JAPAN PODGREVA TAJVANSKO PITANJE

Vladajuće stranke Japana i Tajvana održaće u petak prve bilateralne bezbednosne razgovore dok dve zemlje nastoje da ojačaju veze kako bi se suprotstavile sve većem uticaju Kine.

Razgovori između stranačkih zvaničnika Japana i Tajvana zakazani za petak 27.08.2021 zamena su za ministarske razgovore budući da Japan i Tajvan nemaju diplomatske odnose, iako japanski predstavnici imaju za cilj da vode razgovore na višem nivou sa zvaničnicima Tajvanske vlade što je planirano u budućnosti. Dijalog se poklapa sa početkom dubinskog planiranja između američkih i japanskih vojnih zvaničnika za mogući sukob između Kine i Tajvana. Tokio je takođe u nedavnoj beloj knjizi odbrane direktno povezao bezbednost Tajvana sa svojom, praveći presedan. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je već izdalo saopštenje u kojem osuđuje mešanje Japana u kineska unutrašnja pitanja i pozvala Tokio da razmotri otkazivanje sastanak stranačkih zvaničnika.

Podsetimo Tajvan(zvanično ime Republika Kina), formiran je pred kraj građanskog rata 1949. godine kada je nacionalistički Kuomintang pobegao na ostrvo sa kopnenog dela zemlje. Vladajuća Komunistička partija Kine nije nikada upravljala Tajvanom, ali ga danas smatra delom države koji će preuzeti silom ako je neophodno. Peking je prekinuo formalne odnose sa Tajvanom 2016. kada je izabrana sadašnja predsednica Caj Ing-ven, koja se bori za samostalni Tajvan. Već pretodnih nekoliko meseci se i sve češće mogu čuti navodi saveznika SAD da se Kina sprema na vojnu akciju u godinama koje dolaze.

Interes koju vidi SAD u Tajvanu, Iako se Vašington zvanično distancirao od odnosa sa Taipeijem, nisu samo geopolitički položaj i ekonomija Tajvana, već i status Tajvana kao autonomne demokratije koji može postati i svojevrsno američko uporište u Istočnoj Aziji. Glavna podrška Tajvanu zato i ostaje Japan, koji Tajvan sve više spominje u svojim strateškim dokumentima među kojima je i bela knjiga odbrane.

Tajvanske oružane snage koje broje oko 165 000 aktivnog osobolja i 1 655 000 rezervista trenutno izvodi vežbe na istočnoj i zapadnoj obali poluostrva Hengchun. Na istočnoj obali, u vojnoj bazi Jiupeng, Komanda vazduhoplovstva i specijalnih snaga izvodi godišnju vežbu Kondor, gde se vrši provera borbenih sposobnosti brigada, prvenstveno na helikopterima Apache, Super Cobra i Kiova. Vežba Kondor uvek je izvođena početkom septembra poslednjih godina, međutim, ove godine je započela krajem avgusta i sprovodiće se i noću.Na zapadnoj obali, zajedničke snage sastavljene od vojnika iz sve tri vida izvode „vežbu Lien Iong“, počevši od 23. avgusta. Različita artiljerija, helikopteri i borbeni avioni raspoređeni su za učešće u vežbama.

Sa druge strane, prošle nedelje Kineska vojska je iskoristila veliki civilni teretni brod za transport trupa, naoružanja i zaliha u nedavnoj vežbi, za koju se pretpostavlja da je taktikta koja bi bila korišćena ako bi kineska Narodna Oslobodilačka Armija napala Tajvan.
Vežba je prošle nedelje istaknuta na Kineskoj državnoj televiziji. Uključivala je amfibijsku brigadu iz armije 73. grupe sa sedištem u Sjamenu, Fujian – istočnoj provinciji koja je okrenuta prema Tajvanu preko uskog tesnaca. Transport je obezbeđivao civilni brod od 16.000 tona,
Ovo je prvi put da smo koristili civilni brod zapremine veće od 10.000 tona“, rekao je za televiziju Vang Hua, oficir armije 73. grupe. “Ranije smo se oslanjali na manje civilne brodove od nekoliko hiljada tona za rukovanje zalihama na moru.”.

Sadašnja situacija oko Tajvana zahladila je i odnose Kine sa Litvanijom, sa kojom je kina zaustavila trgovinsku razmenu, nakon što se Baltička država složila da razmeni diplomatske kancelarije sa Tajvanom. Ovo je ujedno i upozorenje ostatku EU da se ne meša u unutrašnja pitanja Kine.

Situacija oko Tajvana se svakako podgrejala, a sutrašnja poseta Japanskih zvaničnika preti da podigne nivo opasnosti od konflikta oko ovog ostrva. Kina ne pravi kompromisa kada su njena unutrašnja pitanja po sredi, a godine zahlađenja odnosa između kopnene Kine i ovog ostrva, prete da otvore novo poglavlje konflikta koje bi uzdrmalo svet. Ostaje nam da vidimo kakav će biti sled događaja nakon ovog rizičnog sastanka.

 

More Stories
IZJAVE NEDELJE 05.04.2020