim razgovorima, objavljuje se optužnica protiv jednog od čelnika tzv. OVK (Tači), a razgovori stvarno počinju u okrilju EU (Brisel), sa novim establišmentom i pregovaračem (Lajček) EU, novoizabranim premijerom tzv. Kosova i stalnom ekipom Srbije. Tek što su počeli, nastavljeni razgovori padaju u ćorsokak zbog tobožnje nemogućnosti dogovora oko pitanja „na stolu“. U cinculiranju hoće-neće, a povodom saslušanja Tačija u Hagu, te disonantnih tonova strana o nastavljenim razgovorima, sledi „potez odozdo“ (indukcija). Na Kosovu se razvija inicijativa da razgovora neće biti ako opstanu optužnice Beograda protiv pripadnika tzv. OVK. Novi ćorsokak je na vidiku.

  1. NOVA ŠKOLSKA GODINA (Lokalno)

Moj unuk Konstantin polazi u treći, a Filip u prvi razred. S posebnom pažnjom pratimo razne modele i modalitete početka školske godine. Takođe, kao profesor na fakultetu pripremam se za varijantu A i varijantu B (on-line). Međutim , dekine oči i uši uprte su u osnovno obrazovanje.

Varijanta „koja igra“ jeste da će osnovci od prvog do četvrtog razreda stvarno u đačke klupe, sa skraćenim dnevnim opterećenjem i nekim drugim merama. Ostali ON-LINE. Odmah kod pojedinaca, a i u javnosti, kreće pitanje: kako to da su od petog do osmog razreda kritični za klupe i prenos korone, a nisu prvaci do četvrtaka? Da li je u pitanju ćorsokak? Iskustvo poklazuje da su dečica najotpornija na koronu, a da li to sme da bude kriterijum sedanja u klupe, istraga je u toku. Kako pomiriti težnju da PRVACI stvarno osete školu, bitan prelomni trenutak u njihovim (ne samo njihovim) životima, s jedne i, evidentno nesmirivanje i najavu pojačavanja korone i drugih virusa s druge strane. Pobediće indukcija (zaražavanje odozdo, a odlazak odozgo).

EPILOG

U eri opšte opasnosti svi su se okrenuli sebi. Samodovoljnost je osnovni način rešavanja problema, a indukcija osnovni put promišljanja. U takvim uslovima, svi se okreću sebi i sve ka sebi. Solidarnost, pokazalo se, bila je privremenog karaktera. Ko prvi do vakcine dođe biće u prednosti delta t nad ostalima. Dokle? Do novog virusa.

Dotle će, valjda, i Pantelija doći ne samo kao datum, već sa ringišpilom, toboganima i trambolinama. Inače, kurs će ostati samo diskurs.

Dekini najmiliji unučići, izvinite za ovaj put.

Prof.dr Božidar Forca

 

 

More Stories
NA ISTOKU NE MOGU SIJATI DVA SUNCA