Vodič za kupovinu laptop računara

U periodu kada sve više mobilnost postaje potrebna, nošenje kancelarije u torbi omogućava nam da radim bilo gde, bilo kad i na bilo kom mestu. Upravo iz tih razloga, odabir pravog laptopa je veoma bitan kako bi vaša prenosna kancelarija bila funkcionalna i reabilna u svakom momentu.

Na našem tržištu računara mogu se pronaći razne konfigurancije laptop računara i brendovi. Od Lenova, Dell-a preko HP pa i do nekih neočekivanih brendova poput Samsung-a koji su u svetu laptopova i dalje novajlije. Jedan od velikih problem koji se može desiti prilikom kupovine laptopa jeste vođenje cenom. Raspon cena id od 30.0000 pa sve do 200.0000 dinara u zavisnosti od toga šta tražite od mašine. Međutim, cenovni rang od 30.000-90.000 dinara nosi najviše muka i problema kod odabira laptopa.

Naime, jedan od razloga jeste ako pogledamo na prvu stvar, koja je vidljiva i bez neke posebne stručnosti, jeste sama struktura laptopa. U ovom cenovnom  rangu spoljna struktura sastavljena je od plastike, nakon čega nailazimo na aluminijum. Problem sa plastikom najviše se odnosi kod izdržljivosti laptopa na udarce, padove, prosipanje vode i sličnih problema koji se mogu javiti prilikom korišćenja. Naravno, disperzija toplote zavisi od termalnog dizajna same mašine ali isto tako i materijala koji se koristi. Kod plastike i aluminijuma disperzija toplote je gora u odnosu na magneziju i druge materijale što dovodi do toga da se laptop više zagreva. Što se laptop više zagreva, a pogotovo unutrašnje komponente i baterija, dolazi do skraćivanja radnog veka laptopa. Ako na ovo dodamo laptopove sa odvojenom grafičkom karticom, ovo postaje dodatno bitno imajući u vidu da je stepen generisane toplote mnogo veći.

Ono na šta je potrebno da obratite pažnju jeste materijal spoljne izrade i da vidite kvalitet istog. Raspitajte se kod prodavca ili u specifikaciji od kojeg materijala je laptop. Što se tiče termalnog dizajna, pre kupovine svakako je korisno pogledati na internetu šta se kaže za određeni laptop od strane korisnika koji su ga kupili ranije. Kod laptopova koji imaju pored interne još jednu grafičku karticu, ne bi bilo loše, štaviše možda i potrebno, da kupite hladnjak kako bi smanjili topotu koju laptop emituje.

Sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju jeste interne prirode i odnosi se na procesor i mogućnost upravljanja laptopom u pogledu popravke i produženja života. Kod nas je čest slučaj da postoje laptopovi od raznih proizvođača koji nemaju oznaku specifičnog modela kao npr T 4xx kod Lenova ili HP Gx 500-600 itd. Obično takvi laptopovi dolaze sa određenom šifrom kao što je HP sm025g3 i slično. U ovim laptopovima obično se postavljaju tipovi procesora kao što su Celeron, Pentium itd. Kod AMD-a A i E serija mada sve više laptopa danas dolazi sa Ryzen procesorima. Kod procesora ovog tipa obično se dešava da su isti nedovoljno spremni da odgovore na zadatke koje im korisnik postavi. Naravno, vremenom operativni sistem pa tako i programi postaju sve zahtevniji i traže više snage. Čest je slučaj da ovi procesori ne mogu da odgovore na zadatke koje im korisnik postavi pa tako dolazi do ,,usporavanja” laptopa.

Prilikom kupovine potrebno je obratiti pažnju o kojim procesorima je reč. Ukoliko kupujete laptop sa Intel procesorom, gledajte da to bude i3 serija – za osnovni rad, i5- za kancelariju i druge stvari i i7 za zahtevne programe koji zahtevaju ogromnu procesorsku snagu. Isti slučaj je i kod novijih AMD Ryzen procesora gde imate 3,5,7 serije.

Naravno, jedna od ključnih stvari koja vam je svakako bitna jeste da imate mogućnost popravke vašeg laptop računara. Sve više laptop računara danas dolaze sa zalemljenim delovima tako da promena mnogih unutrašnjih komponenti postaje nemoguća ili jako teška. Recimo, mnogi laptopovi imaju ograničenje koliko memorije mogu da poseduju ili gde je ista neproširiva. Sa druge strane sve više je trend da su mnoge baterije nepromenjlive te da ukoliko ista ode, zamena će svakako zahtevati servis i kupovinu baterije zbog dodate kompleksnosti. Uvek pre kupovine proverite koliko je rezervnih delova dostupno za vaš budući računar. Najbolji pomoćnik u ovom zadatku može biti Google. Pretragom određenog modela na internetu možete pronaći zastupljenost delova za određeni laptop model. Iako naizgled jeftiniji na prvi mah, jedan laptop može u slučaju popravke izaći skuplje nego laptop bolje klase.

Navedene stvari su jedne od najvažnijih na koje morate da obratite prilikom kupovine laptopa. Sve ostale stvari poput grafičkih karti, čitača, dodatnih mogućnosti, vrlo lako se mogu naći i proveriti. Ono što je bitno jeste da posedujete proizvod koji će sam sebe na neki način otplatiti dugotrajnim radom a gde ćete u isto vreme u sluačju bilo kakvih problema moći da izvršite popravku i da na taj način sebi priuštite mir na duže staze. Do sledeće kupovine.