NAJAVLJENE VEŽBE ODKB-A U KIRGISTANU

Situacija u Avganistanu predstavlja veliki problem za Rusiju i njene saveznike u ODKB-u, koji se spremaju za nepovoljnu atmosferu koja je usledila nakon povlačenja NATO snaga

Kolektivne snage za brzo reagovanje, Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) održaće vežbe ,,Rubež-2021” od 1. do 9. septembra u Kirgistanu, izjavio je ministar inostranih poslova Kirgistana Ruslan Kazakbaev nakon održane virtuelne konferenceije članica ODKB-a: „Saradnja ODKB -a predviđa niz kolektivnih mera, uzimajući u obzir situaciju u Avganistanu. Tako će se sledećeg meseca, od 1. do 9. septembra, na poligonu Edelveis u Kirgistanu održati zajedničke vežbe Kolektivnih snaga ODKB-a za brzo reagovanje pod nazivom Rubež-2021 “, rekao je Kazakbaev. Osim toga, u Tadžikistanu, blizu granice sa Avganistanom, biće održan niz vojnih vežbi, uključujući one koje imaju za cilj uvežbavanje suzbijanja ilegalnih oružanih grupa, rekao je kirgistanski zvaničnik.

Danas, 23. avgusta 2021. godine, pod predsedavanjem predsednika Republike Tadžikistan, predsednika Saveta za kolektivnu bezbednost Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti Emomalija Rahmona, održana je vanredna sednica Saveta za kolektivnu bezbednost putem video linka. Sednici su prisustvovali Predsednik Republike Tadžikistan, predsedavajući Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB Emomali Rahmon, premijer Republike Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Republike Kazahstan Kassim-Jomart Na zasedanju su učestvovali Kemelevič Tokajev, predsednik Kirgistanske Republike Sadir Nurgojojevič Japarov, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i generalni sekretar ODKB -a Stanislav Vasilevič Zas. Predsednik Republike Uzbekistan Shavkat Mirzioiev učestvovao je na sednici kao posmatrač.

Članovi Saveta za kolektivnu bezbednost razmenili su mišljenja o situaciji u Avganistanu i njenom uticaju na bezbednost država ODKB. Tokom zasedanja, zemlje članice su sa zabrinutošću konstatovale drastično pogoršanje situacije u Avganistanu. Naglasili su važnost odgovorne obnove državne vlasti u Avganistanu kroz inkluzivan i miran dijalog, uzimajući u obzir interese svih društvenih, političkih, etničkih i konfesionalnih grupa u zemlji. Tokom zasedanja konstatovano je da se politički režim u Avganistanu morao zasnivati na slobodnoj volji čitavog avganistanskog naroda. Strogo razmatranje, čuvanje i zaštita društveno -političkih interesa svih segmenata društva bilo je od vitalnog značaja za održivost bilo koje avganistanske vlade. S obzirom na sve veće prisustvo militanata međunarodnih terorističkih organizacija u Avganistanu, koji tu zemlju koriste kao rezervno tlo za svoje dalje aktivnosti i širenje, države ODKB su se složile da ulože dodatne napore u razvoj saradnje u suzbijanju izazova i pretnji koji potiču sa teritorije Avganistana. Postignut je dogovor o ubrzanju usvajanja Posebne međudržavne politike za jačanje delova Tadžikistansko-afganistanske granice, koju je Republika Tadžikistan predložila u okviru ODKB-a. Članovi Saveta za kolektivnu bezbednost složili su se da nastave razmenu mišljenja o situaciji u Avganistanu tokom predstojećeg samita ODKB -a u Dušanbeu 16. septembra.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na virtuelnom sastanku ODKB-a, da je od vitalnog značaja izbeći prelivanje „radikalnog islama“ iz Avganistana. ODKB će zajednički koordinirati zajedničku akciju u Avganistanu.

Ovom konferencijom je potvrđena akcija koju će preuzeti ODKB, pod vođstvom Rusije kako bi predupredila širenja nemira i nestabilnosti uz Avganistana na ostale zemlje u regionu Centralne Azije.

Izvor : ODKB

More Stories
KONTAMINACIJA U SAVESU KOJU NE SMEMO DA ZABORAVIMO