SAMO 5% UKUPNIH INFORMACIJA I VIRTUELNIH DATOTEKA JE BEZBEDNO

Prema istraživanju više međunarodnih institucija veliki procenat informacija je bio ugrožen tokom 2019. i 2020. godine, što će nametnuti sve veća ulaganja u sektor sajber i informacione bezbednost za koje se procenjuje da će u 2022. godini imati vrednost od preko 170 milijardi dolara

Broj pretnji je beskonačan u sajber prostoru

Sajber i informaciona bezbednost postale su nezamenljiv deo svačijeg života od vrtića do staračkog doma. Sa porastom sajber kriminala i sajber terorizma potreban je organizovaniji odgovor na ove pretnje novog doba ali i bolje proučavanje samog problema bezbednosti u sajber prostoru. Svakako ne trebamo zaboraviti da je internet stvoren u sistemu odbrane, i da je sajber odbrana kompleksno pitanje, a da sajber pretnje ima potencijal da nanesu štetu koliko brigada ali i koliko neka elementarna nepogoda.

Studije koje su sprovele međunarodne institucije pokazuju da je samo 5% ukupnih informacija i virtuelnih datoteka uskladištenih širom sveta bezbedno te da je u 2019. i 2020. godini 88% i 91% kompanija širom sveta doživelo sajber napade čiji je cilj bio da dobiju njihove lozinke. Oko 68% poslovnog sveta ističe da su njihove kompanije i imovina svake godine izloženi sve težim sajber napadima.

Ovi podaci predstavljaju dodatno od mnogih upozorenja da se sajber bezbednosti mora dodatno posvetiti pažnja u sektoru bezbednosti, a problem manjka kadra u oblasti sajber i informacione bezbednosti se već ispoljava. Ono što dalje usporava razvoj sajber i informacione bezbednosti jeste svakako mit o tome da je sajber bezbednost većinski tehnički problem za koji bi trebalo postojati tehničko rešenje. Tako se često može čuti mantra: “Ako samo kupite najnoviju tehnologiju, to će rešiti vaš problem sajber bezbednosti!” Ali ovaj pristup ne funkcioniše, jer većina osnovnih problema sa kojima se suočavamo u sajber bezbednosti potiče iz netehničkih izvora, prvenstveno čoveka i ljudske greške. Sve dok se ne pozabavimo aspektima ponašanja, to jeste bezbednosne kulture i sajber bezbednosti (nikada nećete u potpunosti moći sprečiti ljude da kliknu na maliciozni link ), tehnička rešenja će i dalje nedostajati. Neophodno je razviti nove multidisiplinarne pristupe sajber bezbednosti koji će moći da se suprotstva sve većem porastu pretnji u sajber prostoru.

Hulsi Akar foto izvor AA

Nedavno je na jednom od najvećih svetskih sajmova Međunarodnom Sajmu Odbrambene Industrije u Istanbulu, turski ministar odbrane Hulusi Akar imao zapažen govor na ceremoniji otvaranja. Hulusi Akar je naglasio da će se u budućnosti odbrambene tehnologije svemir i sajber prostor pojaviti kao veoma važna operativna područja. “Da biste bili jaki, nije dovoljno prilagoditi se današnjim uslovima. Potrebno je predvideti kakva će biti budućnost i preduzeti proaktivne mere da bi bili jaki i efikasni”, izjavio je Akar.”Zemlje koje žele da imaju reč u sutrašnjem svetu moraju da ažuriraju svoje odbrambene i bezbednosne strategije”. Kao deo ovih napora, Turska pomno prati polja sajber bezbednosti, veštačke inteligencije, velikih podataka, robotike i autonomnih sistema, jer je nadmoć u sajber prostoru preduslov za operativni uspeh.

Konstanto podsećanje na to da moramo voditi brigu o informacionoj bezbednosti i sajber bezbednosti se dešava sa razlogom, jer broj dela sajber kriminala, sajber terorizma i ostalih oblika ugrožavanja raste iz dana u dan, a ne postoje kapaciteti koji mogu dovoljno brzo razrešiti sve incidente koji se dešavaju u sjber prostoru. Zato je neophodno konstatno raditi na bezbednosnoj kulturi u sajber prostoru, od deteta preko poslovnog čoveka do vojnika i državnika.

More Stories
IZJAVILI SU 12.04.2020