VOZILO TERMINATOR SE TESTIRA

Ruska vojska je u ponedeljak dobila prvu seriju vozila za podršku tenkovima Terminator na testiranje.

Terminator, koji je prethodno Ministarstvo odbrane Rusije finansijski zanemarivalo, dokazao je svoju efikasnost tokom nedavnih ruskih borbenih operacija u Siriji. Ruska državna televizija prikazala je 2. decembra Terminatore priključene 90. tenkovskoj diviziji u Čeljabinskoj oblasti na Uralu. „Jedinstvenost ovog vozila je sposobnost da odjednom prati tri cilja sa svim svojim sistemima naoružanja“ , izjavio je zamenik komandanta tenkovske divizije pukovnik Andrej Sigarev televiziji.

Terminator je opremljen nadzvučnim protivtenkovskim raketnim sistemom Ataka, koji je u stanju da pogodi ciljeve do 6 kilometara, dve puške od 30 mm koje se mogu koristiti protiv pešadijskih snaga i helikoptera, dva bacača granata i puškomitraljez Kalašnjikov. Vozilo može da postigne brzinu od 60 km / h, a njime upravlja petočlana posada. Njegov dizajn zasnovan je na T-90.

Prema vojnim stručnjacima, jedan Terminator može zameniti motorizovani vod od 40 vojnika i šest oklopnih vozila.Ruska vojska dobila je osam vozila Terminator, koja će biti testirana tokom vojnih vežbi. Vozila, koja su prvi put prikazana javnosti tokom godišnje vojne parade na Crvenom trgu 2018. godine, učestvovala su u ruskoj operaciji u Siriji.

Ovo je veliki zaokret sa obzirom da je finansiranje razvoja ovog vozila bilo obustavljeno. Ponekad i situacija na terenu može preokrenuti neke projekte,  a njihovu upotrebu ćemo verovatno ubrzo videti na nekom novom terenu.

More Stories
IZJAVE NEDELJE 05.04.2020

Mišljenje čitalaca o vakcinaciji

Da li mislite da su vakcine protiv virusa covid-19 bezbedne?

Loading ... Loading ...

Koja je vakcina, po vašem mišljenju bezbedna?

View Results

Loading ... Loading ...

This will close in 20 seconds