KIJEVSKI ZID

PROLOG: Postoji nekoliko zidova u svetu koji imaju toliku simboliku da im se istorijski karakter i domašaj ne može jednoznačno odrediti. Među poznatije zidove, u raznim periodima istorije, svrstavju se Kineski zid, Zid plača i Berlinski zid (slika). Nazire se, ili se samo čini, da ih jedan zid može zaseniti u savremenim uslovima – KIJEVSKI ZID. Da bismo bliže pojasnili „šta je pesnik hteo da kaže“ (poenta kolumne), pozabavimo se terminima AGRESIJA, PREEMPTIVNA STRATEGIJA i TEORIJA SPEKULACIJE.

AGRESIJA

Gotovo 102 godine u međunarodnim odnosima traju pokušaji da se (nakon Prvog svetskog rata) spreči rat kao oblik rešavanja sporova među državama i definiše agresija. Nije to uspela Liga naroda (1920-1939), a ni Ujedinjene nacije od 1945.godine. S obzirom da se Povelja UN ne bavi pojmovima RAT i AGRESIJA eksplicitno, već sprečavanjem upotrebe sile, to je tokom rata u Koreji (1950) nastala potreba da se i time pozabavi. U brojnim pokušajima 1974. godine utvrđena je Rezolucija Generalne skupštine kojom je definisana agresija. Međutim, s obzirom da rezolucije Generalne skupštine UN nemaju pravno, već političko dejstvo, problemom agresije se pozabavio Međunarodni sud pravde. Godinama su trajali bezuspešni pokušaji koji su stalno prolongirani i agresija je utvrđena kao čin i kao delo pojedinca koji ima uticaj na njeno pokretanje. Međutim, Statut Međunarodnog suda pravde ne podržavaju velike sile u celosti, već od slučaja do slučaja. I, tako se događaju PRESEDAN i IZUZETAK u međunarodnim odnosima, kada velike sile, ostvarujući svoje interese, samoinicijativno preduzimaju vojne aktivnosti protiv neke države, bez mandata Saveta bezbednosti UN. O ovome smo već pisali u prethodnim kolumnama.

Rusija je 24.02.2022. godine oružano napala Ukrajinu. Savet bezbednosti je blokiran, tako da se o tom činu izjasnila Generalna skupština UN. U 2. Tački Rezolucije GS UN eksplicitno je navedeno da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu. Koga i na koji način obavezuje navedena rezolucija, pokazaće vreme!

PREEMPTIVNA STRATEGIJA

Vrhunac dominacije u međunarodnim odnosima SAD (i NATO) demonstrirali su 1999. godine, na 50.rođendan Alijanse, agresijom na SR Jugoslaviju. Svakako, ni SAD ni NATO niti su priznali da je to agresija, niti ih je iko po tom pitanju posebno „maltretirao“, osim što se Međunarodni sud pravde izjasnio kao „nenadležan“ po tužbi SRJ.

A onda, dolazi NINE ELEVEN, teroristički napad na Njujork i Vašington. Stradaju nedužni ljudi, žene, objekti, imovina. Reagjući na taj čin predsednik najmoćnije države sveta izjavljuje da NIŠTA VIŠE NEĆE BITI KAO PRE i najavljuje PREVENTIVNU STRATEGIJU. Čarls Kegli upozorava da je to PREEMPTIVNA STRATEGIJA i objašnjava razliku:

Preventivan strategija je kada kopate vrt i naiđe zmija, a vi ašov i ubijete je. To je preventivno. Za to možete da odgovarate pred Društvom za zaštitu životinja. Ali, ako vi hoćete da propustite zmiju, a on podigne glavu frkće na vas, ubijate je jer je to preemptivna strategija (da se zaštitite).

SAD kreću u odmazdu za NINE ELEVEN (Avganistan) koja je trajala 20 godina. Međutim preemptivna strategija se pokzauje u Iraku 2003. godine – SADAM HUSEIN IMA BIOLOŠKO ORUŽJE i MOŽE VRLO BRZO DA GA UPOTREBI, kažu lideri zapada. Žestok napad na Irak trajao je nekoliko godina, a onda ZAKASNELA ISTINA – Izvinjavamo se nismo imali tačne informacije o biološkom oružju Sadama…Međunarodno pravo ne važi retroaktivno, AJMO DALJE SILOM…

Rusija je godinama upozorava međunarodnu zajednicu da se u regionu Donbasa (Ukrajina) sprovodi nasilje nad stanovništvom koje se izjašnjava kao Rusi. Međutim, zapad se bavi time da je Rusija nelegitimno anektrirala Krim od Ukrajine, što Rusija naziva „povratkom“ (nakon 1954).

Šireći svoj uticaj, 2008. Godine NATO poziva Gruziju i Ukrajinu da se priključe Alijansi. Čini to na svakom od narednih samita do danas, pa i na poslednjem u Briselu 2021. Rusija se vraća na međunarodnu scenu baš 2008 intervencijom u Gruziji i priznavanjem Abhazije i Južne Osetije. Zapad negoduje, ali ne baš naročito.

Čaša je prelivena 2022. Godine. U nameri da se spreči genocid nad ruskim stanovništvom u regionu Dombasa, Rusija priznaje nezavisnot Luganjska i Donjecka, kako bi se aktivirao član 51. Povelje UN o pravu država na samodobranu, samostalno ili sa drugim državama. Vojna intervencija, koju Rusija naziva specijalna vojna operacija je počela. Zapad i GS UN to imenuju kao agresiju.

Niko se ne osvrće na PREEMPTIVNU STRATEGIJU SAD. A poznato je da se strategija SAD preliva na Strateški koncept NATO. Tako, na poslednjem samitu NATO, 2021 (Brisel), Alijansa proširuje famozni član 5 Vašingtonskog ugovora. Sada, ne samo da neko napadne vojno neku zemlju NATO i da se svi suprostave, nego će to biti i u slučaju: hibridnog napada, sajber napada i napada iz svemira. Preemptivna strategija se širi – protiv koga za ime Boga?

SPEKULATIVNI SCENARIO

Mnogi se danas pitaju – kada i kako će se završiti rat u Ukrajini? U medijima srećemo bezbroj varijanti mogućeg scenarija rata. Principijelno posmatrano, rat može da se završi: 1) pozitivnim vektorom izlaska iz krize – diplomatija i 2) negativnim vektorom – katastrofa (nuklearni rat Rusije i NATO).

Međutim, čuju se sve glasnije zahtevi nekih članica NATO da Alijansa „uđe“ u Ukrajinu snagama, ne samo da pomaže parama, oružjem i na druge načine. Tu se posebno izdvaja jedna zemlja koja je istorijski opterećena odnosima sa bivšim SSSR i danas s Rusijom. Tako, u magli se nazire SPEKULATIVNI SCENARIO ZAVRŠETKA RATA U UKRAJINI.

SPEKULACIJA: Pozivajući se na „svoje argumente“ NATO vrši invaziju na zapadni deo Ukrajine, u kom smislu Rusija pojačava dejstva sa istoka, severa i juga. Dve sile se sreću na reci Dnjepar, kao u Nemačkoj na reci Elbi. Tu se ROVOVI UKOPAVAJU i počinju pregovori. Da bi bili sigurni, strane podižu zid nalik Berlinskom, ovaj put KIJEVSKI ZID. Dalji scenario je već viđen. Teško…

EPILOG

Rat nema smisla, ali ima funkciju, reka je Gliksman. Koliko je samo istine u tim rečima.

Funkcija rata je različita za razne protagoniste i protivnike. Ali, ko su protivnici u ovom ratu? (prosudite sami)

Da se razumemo: NIJEDAN RAT NEMA SMISLA I PROTV SAM BILO KOG RATA, PA I OVOGA U UKRAJINI DANAS. Slava nevinim žrtvama. Ali, zbog istine – da se ne zaboravi, o ratu u Ukrajini najmanje moralnog prava da kritikuju imaju oni koji su to isto činili mnogo puta, pod velom preemptivne strategije.

Hvala na razumevanju!

More Stories
LOŠ UGALJ JEDAN OD UZROKA POVEĆANJA ZAGAĐENJA VAZDUHA?