EVROPA ZATRPANA KORUPCIJOM, KOKAINOM I SAJBER KRIMINALOM

Nova procena Evropola o pretnji ozbiljnog i organizovanog kriminala ne donosi dobre vesti liderima EU, već govori da je ovo prekretnica u borbi protiv ili pobedi kriminala u EU.

Jedan od glavnih Evropolovih izveštaja, Procena pretnje od ozbiljnog i organizovanog kriminala (SOCTA), obaveštava Evropsku zajednicu da je neophodno sprovođenje zakona kao odgovor na razvoj teškog i organizovanog kriminala i pretnji prema opstanku građana EU. Uz to pandemija koronavirusa je podstakla organizovani kriminal, nasilnije kriminalne bande stiču legitimna preduzeća koja su postala ranjiva zbog nedostatka sredstava, a kriminalci takođe nude lažne vakcine protiv koronavirusa i pakete za kućno testiranje dok pokušavaju da iskoriste globalne napore za oporavak od virusa. Takođe internet je preplavljen prevarama vezanim za vakcine i druga medicniska sredstva, dok je stanovništvo zaboravilo da se ona mogu dobiti jedino legalnim putem od strane države.

Stari kontinent je već na “tački preloma” od nezapamćene poplave kokaina koja generiše više milijardi evra profita, do razarajuće korupcije i razvoja organizovanih kriminalnih grupa, jer posebno trgovina drogom podstiče korupciju širom EU. Čistoća kokaina koji je stigao u Evropu bila je „na najvišem nivou ikad zabeleženom u EU“.Tokom policijskih racija u glavnim lukama EU, poput Antverpena, Hamburga i Roterdama, zabeležene su rekordne zaplene, uključujući pošiljku 23 tone kokaina od strane holandske i nemačke policije krajem februara.

Dalje se navodi da kompanije oslabljene pandemijom bi mogle postati lak plen bandi koje žele da legitimišu svoja krivična dela ili koriste legalne poslove za ilegalne aktivnosti, poput pranja novca. Kriminalne bande su se takođe “vrlo lako prilagođavale pandemiji” kako bi profitirale na potrebama i strahovima društva. Legalne poslovne strukture kao što su preduzeća ili se drugi entiteti koriste za virtuelno olakšavanje sve vrste krivičnih dela sa uticajem na EU. Kriminalci direktno kontrolišu ili se infiltriraju u legalne poslovne strukture kako bi se olakšavale njihove kriminalne aktivnosti.  Više od 80% kriminalnih mreža aktivni u EU koriste legalne poslovne strukture za svoje kriminalne aktivnosti. Otprilike polovina sve kriminalne mreže uspostavljaju svoje pravne poslovne strukture ili se infiltriraju u preduzeća na visokom nivou.

Pandemija je takođe povećala sajber kriminal jer ograničenja u mnogim zemljama znače da ljudi moraju više da žive i rade na internetu/mreži. Sajber kriminalci će i tokom narednih godina imati na meti kritične infrastrukture što predstavlja značajan rizik. Međunarodna akcija policije je u januaru prekinula EMOTET, opisan kao „najopasniji“ alat za zlonamerni softver za sajber kriminal, koji se koristi za upad u računarske sisteme. Prevara na internetu sada je glavni problem, uključujući i investicione prevare i napade fišing malvera, kao i seksualno iskorišćavanje maloletnika. Verovatno će i sajber kriminalci pokrenuti sofisticirane i velike napade na kritičnu infrastrukturu za pristup i krađu osetljivih podataka.

Pored toga zabeleženi su i sučajevi organizovanog kriminala u oblsti zaštite životne sredine, te kriminalci rade na preprodaji otpada i trgovini retkim vrstama životinja. Povećane su i organizovane pljačke stanova koje su pogodile dosta lica za vreme pandemije. Pored toga tu je i masovnije falsifikovanje dokumenata, trgovina oružjem, povezanost sa teorističkim grupama, trafiking, trgovina ljudima, prinudni rad, švercovanje akcizne robe i slično.

Izveštaj možete pogledati na: https://www.europol.europa.eu/activities-services/main-reports/european-union-serious-and-organised-crime-threat-assessment

Ovaj izveštaj je stavio na papir ono što se već dobro zna, a to je da je organizovani kriminal u Evropi pred eskalacijom i da je korupcija zašla duboko u sve pore Evropske Unije i da je prema njoj korupcija na Balkanu deluje kao statistička greška. Zabrinjavajući podaci o tome da se organizovane kriminalne grupe daleko bolje prilagođavaju od samih država članica EU. Kako i sam izveštaj kaže, Evropska Unija je na prekretnici, da li će stvarno pokazati svoj kapacitet i sposobnost bezbednosne politike da odgovori na ove ozbiljne pretnje ili će se pokazati da je ovo još jedan cilj koji EU nije spremna da izvrši i zaštiti svoje građane. To ćemo videti da li će biti obračuna sa kriminalom ili dalje produbljenje jaza između članica EU.

 

 

More Stories
DA LI ĆE BITI PRODUŽEN ROK ZA PREREGISTRACIJU ORUŽJA?