HIBRIDNO DELOVANJE PREMA SRBIJI

PROLOG: Dana 24.februara 2022.godine Rusija je oružano napala Ukrajinu. Reklo bi se – počeo je rat. Međutim, toga dana počeo je oružani deo rata, jer je rat (kao sukob) u međunarodnim odnosima konstanta, samo se aciklično događa oružana borba, dok neprestano traju ostali oblici. Ostali oblici rata, kako to obično biva, skovani su u termin „hibridno delovanje“. Nakon što se Srbija opredelila (14 tačaka) kako se opredelila, prema ratu u Ukrajini, počelo je, odnosno snažnije je nastavljeno hibridno delovanje prema našoj zemlji.

HIBRIDNO DELOVANJE (Slika)

Međunarodni odnosi, primarno posmatrani kao odnosi među državama, kreću se u amplitudi čiji su polovi saradnja i sukob. Ključni kriterijum tih polova jeste INTERES.

 

Sukob je konstanta međunarodnih odnosa i ogleda se u ometanju sukobljenih strana. Njegov drastičan oblik jeste BORBA, kao međusobno ništenje strana. Najdrastičniji oblik borbe jeste ORUŽANA BORBA, koja se poima kao RAT, koji gledamo ovih dana u Ukrajini.

Sukob se odvija preko višedimenzionalnih operacija iz domena politike, ekonomije, socijetalne sfere, do vojnih operacija. Te višedimenzionalne operacije u savremenim uslovima, u zvaničnim dokumentima i u praksi, zapad je imenovao kao HIBRIDNO DELOVANJE.

Hibridni rat (delovanje), kao bezbednosna pretnja, predstavlja kombinaciju: konvencionalnih, nekonvencionalnih, asimetričnih, iregularnih, sukoba niskog intenziteta, posredničkog (indirektnog) rata (en. proxy war), nelinearnog rata, demografskog rata (rat u kojem su ljudi zamenili oružje) i složenih dejstava, odnosno kombinaciju dva ili više ovih elemenata (izuzev samo konvencionalnih i nekonvencionalnih oružja, jer je tada u pitanju rat bez predikta ,,hibridni“), kao i manipulaciju političkog i ideološkog sukoba koja može uključiti kombinaciju specijalnih operacija, konvencionalnih vojnih snaga, sajber napada, paravojski, terorista, obaveštajnih agenata, političkih provokatora, predstavnika medija, ekonomskog pritiska i kriminalnih elemenata.

Poseban aspekt hibridnog delovanja jeste INFORMACINO RATOVANJE, čiji je cilj – vladati u informacionom prostoru, odnosno “napraviti svoju istinu”. Stoga, prvo strada istina pa počinje rat. Ili, protivnik je pobeđen kada je ubeđen.

Glavni protagonisti infomacionog ratovanja jesu savremene obaveštajno-bezbednosne službe. Ali, sve značajniju ulogu imaju hakeraktivisti, hakeri kao slobodni strelci, mediji i, posebno, političari.

SRBIJA KAO META HIBRIDNOG DELOVANJA

Burna je i teška naša istorija. Gde smo sve bili, kuda i kako smo išli, a gde smo sada i kuda ćemo, osim istorijskog aspekta, ima i dimenziju informacionog ratovanja. Zbog čega – zbog interesa. Ko sve ima interes da ISTINA o nama bude baš takva trebalo bi nam podosta vremena da pojasnimo, a ne jedna kolumna.

Sve što jesmo, zaostavština je prošlosti za budućnost. Odnosno, da bismo znali kuda ćemo, moramo poznavati prošlost. Bliska prošlost (tzv. devedesete) upućuje nas na ISTINU koju su o nama skovali drugi, a mi sami tome doprineli na određeni način. Tako, tu smo gde jesmo.

U tome gde jesmo došli smo u poziciju da nam je država nedovršena (Kosovo i Metohija), a nacionalno biće raspolućeno. No, i tako delom osakaćeni „idemo napred“, jer i stajanje je zaostajanje. A kuda idemo? Ne se znaje, čeka se ISTINA.

U međunarodnim odnosima, osim rata kada se neprijateljstvo jasno iskazuje, nema večnih prijatelja i neprijatelja, večni su samo interesi. To je poodavno poručio lord Palmestron (a pripisuju raznim političarima).

Naše bliže okruženje velikim delom, bilo je deo našeg zajedničkog bića (Jugoslavija). A onda, deo po deo, osulo se to biće, kao dzemper kad se raspara. Bez posebnog dokazivanja možemo konstatovati da su interesi dobrog dela našeg okruženja suprostavljeni našim interesima, bar po dva bitna interesa – Kosovo i Metohija i članstvo u NATO. Dakle, stvoren je prauzrok i praosnova sukoba, pa i hidbridnog delovanja. Ovo i s razloga, što deo našeg okruženja i nema svoj stav (interes), već čeka da im ga stave (odrede) – bandwagonig!

Rat u Ukrajini pojačao je hibridno delovanje prema Srbiji, jer je naša zemlja označena kao „proruska“, a okruženje je „pro(NATO)zapadno“. Dakle, stekli su se dovoljni i neophodni uslovi za sukob, pa i uzroci hibridnog delovanja.

Za sada su na sceni prizemni oblici hibridnog delovanja prema našoj zemlji, koje srećemo u medijima, a čiji su protagonisti, neretko – političari. U tom smislu, taj oblik hibridnog delovanja, reklo bi se da je pod kontrolom – „ti meni, ja tebi“. Tako, ni „vodeni pištolji“, ni „performans na utakmici Zvezda-Partizan“ (27.02), ni „spcijalni let ruskog bezbednjaka“ , pa ni „albanski kontejneri na severu Kosova I Metohije“, nisu poseban razlog za brigu. ALI! Teži oblici hibridnog delovanja prema našoj zemlji, kakve smo već osetili pred i tokom agresije NATO na SRJ 1999, zavisiće od daljeg sukoba u Ukrajini, ponašanja Rusije i homogenizacije zapada. Teško onom kome sudbina od drugog zavisi.

Hibridno delovanje, posebno u medijima i na društvenim mrežama, ima i svoju psihološko-propagandnu svrhu. Evidentno, to deluje na ciljnu populaciju. Tako, ukupan zbir tog delovanja jeste dezinfomisanost, odnosno – danas ako niste dezorijentisani, vi niste informisani. Ali, kako kaza Andrić – nije budala onaj ko sve čita, već onaj ko veruje da je sve napisano (kazano) istina.

EPILOG

Šta će biti s ratom u Ukrajini, to niko ne zna, niti se naslutiti može. Hoće li se prekinuti rat (oružana dejstva) ili će početi TREĆI SVETKSI RAT, tek u to ne možemo da budemo sigurni. Bajden kaza da: ili će Rusija da položi oružje, ili će početi treći svetski rat. Je li to istina, ili ono što najavljuje Putin.

I ako stanu oružana dejstva, nastaviće se hibridno delovanje. Daj Bože da stane rat – kao oružani oblik, da ne stradaju deca ili, ne daj Bože, da se odmota u mnogo drastičniji oblik.

A hibridno delovanje, ono nikada prestati neće, jer – jedna je istina, a njenih viđenja može da bude više.

Upamet se, ne u prsa!

More Stories
XIII BROJ ŠTAMPANOG IZDANJA NA KIOSCIMA