RUSIJA OPOZVALA AMBASADORA U SAD

Početak mandata Džoa Bajdena kao predsednika SAD-a obeležili su nepotrebni ispadi u medijima, te se smatra da su demokrate ograničile njegovo javno pojavljivanje kako ne bi prestigao Donalda Trampa u nepromišljenim izjavama. U isčekivanju Bajdenove bezbednosne strategije, on je već uspeo da zahladi odnose sa Rusijom

Putin i Bajden, 2011

Rusija je preduzela retki korak opoziva svog ambasadora u Vašingtonu nakon komentara  Bajdena u televizijskom intervjuu, upozoravajući na mogućnost „nepovratnog pogoršanja odnosa“. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin  poželeo je predsedniku Bajdenu „dobro zdravlje“ kao odgovor na to što se Bajden složio sa konstatacijom da je Putin ubica i da treba da plati za mešanje u izbore, a dugotrajne tenzije prerasle su u prekookeansko prepucavanje. Putin je dodao i sledeći citat „Kada sam bio dete, kada smo se prepirali u dvorištu, rekli su nam sledeće:„ Ako nekoga nazivate imenima, to je zaista vaše ime. Kada karakterišemo druge ljude, ili čak i kada karakterišemo druge države, uvek je kao da se gledamo u ogledalo.“. 

Dalje Kremlj je odgovor američkog predsednika na pitanje iz intervjua opisao kao „veoma loš“ i podsetio svog ambasadora da „analizira šta treba učiniti“ u odnosima zemalja. Američki obaveštajci objavili su u sredu neklasifikovan izveštaj u kojem se zaključuje da je Putin odobrio „operacije uticaja“ namenjene podršci Trampovoj kandidaturi za reizbor u predsedničkoj kampanji 2020. godine i ,,oštećenje” Bajdena. Sve u svemu ovaj besmislen i štetni nalet koji su mnogi Bajednovi predhodnici uspeli da izbegnu pokazuje krizu u američkoj spoljnoj politici.

Dok Bajden nastavlja sa onim što dobro zna, sukobljavanju sa Rusijom, on i kupuje vreme kako bi administarcija formirala streategiju prema Kini. Baš zato Bajden ima nekoliko mesta osim Kine gde može da se okrene diplomatskom proboju koji bilo koja nova administracija želi.   Iran i Severna Koreja odbili su Bajdenove pokušaje pregovora, nesumnjivo više voleći da sačekaju Bajednovu strategiju bezbednosti pre razgovora. Tramp je u velikoj meri postigao mir između Arapa i Jevreja, uklanjajući za svoje naslednike rudnik za eksploataciju mirovnih procesa.

U isčekivanju novih strateških dokumenata SAD, oni koji su već doneti od strane nove administracije u američkoj javnosti već izgledaju kao zamisao koja se neće ostvariti u praksi. Takođe očekuje se plan SAD za Kinu nove administracije, koja trenutnu drži kurs koji je Tramp postavio tokom svog mandata, a po trenutnom razvoju situacije i sastanaka sa partnerskim zemljama SAD i iščekivanju rezultata sesija Kineskog narodnog  kongresa, naziru se problemi. Frustracije zbog tih problema izražavaju se nad Rusijom, sa kojom SAD ima kontinuitet hladnih odnosa, a trougao SAD-Kina-Rusija bi mogao da se usija sa okončanjem pandemije korona virusa, u kojem su Kina i Rusija stekle mnogobrojne saveznike u redovima saveznika SAD. Korona virus je pokrenuo mnogobrojna geopolitička previranja koja već menjaju globalno stanje, od lekova i vakcina do vojnog naoružanja i novih prećutnih savezništava, što ukazuje da sledi veoma turbulentan period koga ćemo postati svedoci.

More Stories
MUZIKA KAO DRŽAVNI PROJEKAT UTICAJA NA LJUDSKU PSIHU