NETANJAHU OSTVARUJE SVOJE PRETNJE

Nakon promene iskaza, Ministarstvo odbrane Irana obelodanilo je da je naučnik Mohsen Fakhrizadeh ubijen pomoću dronova, iza koga stoji Izrael. Dve godine ranije, Izraelski premijem Benjamin Netanjahu je rekao zapamtite njegovo ime, dok je pričao o Mohsen Fakhrizadehu 

Pre dve godine, premijer Benjamin Netanjahu prvi put je obelodanio Mohsena Fakhrizadeha kao oca iranskog nuklearnog projekta.„Zapamtite to ime“ premijer Benjamin Netaniahu upozorio je 2018. na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha, kojeg su mnogi nazivali „ocem“ iranskog projekta nuklearnog naoružanja. Sada dve godine kasnije, on je ubijen upotrebom visokotehnološkog oružja.

Iranske verzije onoga što se dogodilo značajno su se promenile, ali čini se da je Fakhrizadeh smrtno ranjen kada je njegov automobil izrešetan mecima u gradu Absard, istočno od Teherana. Tokom napada takođe je eksplodirala bomba u Nisanovom kamionetu.Prvo je Ministarstvo odbrane izvestilo o pucnjavi između telohranitelja Fakhrizadeha i nekoliko naoružanih ljudi. U jednom iranskom izveštaju citirani su svedoci koji su rekli da su “ubijene tri do četiri osobe za koje se tvrdi da su bili teroristi”. Tada su iranski mediji rekli da je naučnika u stvari ubio „daljinski upravljani mitraljez“ ili oružje „kontrolisano satelitom“. A u ponedeljak, kontraadmiral Šamhani, koji je na čelu Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, potvrdio je da je to bio daljinski napad, koristeći “posebne metode”.

Netanjahu je otkrio Fakhrizadeovo ime u izveštaju gde je istakao da je Izrael pribavio 100.000 dosijea iz iranske tajne nuklearne arhive. Rekao je da je Fakhrizadeh, brigadni general u Iranskoj Gardi i profesor fizike na  Univerziteta Imam Hussein, imao centralnu ulogu u nuklearnom programu Irana. Netanjahu je tada izjavio ,,Šef projekta Amad je dr. Mohsen Fakhrizadeh. Zapamtite to ime.” Iako je Iran bio primoran da zaustavi projekat Amad 2003. godine, nastavio je sa svojim nuklearnim ambicijama, a zapadni obaveštajni izvori čak su otkrili da je Fakhrizadeh 2013. prisustvovao severnokorejskom testu nuklearnog naoružanja.

Bio je toliko važan da je tek Netanjahu prvi put pokazao njegovu sliku, jer pre toga nije bilo dostupnih fotografija ovog naučnika, a iranske vlasti su čak odbile brojne zahteve Međunarodne agencije za atomsku energiju da ga intervjuišu. Iran je pokušao da ga zaštiti od atentatora, svojevrsnog zaštitnog štita oko njega ali u tome nije uspeo. Netanjahu i država Izrael su pokazali da ne zaboravljaju i da će pre ili kasnije sprečiti svaku bezbednosnu pretnju po svoju Nacionalnu bezbednost.

 

 

More Stories
DVE KARTE IZ HOLIVUDA