POMOĆ SRPSKIM HEROJIMA

Na sastanku u prostorijama SUBNOR-a Srbije 26.11.2020 je održan sastanak sa velikim srpskim humanitarcem iz Sjedinjenih Američkih Država, Milošem Šupicom koji je i predsednik organizacije Spasimo Srpsku Decu i pokretač akcije 1 od 1000. Sastanak je zakazan kako bi se odlučilo o daljem pružanju humanitarne pomoći ugroženim herojima i načina na koji bi ona bila dodeljena.

Akcija 1 od 1000 predstavlja prikupljanje sredstava za pomoć srpskim herojima koji su učestvovali u najžešćim borbama u ratu 1999. godine, a koji su danas zapostavljeni. Pomoć se prikuplja na inicijativu Miloša Šupice u SAD od strane srpske dijapsore koja je u mogućnosti da izdvoji deo novca koji su dobili kao pomoć zbog pandemije korona virusa. Zbog nedovoljno informacija o herojima sa Košara ali i drugih velikih borbi koje su vodili srpski borci, Miloš Šupica je zamolio za sastanak sa predstavnicima boraca i udruženjima od značaja za ovaj humanitarni poduhvat.

Sastankom je predsedavao predsednik SUBNOR-a Srbije gen. Vidosav Кovačević, a prisustvovali su gospodin Miloš Šupica, načelnik uprave za veterane Ministarstva Odbrane Republike Srbije pukovnik Šljivančanin, Vidoje Кovačević bivši šef štaba 63. brigade, gen. Stojan Кonjikovac učesnik bitke na Кošarama, gen.Đukić, gen. Ninković, Ilija Ivić borac sa košara, potomak Milunke Savić-dr.Gruović, urednik magazina ,,Odbrana i bezbednost” Jasmina Andrić, predsednik Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost Miloš Tišma i predstavnik udruženja Direkt Efekt Predrag Кarasović. Tema sastanka je bila usmeravanje pomoći koju prikuplja gospodin Šupica, onima kojima je ona najpotrebnija i to borcima a pogotvu onima koji su bili na Кošarama i na Paštriku 1999. godine.

General Vidosav Кovačević je poželeo dobrodošlicu svim učesnicima sastanaka i zahvalio se Milošu Šupici na prisustvu. On je podsetio da je SUBNOR promenio ime u Savez Udruženja Boraca Narodnooslobodilačkih Ratova Srbije, koji neguju tradiciju svih oslobodilačkih ratova Srbije, što je značajno za krovno predstavljanje boraca u Srbiji.

Miloš Šupica se osvrnuo na dosadašnji humanitarni rad i napomenuo da često susreće problem koji predstavlja stav Srba u Srbiji i u dijaspori da su heroji samo oni koji su poginuli u ratovima, a da se oni preživeli ne tretiraju kao heroji, što je kako smatra pogrešno. Osvrnuo se i na neorganizovanost dijaspore pri pomoći našim borcima ali i malicioznim radnjama od strane pojedinih humanitarnih organizacija i poznatih ličnosti koje su humanitarnu pomoć od Srba slale u ruke neprijatelja. Osvrnuo se i na to kako je tokom ratova 90-ih dospeo do Bila Кlintona koga je ubedio da izmeni zakon u SAD kako bi i srpski borci mogli da se leče u SAD, a gde je on kasnije zbrinuo veliki broj naših ranjenika.

Vidosav Кovačević je ponudio konkretnu pomoć i istakao da će uraditi sve kako bi pomogao i zapitao koje konkretne stvari može uraditi. Istakao je da SUBNOR Srbije može davati materijale, popis boraca, ko je poginuo ili je ranjen sa informacijama kada i gde, medisjku podršku itd.. Takođe se osvrnuo na proces izrade socijalnih karata boraca i usvajanje novog zakona o borcima.

Pukovnik Šljivančanin je istakao da dolazi po odobrenju ministra Odbrane Republike Srbije u bitnu instituciju kao što je SUBNOR Srbije, jer predstavnici MO ne dolaze u bilo koju organizaciju. Osvrnuo se i pozdravio potomkinju Milunke Savić, i pozvao sve da posete muzej Milunki Savić koji je otvoren u Jošanjičkoj banji.Istakao je da je potrebna veća medijska pažnja po pitanjima koje treba da se ostvare u akciji prikupljanja i pružanja pomoći borcima. Istakao je da porodice poginulih boraca nisu toliko ugrožene zbog mnogih benefita koje imaju, koliko su sami preživeli borci, koji se nalaze u lošoj situaciji i da dosta njih nije prepoznato od sistema. On je predložio da SUBNOR Srbije bude organizacija koja na osnovu svog dosadašnjeg rada i vođstva Vidosava Кovačevića može da na pravi način kordiniše sredstvima i uputi ih na pravo mesto. Takođe je sugerisao da ova pomoć ne treba da ide samo herojima sa Кošara i Paštrika, već i onima koji su učestvoali u ratovima u Bosni, Hrvatskoj i ostalim ratovima 90ih godina. On je istakao da će uprava za veterane pomoći i sa informacijama o borcima i da će se sve proveriti, kome pomoć treba da ide. Sa ovime su se složili svi učesnici sastanka.

Nakon obraćanja i drugih učesnika sastanka zaključeno je to da će SUBNOR Srbije na čelu sa Vidosavom Кovačevićem biti centralna tačka koja će sa Milošem Šupicom, Ministarstvom Odbrane, medijima, ostalim udruženjima i ličnostima koordinisati sa pomoći koja se sakuplja u ovom procesu i sprovesti njenu pružanje. Na kraju sastanka Milošu Šupici su uručene knjige i izražena zahvalnost na svemu što je do sada učinio za srpski i ostale narodenkoji su se našli u nevolji. Očekuje se da pri prikupljanju sredstava, pomoć biti upućena herojima početkom 2021. godine