KINESKA VOJSKA UBRZAVA MODERNIZACIJU

Kineska Narodnooslobodilačka Vojska(NOV) se sprema za obeležavanje stogodišnjice od njenog formiranja, za šta imaju cilj da budu moderna svetska vojska. Rukovodstvo Kine želi da u narednih sedam godina dodatno podigne tehnoliški nivo vojske za ovu značajnu godišnjicu

Kineska Narodnooslobodilačka Vojska je nastala 1927. oružanim ustankom koji je pokrenula Komunistička partija protiv nacionalističkih snaga Kuomintanga u Nanchangu, provinciji Jiangki. Nju je činio skup komunista, seljaka, dezertera Kuomintanga i drugih grupacija, dok nisu imali činove ili formalni lanac komandovanja i koristili su gerilsku taktiku – neredovne, brze i male akcije – protiv svog bolje naoružanog i većeg neprijatelja, a prvobtni naziv bio je Crvena armija. Preimenovana je u Narodnooslobodilačku vojsku u kasnijoj fazi kineskog građanskog rata tokom 1949. godine. Sada sto godina kasnije, ona je po broju vojnika najveća vojska sveta ali isve modernija i opremljenija vojska koja se može takmičiti sa svim svetskim vojskama.

Danas obim NOV je smanjen i restruktuiran, dok vlada troši više na razvoj naprednog oružja i tehnologija poput veštačke inteligencije, i dok regionalne tenzije rastu, odlučna Kina postavila je cilj da svoju ogromnu Narodnooslobodilačku vojsku do 2027. pretvori u modernu borbenu silu, spremajući se da kasnije potencijalno postane vojska broj 1.Najveća vojska na svetu sa više od 2 miliona aktivnog osoblja koja i nakon najnovijih napora da se smanji broj vojnika kada je povučeno oko 300.000 vojnika i dalje ima veliki broj ljudi,  navodi se u beloj knjizi odbrane koju je Peking objavio 2019. godine. Strukturna reforma koja je započela 2015. predviđa četiri opšta odeljenja – osoblje, politika, logistika i naoružanje – reorganizovana u 15 agencija pod Centralnom vojnom komisijom.

Predsednik Ksi je izneo svoju ambiciju da izgradi jaku vojsku za manje od mesec dana nakon što je preuzeo vlast 2012. Osam godina kasnije, na političkom sastanku u oktobru, stranka je predstavila svoj plan za izgradnju „potpuno modernizovane vojske“ do 2027. godine kada će NOV obeležiti stogodišnjicu.Krajnji cilj je svakako, da ima vojsku koja je u rangu sa Sjedinjenim Državama – najjačom svetskom borbenom snagom, uz svest da je to dug put, koji ipak razmatraju da ostvare do 2050. godine. Najnoviji plan Pekinga poziva na ubrzanje vojne modernizacije i naglašava hitnu potrebu za poboljšanjem strateških sposobnosti vojske za zaštitu kineskog suvereniteta, bezbednosti i razvojnih interesa.

Kako su naveli zvaničnici NOV-a pored razvoja naprednog oružja, pametnih tehnologija, veštačke inteligencije biće i veliki deo napora oko modernizacije vojnih nauka, organizacije, razvoja ljudskih resursa  i strateškog upravljanja, uz proaktivnije dizajniranje načina vođenja rata, a ne samo odgovaranje na sukobe.  Zato su se troškovi odbrane povećali uz budžet od 1,27 biliona juana (193 milijarde američkih dolara), što je 6,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i drugi po visini na svetu posle SAD. Ali Kinu već dugo kritikuju zbog nedostatka transparentnosti u njenim budžetima za odbranu i zbog izostavljanja važnih stavki.

Trka za vojsku broj jedan nije laka, ali strateški pristup Kine to vidi kao legitiman cilja koji je moguć. Posedovanje domaće namenske vojne industrije, visoko obučenih kadrova, razvoj novih tehnologija,  veoma visok moral, jaku ekonomiju  uz razvoj znanja budućnosti  su samo neki od aduta da se ovo postigne. Pored toga, gde god da se okrenemo oko nas, videćemo natpis Made in China, bili u Srbiji, SAD ili bilo gde, što je već velik uspeh, a to je zamišljeno pre pedesetak godina, te nam ostaje da vidimo šta će se desiti sa NOV kroz tridesetak.

 

More Stories
I POSLE FEDERACIJE FEDERACIJA