ODNOSI RUSIJE SA KINOM, INDIJOM I PAKISTANOM BOLJI OD VOJNIH SAVEZA?

Dok je ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov izjavio da odnosi Rusije i Kine ne mogu biti na višem nivou, pored toga je potvrdio nastavak saradnje u oblasti mira i vojno-tehničke saradnje sa Indijom. Sa druge strane Kina i Indija imaju narušene odnose koji su se pogoršali nakon sve češćih pograničnih incidenata

Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je započeo svoju turneju prošle nedelje po Aziji, donoseći nove planove saradnje iz oblasti eknomije, tehnologije, odbrane, bezbednosti i drugih pitanja među kojima je istaknut i mir u Afganistanu.

Sergej Lavrov je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim indijskim kolegom Jaišankarom nakon njihovog sastanka u Nju Delhiju, tokom kojeg su obojica razgovarali o bližoj vojnoj saradnji i mirovnom procesu u Avganistanu, gde Rusija pokušava da izvrši direktan uticaj na mir nakon godina razarazaranje te zemlje. Takođe oni su govorili o bilateralnoj vojnoj saradnji, uključujući proizvodnju najmodernijeg oružja Rusije u Indiji, gde je Lavrov naglasio da su oni jedini kojima Rusija dostavlja savremenu tehnologiju, a dvoje ministara spoljnih poslova su takođe govorili o saradnji u miroljubivoj upotrebi svemira i u oblastima izgradnje raketa i satelitske navigacije.

Ovo je i indikator udavaljavanje Indije od SAD gde se vidi da upozorenje  ministra odbrane SAD Lojda Ostina tokom posete Nju Delhiju prošlog meseca, o primeni američkog Zakona o protivljenju američkim protivnicima sankcijama (CAATSA) nije urodio plodom i da Rusija odnosi pobedu u snabdevanju Indije oružjem.

Nastavak saradnje Kine i Rusije ide uzlaznom putanjom ali se vojni savez i dalje isklučuje, iako se o tome mnogo spekulisalo, dok će se saradnja na ostalim poljima produbljivati, dok je udaljavanje od američkog dolara bila jedna od tema razgovora Lavrova i njegovog kinekog kolege Vang Jia. Lavrov je isključio  vojni savez sa Kinom  u poseti toj zemlji, rekavši da takva diskusija nije ni razmatrana, čak iako je opisao bilateralne veze Moskve i Pekinga kao one sa dubokim poverenjem i na visokom nivou. Isključio je formiranje nekakvog ,,istočnog” NATO-a, odgovorivši sa tim da se oni udružuju zbog saradnje oko nečega, a ne protiv nekog.

Ruski ministar spoljnih poslova je u sredu u Pakistanu  izjavio da će Moskva i Islamabad pojačati veze u borbi protiv terorizma, pri čemu će Rusija pružiti neodređenu vojnu opremu Pakistanu, a Rusija i Pakistan će održati zajedničke vežbe na moru i u planinama. Pored toga, na stolu su bile razne teme, koje trebaju da otople odnose ove dve zemlje koji su faktički zamrznuti poslednjih devet godina.

Ova svojevrsna diplomatska ofanziva Moskve usledila je nakon sve većeg opadanja uticaja Vašingtona u Aziji, koju vrh Ruske Federacije želi da iskoristi ojačavajući svoj uticaj savremenim oružjem, smanjenjem upotrebe dolara, razvojem novih tehnologija, odmrzavanjem diplomatskih kanala, upotrebe ruskih vakcina protiv korona virusa i drugim sredstvima koja ćemo videti u narednom periodu nakon konkretizacije saradnje. Jedna od glavnih tema je svakako i Afganistan gde Rusija želi da izgradi mir uz podršku nove koalicije sa azijskim zemljama koju želi da izgradi, što bi bio odgovor na američko bezuspešno vojno prisustvo u ovoj zemlji. Ono što je takođe interesantno jeste nivo saradnje Rusije sa Kinom, Indijom i Pakistanom, koje ide do određene granice i koje ne prelazi okvire dogovorenih savezništva, za razliku od onih kakva imamo u Evropi i Severnoj Americi. Ono što čini ove odnose specifičnim jeste da ni jedna od Kine, Pakistana i Indije međusobno nema dobre odnose, gde su čak oni između Pakistana i Indije uvek na nivou potencijalnog nuklearnog sukoba. Takođe Indija i Kina imaju sve češće pogranične sukobe, koji se mogu dublje intenzivirati ukoliko ne bude otovorenog dijaloga između ove dve zemlje. Kina i Pakistan trenutno ulažu napore u otopljavenje odnosa.

Rusija koristi trenutnu situaciju vrlo dobro i uprkos konstatnom pritisku SAD na ostale Azijske zemlje, one se odlučuju da sarađuju sa Rusijom. Ovo se može pridodati tome da sve azijske zemlje imaju interese koji se ne mogu ostvariti bez dublje saradnje sa svojim komšijama na kontinentu. Ovo doprinosi odmrzavanju odnosa među azijskim zemljama ali i prihvatanju da zajedno moraju raditi na modernim bezbednosnim problemima i jačanju ekonomije. Azijske zemlje jačaju u svakom smislu i nakon godina uticaja raznih oblika ekstremizma, oružanih sukoba i siromaštva otvara se prostor za perspektivni razvoj ovih društava. Jedino što ih može zaustaviti jeste obnavljanje sukoba mešu velikim zemljama na ovom prostoru.

Miloš Tišma

 

More Stories
ADSL: Kraj jedne epohe je blizu