PRVI PUT

PROLOG: U prvoj polovini 2002. godine službeno sam poslat na usavršavanje engleskog jezika u Englesku (Koledž „Sent Džordž“ u Jorku). Bio sam u grupi od 12 oficira iz SR Jugoslavije (Vojska i Ministarstvo odbrane). Imali smo izvanrednog profesora (Džejms). Profesor je, zarad vežbanja jezika, između ostalog, imao obavezu da sa nama učestvuje u vannastavnim aktivnostima popodne. Tako, tri puta nedeljno išli smo na fudbal. Profesor je gledao kako se mi ponašamo. Nakon fudbala i tuširanja, uobičajeno, svratili bi u Pab (kafić) na pivo i ćaskanje. Džjems je video da je uvek neko prvi i da donosi pivo (u pabu je samoposluženje). Jednog dana posle fudbala, Džejms ne ode na tuširanje, već zgrabi opremu i trkom u Pab. Mi posle tuširanja lagano idemo ka pabu, a on se naslonio na vrata i obraća se meni (najstariji u grupi): Mister Bozidar, I am the first (gospodine Božidare, ja sam prvi). Odmahnuh rukom i rekoh mu, ma nema veze, svaki od nas po turu i idemo kući (it doesn’t matter, each of us one round and we go home). Razočarao sam profesora Džejmsa odgovorom, a bio je ubeđen da je učinio strašan gest. Očevidno, prvi put se druži sa Srbima.

ZNAČENJE SINTAGME „PRVI  PUT“

Verovatno ništa snažnije ne opisuje sintagmu PRVI  PUT kao reči pesme Prva ljubav zaborava nema. Međutim, prvi put postoji kao realnost u životu svake osobe, zajednice, države međunarodne zajednice. Od prvog bebinog plača, preko prvih nesigurnih koraka, polaska u školu, prvog zaposlenja – prva plata, prvog stana do….prvih suza, prve ljubavi, prvog razočarenja…Nebrojeno je toga prvi put u životu svake osobe. Ko još za lektiru nije pročitao delo Prvi put s ocem na jutrenje?

Ništa manje značajno i zapaženo nije ni značenje prvi put u nekoj organizaciji. To prvi put ima čak i toliku simboliku da je pojedincima izuzetno stalo da to bude prvi put, kad su oni u pitanju (na vlasti). Tako, jedan od ministara odbrane u vreme kad sam imao dosta jaku poziciju u vojsci, govorio je da je vrlo bitno biti prvi, ostaće zapisano (zapamćen) u istoriji da je to tada (u „njegovo vreme“) učinjeno prvi put u istoriji vojske.

Prvi put, dakle, jeste (istorijski) trenutak kada otpočinje neka delatnost koja za osobu ili organizaciju ima kvalifikaciju prvi put, ali  i različit značaj. Naime, to što se naziva prvi put odnosi se na konkretnu osobu ili organizaciju, bez obzira da li se to nekome (nekima) dogodilo. Svakako, događaja prvi put je mnoštvo i nemaju svi isti značaj po onoga kome se dešavaju. Nije isto zapaliti prvu cigaretu ili prvi put se poljubiti s voljenom.

Ako, pak, aproksimativno posmatramo događanje prvi put, dolazimo do zaključka da za to prvi put treba da se steknu određeni uslovi. Što je događaj složeniji to su i uslovi njegovog nastanka komplesniji i zahtevniji. Nisu isti uslovi za  kupovinu prvih patika ili za uspostavljanje profesionalne vojske prvi put.

Na kraju ove kraće analize značenja sintagme prvi put, možemo da konstatujemo da to prvi put može da se desi očekivano (najčešće) ili neočekivano, ili iznenada. Takođe, u sklopu očekivanog prvog puta, neke od aktivnosti procesa (događaja) mogu da se dese neočekivano, što bi kazali – neplanirano. Na primer, pri prvom lansiranju svemirskog broda sa ljudskom posadom u kosmos, došlo je do neočekivanih otkaza…

INAUGURACIJA PREDSEDNIKA SAD

Inauguracija predednika SAD (najmoćnije zemlje sveta) jeste ceremonijalno vrlo svečan čin: „Pozivaju se ambasadori i supružnici. Ambasadori i članovi Kongresa, Senata, važni generali, bivši predsednici, sudije Vrhovnog suda sede na stepenicama, ispred se uobičajeno nalaze hiljade ljudi… Posle toga, pošto je hladno, predsednik obično prolazi glavnom avenijom do Bele kuće, to dugo traje. Zatim izlazi iz automobila, maše i ulazi peške u Belu kuću sa svojom suprugom. Posle toga ima čitava serija balova, od kojih je jedan zvaničan, predsednik obilazi balove, kaže po neku reč, tu se malo neformalno s njim popriča, to je jedan važan događaj“ (Vujačić, bivši ambassador u SAD).

Jedna od najčešćih opaski izveštača sa pripremnog skupa inauguracije novog predsednika SAD (Džozef Bajden) jeste da se to događa prvi put u istoriji SAD na takav način. Šta je to što se prvi put događa?

Vrlo je složena procedura predaje vlasti i inauguracije novog predsednika. Jedan skup značajnih aktivnosti koje se odvijaju od izbora do 20.januara (dan inauguracije) naziva se tranzicija. Reč je o 11 nedelja dugom procesu u kome se dešavaju tri grupe aktivnosti: bira se osoblje, održavaju se brifinzi i organizuje se tesno ispunjeni raspored izabranog predsednika. Da je to izuzetno složena aktivnost govori podatak da nova administracija treba da rasporedi oko 4.000 osoba na nova radna mesta, od čega Senat treba da odobri 1.200. Dolazeća administracija dobija novi radni prostor (Bela kuća) i opremu, a jedan od najzahtevnijih dogadhjaja jeste obilazak Bele kuće od strane novog predsednika i supruge I “ugađanje” njihovim zahtevima.

Ove godine, aktivnosti tranzicije su po prvi put obavljane uz destrukciju odlazećeg predsednika, što znači uz dosta teškoća za dolazećeg. Međutim, taj deo (tranzicija) se ne uočava u javnosti, nego se usput pominje kao neuobičajena predaja vlasti, sa posebnim osvrtom na vandalski napad na Kapitol (6.januar ove godine).

Ono što jeste prvi put u dugoj istoriji inauguracije, a posebno se ističe, jeste:

  • Po prvi put unazad 150 godina odlazeći predsednik nije prisustvovao inauguraciji dolazećeg, (istoričari pamte da to i nije prvi put, jer se dogodilo u još četiri slučaja),
  • Po prvi put je glavna publika bila nacionalna garda (20.000-25.000), a ne stotine hiljada (čak i preko million) građana SAD i sveta,
  • Po prvi put je crnkinja (Kamela Haris) stupila na funkciju potpredsednika SAD,
  • Po prvi put inauguracija je “televizična” I on-line, jer nije uživo, već su neki delovi snimljeni ranije,
  • Po prvi put neće se isti dan iseliti bivši predsednik Iz Bele kuće, a u nju useliti novi, jer je dom američkog predsednika bio zaražen korona virusom, pa treba neko vreme za dezinfekciju. Tako, Melanija Tramp neće u Belu kuću uvesti novu prvu damu (Džil Bajden), što je bio deo ceremonijala pred inauguraciju.

Ako i samo iole sagledamo šta se to po prvi put desilo tokom primopredaje dužnosti predsednika SAD, zapazićemo da su to, uglavnom, protokolarne aktivnosti. To je uvek tako, protokol je ono što se vidi. S obzirom da smo već istakli da za “prvi put” treba da se steknu određeni uslovi, možemo da konstatujemo da to “prvi put” na inauguraciji predsednika SAD ima duboku pozadinu (neki kažu državu), a može da ima značajne reprekusije ubuduće.

Pozadina i budućnost

Verovatno će, zdravorazumski posmatrano, mnogi biti stava da je način i tok izbora predsednika u SAD opredelio neuobičajenost primopredaje funkcije predsednika Amerike. To je očevidno i ako se uzme u obzir šta je o načinu i toku izbora govorio Donald Tramp. Međutim, u klasifikaciji uslova neke pojave, to je samo POVOD. Povod jeste jedan od uslova, ali nije UZROK.

Uzrok ili pozadina neuobičajne primopredaje funkcije predsednika SAD jeste razjedinjena Amerika. S obzirom na ulogu SAD u savremenom svetu, ta razjedinjenost je posebno vidna pri izboru predsednika. Kada jedna osoba dobije skoro 80 miliona glasova (47% glasova) i izgubi izbore, šta očekivati. Ovo pre svega, ako ta osoba konstantno poručuje da su izbori “pokradeni”. REČI NOSILACA JAVNIH FUNKCIJA (POSEBNO PREDSEDNIKA NAJMOĆNIJE DRŽAVE) NISU SAMO REČI, VEĆ I DELA I POZIV NA AKCIJU. Prisetimo se Tramovog govora neposredno pred napad na Kapitol (6.januar).

Budućnost, kako najavi novi predsednik (Bajden) jeste ujedinjena Amerika (Amerikanci), što će biti glavni zadatak njegovog predsednikovanja. Kurtoazno i principijelno pomnatrano korektno, Bajden je poručio da će biti predsednik i onih koji nisu za njega glasali i onih koji jesu. Reče to Bajden, a prvi korak mu beše poništavanje nekih odluka Trampa dok je bio predsednik SAD.

Da bismo korektnije (pro)cenili pozadinu i budućnost, ukrstimo reči odlazećeg i novog predsednika SAD (Tabela).

ŠTA JE PORUČIO TRAM PRI ODLASKU ŠTA NAJAVLJUJE BAJDEN ZA UBUDUĆE
– Ponosan sam na to što smo zajedno postigli. Uradili smo ono što smo želili da uradimo, ali i mnogo više.

Odlazeći predsednik je rekao i da se moli za Džoa Bajdena, iako je više puta ranije tvrdio da je Bajden pobedio na izborima zahvaljujući izbornoj krađi, mada nikada nije izneo dokaze za to.

– Ove nedelje će početi sa radom nova administracija i mi se molimo da uspeju da se izbore da Amerika bude sigurna i prosperitetna – rekao je Tramp.

Tramp je zahvalio svojim sinovima, ćerki Ivanki i supruzi i od sutra bivoj prvoj dami Melaniji.

– Takođe, želim da zahvalim potpredsedniku Majku Pensu, njegovoj divnoj supruzi Karen i celoj njegovoj porodici – dodao je.

Predsednik se takođe osvrnuo na nasilni upad u Kapitol, ali je ponovo odbio da prihvati odgovornost za podsticanje na nerede.

– Svi Amerikanci bili su zgroženi napadom na naš Kapitol. Političko nasilje je napad na sve što kao Amerikanci negujemo. To se nikada ne može tolerisati – dodao je Tramp.

Na tipičan Trampov način, takođe je nagovestio svoju političku budućnost.

– Sada kada se pripremam da sutra u podne predam vlast novoj administraciji želim da vam poručim da pokret koji smo incirali u stvari tek sada počinje – dodao je Tramp.

 

–        Saniranje posledica korona virusa (obaveze nošenja maski, ubrzanje I povećanje obima vakcinacije, povratak SAD u SZO;

–        Ekonomske mere, primarno oko 1.900 milijardi dolara za ekonomiju poharanu koronom;

–        Životna sredina I klimatske promene (vraćanje SAD u Pariški sporazum, eliminisanje zagađivača vazduha)

–        Imigrantska politika (obustava podizanja zida prema Meksiku, ukidanje Trampovih zakona u ulasku u zemlju)

–        Rasno pitanje I reforma krivičnog prava

–        Zaštita LGBT zajednice

–        Umuirivanje američkih saveznika, pre svega NATO, ali I drugi, ubeđujući ih da ih Amerika nije izdala I da će ponovo da ih predvodi.

–        Set naredbi predsednika koje ne podležu obavezi odobrenja od strane Kongresa.

 

 

Dakle, ako ukrstimo govore odlazećeg i novog predsednika SAD, uočićemo da onaj koji ode sa tim se teško miri i najavljuje borbu za povratak. S druge strane, novi predsednik prvo poteže za ukidanjem nekih zakona i mera koje je doneo bivši. Da li je na pomolu porodubljivanje razdora ili ujedinjenje Amerike prosudite sami.

Prvi put za novog predsednika SAD biće i zemlja u koju će otići nakon ustoličenja. Prvi put će se novi predsednik sresti i sa saveznicima i sa protivnicima (uslovno). Gde god se pojavi i o kome god bude govorio ili odluke i preporuke donosio novi predsednik SAD biće to prvi put.

Kad je u pitanju pozicija Srbije i naša goruća pitanja, pre svega Kosovo i Metohija, ne očekujmo drastične promene i zaokrete u američkoj spoljnoj politici. Dakle, očekivati je čvršću podršku Kosovu kao nezavisnoj državi. Da li možemo da se nadamo da Bajden, prvi put kao predsednik SAD, bude sa Srbima kao i profesor Džejms s početka priče. Ima nešto što ih spaja, ali je pitanje kako mi tome da doprinesemo.

More Stories
ZAŠTO UREĐAJI TRAJU KOLIKO I GARANCIJA?