POLITIČKA KRIZA U MALIJU SE PRODUBLJUJE

Sada već bivši predsednik Malija, Bubukar Keita podneo ostavku pa je time zavšen  puč u ovoj afričkoj državi

 

Nakon što je država upala u tešku ekonomsku i političku krizu pre nekoliko meseci vojska Malija je izvršila puč i tako zbacila i uhapsila predsednika te države Bubakara Keitu kao i njegovog najbližeg saradnika premijera Bubua Kisea. Vojska je opkolila rezidenciju predsednika Keite, potom zapucala u vazduh i izvršila hapšenje.

NAROD PROTIV FRANCUSKE INTERVENCIJE

Iako se država nalazi u teškoj ekonomskoj krizi, glavni razlog za nasilne demonstracije koje  su rezultirale pučem jeste veoma jak francuski uticaj u državi. Francuska je 2013. godine pokrenula najveću inostranu vojnu akciju u poslednjih nekoliko decenija čiji cilj je bio suzbijanje islamskih ekstremista čiji je broj počeo da se povećava u tom periodu. Osim toga Francuska želi da opravda mesto stalnog člana Saveta bezbednosti UN tako što će biti sposobna da rešava političke krize širom sveta i nameće svoju volju slabim državama. Za Francusku je veoma bitno da održava dobre ekonomske odnose sa svojim bivšim kolonijama kao i da kontroliše dolazak imigranata tih država na svoju teritoriju. Od početka intervencije 2013. godine više hiljada francuskih vojnika angažovano je u Maliju od kojih se njih 38 nikada nije vratilo kući. Međutim, složena politička situacija i post-kolonijalističke trauma naroda Malija dovele su do toga da većinsko stanovništvo upravo u bivšem kolonizatoru vidi glavnog krivca za krizu. Upravo zato je zbačen režim predsednika Keite koji je bio otvoreno podržan i finansiran od strane Francuske. Zanimljivo da su demonstracije i pobuna krenuli iz grada Kati koji je u istoriji ove države obeležen kao grad iz kog kreću svi protesti protiv vlasti kao što je bio i puč koji je sproveden 2012. godine.

DA LI KRIZA MOŽE POSTATI REGIONALNA?

Predstavnici nacionalnog komiteta za spas ljudi Malija kako sebe nazivaju vođe puča saopštili su da su reagovali kako bi sprečili haos u državi mada se ipak čini da u tome nisu uspeli. Takođe su obećali da će organizovati parlamentarne izbore u razumnom roku iako nikome nije jasno koliki je to rok. Treba napomenuti da odricanje od vlasti i organizacija demokratskih parlamentarnih izbora u Africi nije baš česta pojava tako da se čini da Mali kao i region nisu blizu izlaska iz ove krize. Afrička unija i Ekonomska zajednica Zapadnoafričkih država suspendovali su Mali sa svih projekata, dok su Evropska unija i Ujedinjene nacije osudili  puč i nasilje u ovoj državi. Izveštaji pokazuju da se posle sloma Islamske države na bliskom istoku sve više ovih ekstremista premešta u razne države Afrike pa se tako može očekivati da pokušaju da iskoriste slabost istih kao i siromašno i neobrazovano stanovništvo kako bi obrazovali šire borbene jedinice. Pritom im ide u prilog težak teren sa mnogo mogućnosti za skrivanje od lokalnih vlasti ili koalicija za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Svi ovi činioci doprinose tome da Mali sve više zapada u političku krizu koja se može preliti i na ostale države u regionu na već jako nestabilnom kontinentu.

Piše: Petar Milošević

Foto izvor za naslovnu fotografiju: Al Jazeera

More Stories
U TOKU 10. CISM ČELENDŽ KUP U PLANINSKOM TRČANJU