DA LI JE EGZOSKELET BUDUĆNOST PEŠADIJE ILI SAMO NAUČNA FANTASTIKA?

Godinama unazad gledamo futurističke filmove u kojima vojnici nose eksterne skelete koji im daju značajniju snagu i brzinu. Trenutno se u više vojski sveta testiraju egzoskeleti koji će koristiti pešadija u obavljanju svojih zadataka. Da li smo stigli u budućnost?

Ljudi su tokom istorije ratovanja uvek prekrivali telo oklopom pre odlaska u borbu, čime su štitili svoje vitalne organe ali tako gubeći na pokretljivost. Sada naučnici iz oblasti robotike, mehanike  i inormacionih tehnologija kreiraju egzoskelete(spoljne skelete) koji čoveku pored zaštite trebaju da pruže potporu za objekte koje nosi, snagu i brzinu prilikom obavljanja zadataka. Iako sve i dalje deluje kao naučna fantastika, Rusija, SAD i Kina uveliko razvijaju svoje programe koji su svakim danom sve primenljiviji. Dok vojska ide daleko ispred sa tehnologijom gledajući da napravi super vojnika koji će moći da bude daleko efikasniji u borbenim dejstvima, univerziteti i privatne kompanije gledaju da razvijaju egzoskelete koji će pomoći običnim ljudima koji imaju probleme sa zdravljem i olakšavanju posla fizičkim radnicima. Sa obzirom i na budžete, egzoskeleti se prave za celo telo ili deo tela.

Ratnik 3

Rusi trenutno prednjače sa svojim egzoskeletonom RATNIK, iza njih su SAD sa TALOS-om i Kinezi sa modielima egzoskeleta iz kompanije Norinco.

Ruski egzoskeleti, poznati kao Ratnik borbeno odelo, izgradili su Centralni istraživački institut za preciznu mašinsku konstrukciju, poznat po svojoj ruskoj skraćenici TSNIITOCHMASH, delu odbrambenog giganta ROSTEC. Početna verzija Ratnika je egzoskelet bez napajanja koji uklanja teret vojnika i za koje se tvrdi da im dozvoljava da izvode duže marševe i napade dok nose vise od sto kilograma. Takođe se koristi kao ,,treća ruka’’  kada se na egzoskelet namontira automastsko oružje koje se značajno lakše koristi. Trenutno su u razvoju novi modeli sa baterijom koji trebaju da omoguće vojniku da pored nošenja teških objekata, može da rukuje gabaritnijim automatskim oružje uz lakše manevrisanje sa jednom rukom uz precizno pucanje. Prve verzije Ratnika su već korišćene i isprobane na terenu u Siriji od 2017. godine, gde ih je uglavnom koristila inženjerija. Govori se da je egzoskelet potpuno intuitivan za upotrebu. Potrebno je samo nekoliko minuta da se stavi i može se odmah otpustiti brzim puštanjem. Prema jednom izvoru, to košta oko 3.500 dolara po jedinici.

Američki ONYX

Američki TALOS je sa druge strane imao neuspeh i nije odgovorio na višegodišnje ulaganje i probe koje nisu dale rezultate. Glavni problem se nalazio u tome što su naučnici postavili prevelike ciljeve, te je ovo ovaj egzoskelet napravljen kao zavistan od baterija, koje nisu mogle da iskoriste oun kapacitet odela, tako da su američki pronalazači više ostali u Holivudskim filmovima nego u nauce. Zato je trenutno razvoj egzoskeleta preuzeo Lokhed i Martin sa svojim modelom ONYX koji je već pokazao neke bolje rezultate i od koga se očekuje da prati rusku metodologiju, to jeste da se ide korak po korak. Ovi modeli egzoskeleta su nešto skuplji i mogu se nabaviti po cenama od 7000 do 25 000 dolara.

Kinezi su takođe ostali na pasivnim egzoskeletima koji se uglavnom upotrebljavaju za logistiku, dok su borbeni modeli još u fazi testiranja. Kako smo mogli da vidimo u Siriji, egzoskelet jeste budućnost koja je stigla u kopnenu vojsku. Dok će u početku egzoskelete koristiti inženjerija za prenos osetljive i teške orpeme uz efikasno delovanje na terenu, sve više će koristiti pešadija koja će moći da ide dalje, nosi više oružja i municije i da izvršava borbena dejstva.

Eksoskeleti bez snage ili pasivni skidaju težinu s korisnika i koriste opruge ili druge uređaje za skladištenje i oslobađanje energije. Već se uvode u malom broju u automobilskoj industriji gde se tvrdi da smanjuju broj industrija leđa i ramena, smanjuju umor i povećavaju produktivnost. Za razvoj ovakvih manjih parcijalnih egzoskeleta su se pobrinule kompanije čiji radnici najviše stradaju tokom rada, kao što su Hilti, LG ali i univerziteti kao što je Berkli.

Ono što vidimo jeste da će egzoskeleti postati svakodnevnica iako je COVID-19 usporio razvoj celokupnog čovečanstva, ekonomisti i analitičari vide veliki proboj egzoskeleta na tržište 2026 godine, kada se očekuje njihova masovnija produkcija a sa druge strane i razvoj nezavisnih modela sa svojom energijom u vojsci koji će značajno podići borbene mogućnosti kopnene vojske. Zarad razvoja industrije i  namenske industrije, ovo je svakako nešto što će zaživeti u narednim godinama, a nadajmo se da će naši inženjeri i namenska industrija početi sa razvojem egzoskeleta i da će spremno dočekati 2026. kada će to moći da unovči i primeni u domaćoj industriji.

More Stories
СЕПТЕМБАРСКО ШТАМПАНО ИЗДАЊЕ МАГАЗИНА У ПРОДАЈИ!