POVEĆANJE OBEZBEĐENJA EVROPSKIH CRKAVA U SUSRET BOŽIĆU

Crkve u Evropi su vekovima bile najsigurnija mesta do nedavno. Napadi na crkve, božićne vašare i ostala hrišćanska mesta okupljanja u Evropi su postali česti, što je dovelo do toga da se ovaj Božić sprema sa strepnjom od virusa i napada

Austrija pojačava bezbednost crkava u slučaju napada nakon što je islamistički terorista ubio četiri osobe u divljanju prošlog meseca u kojem je možda nameravao da gađa bogomolje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Austrije pre dve nedelje. Austrijska služba bezbednosti ispituje 21 osobu i zadržala je 10 osoba u pritvoru zbog sumnje da su povezane sa napadom. “Nalazi istrage trenutno pokazuju da se ne može isključiti da je počinilac takođe želeo da namerno traži žrtve u crkvama”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer :”Stoga će od danas biti pojačana zaštita crkvenih objekata”.

Austrijske vlasti priznale su da su učinjene “pogubne greške” u rukovanju obaveštajnim podacima o napadaču, što je podrazumevalo pokušaj kupovine municije u Slovačkoj i sastanak u Beču sa poznatim stranim islamistima.

Ostatak Evrope takođe gleda da zaštiti svoje crkve. U Francuskoj je pored pobune protiv novog zakona o Globalnoj bezbednosti policija povećala nadzor nad javnim prostorima, uključujući mesta kao što su crkve i božićna ,,seoca’’. Belgija je takođe u stalnoj pripravnosti dugi niz godina, gde su duge cevi u okolini crkava postala svakodnevna stvar. Evropske zemlje su naučile da moraju povećati pripravnost bezbednosnih službi pred hrišćanske praznike, koji su postali učestali i nisu stali ni ove godine. Službe bezbednosti Velike Britanije takođe pomno nadgledaju crkve tokom praznika, sa obzirom na česte ispade vukova samotnjaka tokom poslednjih godinu dana.

Napadi na Srpsku Pravoslavnu Crkvu nisu nešto što je izostalo poslednjih godina, te su učestale pljačke hramova u Bosni i Hercegovini, skrnavljenja u Severnoj Makedoniji i vandalski napadi na Kosovu i Metohiji postali česti. Crkve u Sarajevu, Mrkonjići, Trebinju i drugim mestima su više navrata pljačane i oskrnavljene. Kada ovome dodamo i nedavno ubistvo monaha, stvari su zaista zabrinjavajuće za sve vernike u BiH,. Na Kosovu i Metohiji su usled bezakonja koje vlada povratnici i njihove crkve svakodnevno na udaru, dok se najstarijim manastrima izriču pretnje svakodnevno. Crkve u Severnoj Makedoniji su zapuštene i često prepuštene vandalima.  Neophodno je da se posveti veća pažnja bezbednosti crkava SPC u regionu, kroz sve mehanizme koje SPC i Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Crna Gora poseduju, jer nikada ne možemo iskuljučiti i oružani napad na ckrve sa obzirom na već navedene incidente.

Hrišćanstvo u Evropi je postalo ugroženo, pa čak i u našem regionu Jugozapadne Evrope. Iako izvori ugrožavanja nisu isti, hrišćani su glavna meta. Međutim ugrožavanjem hrišćanstva ugrožene su i sve druge religije, bio to islam ili judaizam, jer su ekstremisti glavna pretnja. Evropa je naučila gde je ranjiva, te sada mora poraditi na jakoj prevenciji i povećanju svesti štetnosti ekstremizma i terorizma jer oni nemaju religiju. Isto važi i za Srbiju, koja pored toga mora da štiti svoje bogomolje na okupiranoj teritorije na sve neophodne načine.

Miloš Tišma

 

More Stories
POVRATAK