JEDINICA I BROJ 1.

Povodom svega što se dogadja oko nastupa Novaka Đokovića na teniskom Gren-slem turniru u Australiji (Australian open), a nakon što je australijski ministar za migracije ponovo ukinuo vizu na Novaka, na društvenim mrežama sam napisao: „Nole, trebalo je da odeš iz Australije nakon prve sudske presude. Tada bi bio heroj. Ovako, kako je sada ispalo, idi do kraja, uz tebe je tvoja raja. NOLE MI TE VOLIMO“

Verovatno mnogi i nisu pročitali moju izjavu, što je razumljivo. Takođe, mnogi bi se samnom složili, a verovatno neki i ne bi. I to je razumljivo. Ali, šta je pesnik hteo da kaže? Ovaj tekst će ugledati javnost verovatno kada australijski sud donese konačnu presudu o boravku Novaka u Australiji, ali ja sam osetio potrebu da napišem ovo, baš danas.

JEDINICA

Reč jedinica ima više značenja. Na primer, jedinica u majke (jedna ćerka), jedinica kao deo nekog sistema (organizacije) i drugo. U našem slučaju, reč jedinica se poima u smislu nastavnika u školi – sedi, jedinica! Ih, i najbolji đaci su bili u prilici da čuju taj ton nastavnika. Namerno ne govorim o neznanju koje je za posledicu imalo dobijanje slabe ocene (jednica), već upravo o tome kako su se neki nastavnici naslađivali kada su bili u prilici da uzviknu – sedi jedinica! Najčešće, bili su to nastavnici matematike.

„Matematika je neumoljiva“, čućete često u kolokvijalnom govoru, potvrđivanom rečima – „jednostavno, dva i dva su četiri“. Ali, život je takav da smo se bezbroj puta uverili da to i nije baš tako. Pri tome, vrlo je važno ko je bio nastavnik, a ne matematika kao predmet.

Ilustracija
Ilustracija

Elem, u matematiku korona doba umešali su se brojni nastavnici, a posebno političari. Odmah je bilo jasno da od toga posla neće ispasti dobra rabota. Tamo gde se umeša politika, tu vladaju interesi, a interesi jesu borba za moć, vlast, pare, ili kako reče Marks: Potreba svedena na pohlepu!

SKOTE JEDAN – Sedi, jedinica!

Ima ih još dosta za prethodni stav, pa i u našoj sredini, ali…

BROJ 1 (No1)

Broj 1 ima više značenja, od kojih je u našoj priči primarno da je neko „vrh“ u delatnosti kojom se bavi ili poslu koji obavlja. To „neko“ može da bude pojedinac, neka organizacija (tim), pa i država. Na primer, Australija je država broj 1 po broju ovaca po glavi stanovnika!

U dugoj istoriji Srbi su imali LIČNOSTI koje su u svetskim razmerama bile BROJ 1, bilo da im je to priznavano ili nije. Jedan je Tesla, jedan je Pupin, Milanković…

U svim sferama društvene delatnosti uvek postoji neko ko je Broj 1, ali se, nekako, to najviše vidi i eksponira u sportu. I tu je Srbija, pogotovo, imala BROJ 1 u košarci, vaterpolu, odbojci, straljaštvu…Što bi se reklo, u nekim trenucima smo bili prvi NA ZEMLJI, U VAZDUHU i NA VODI. Da, baš tako, PRVI – BROJ 1.

U novijoj istoriji, čiji smo savremenici, ponos nacije i svetski BROJ 1 jeste NOVAK ĐOKOVIĆ. Iako je brojnima (u svetu, ali nekima i u nas) teško da to prihvate, a pogotovo kažu, to je tako – čista matematika. Za Đokovića se može reći da je BROJ 1 čista matematika, jer njegov razvojni put do tog mesta nije pratila politika (političari). Tako, krećući se ka Broju 1, Nole je ulazio i u naša srca – NOLE MI TE VOLIMO. Malo je prostora da se pobroje rezultati koji Noleta drža ne mestu BROJ 1, ali ti rezultati su poznati i Noletovim pristalicama i njegovim protivnicima. Otuda teže za protivnike.

Svakako, kada neko dobro u bilo kojoj sferi dostigne nivo Broj 1, ono pomalo (malo više) gubi od svog identiteta i postaje NACIONALNO DOBRO. To je jednostavno tako i dobro je da je tako. Zamalo da Rio Tinto postane br. 1.

Novak Đoković je postao NACIONALNO DOBRO od prvorazrednog značaja. Njegovi uspesi, ali pre svega ponašanje na terenu i van njega, stvorili su ga jačim od kompletne političke administracije (nije ni na koga usmereno), postao je više nego AMBASADOR. NOLE MI TE VOLIMO.

U takvim okolnostima, u sport ulaze strani elementi, poltika i biznis i, kako to lepo zapisa Duci Simonović, sport postaje sve osim sporta. Kome je ješ bitna ona VAŽNO JE UČESTVOVATI. A ako se zna kako se ponašao taj koji je baš tu izreku upotrebio, sve je mnogo jasnije. NIKO NE VOLI PRVOG, osim ako mu ne donosi korist – pare!

U našem narodu se kaže – Srbi ne praštaju tuđi uspeh!. Ma nije to samo u nas, to je tako u celom svetu, jer je to jedna od naslednih osobina čoveka kao bića – urođena ljubomora.

BROJ 1, sam po sebi, nastoji da učvrsti poziciju. Nameravao je Nole da tu poziciju u nekim elementima učvrsti baš na Australian-openu, koji je do sada osvajao devet puta. U vreme dok pišem ovaj tekst, ne zna se hoće li uopšte Đokoviću biti dozvoljeno da nastupi na Gren-slemu u Australiji.

EPILOG

U tesktu smo govorili o jedinici i Broju jedan. Jedinicu smo povezali s matematikom, (nastavnikom) da bi je jasnije dočarali. Nadam se da ste uočili da uopšte nije u pitanju matematika već VLADANJE.

Mnogi su ovih dana dobili jedinicu iz vladanja.

Previše volim Noleta, a i nisam dorastao da bih ga ocenjivao. Neka BROJ 1 izvrši samoevalucaiju svog vladanja.

NOLE MI TE VOLIMO!

Prof.dr Božidar Forca

Foto izvor naslovne fotografije:https://www.tennis365.com-Shahida Jacobs

More Stories
AKTUELNOST STRATEGIJE M.R.A.V.