VITEZOVI OKRUGLOG STOLA POKORAVAJU EVROPU

Nakon pobede na izborima za predsednika SAD, 2020. godine, očekivalo se prvo putovanje Džoa Bajdena, što, uobičajeno, ukazuje na smer američke spoljne politike. Bio je to (jun 2021) POHOD NA EVROPU, ispoljen kao trojni sastanak, posle koga je usledio „susret na marginama“ sa ruskim predsednikom Putinom. Juna meseca 2021 održan je trojni, ali odvojeni, sastanak Grupe G7, lidera EU i NATO. Ove godine juna 2022 ponavlja se trojni sastanak, ali je „susret s Putinom“ u sasvim drugim uslovima – preko raznih oblika nišana. Dok besni rat u Ukrajini, G7, EU i NATO, kao VITEZOVI OKRUGLOG STOLA, pokoravaju Evropu. Da li se to na tlu starog kontinenta, kao i u prethodna dva slučaja, planira i projektuje TREĆI SVETSKI RAT?

„Vitezovi okruglog stola“ (hteli da skinu košulje, ali nisu znali šta će sa g-djom fon der Lajen)

PARE BUŠE GDE BURGIJA NEĆE (G7)

Narodna izreka „pare buše gde burgija neće“, uobičajeno, podrazumeva da se „sve može kupiti“. Da li je baš tako?

Juna meseca 2021, u raskošnom parku prestižne Bakingemske palate „sedam veličanstvenih“ se uslikalo s njenim veličanstvom Kraljicom UK (i njenom neizbežnom torbicom). Logično, za bilo koji veći poduhvat prvo je potrebno „zatvoriti finansijsku konstrukciju“. Videlo se po rasporedu sedenja i stajanja na slici, ko je gde i medju velikih G7.

Juna ove godine u „nemačkim“ Alpima, sedmorica su „vidno raspoloženi“ za okruglim stolom prelistavali album slika Vladimira Vladimiroviča Putina, a svetu slali, što izdvojene, što zajedničke poruke. Zajedničku izjavu nisu dali lideri G7, već „glumac“ Volodimir Zelenski: „Moramo pobediti pre zime“! Dakle, pomalo je jasnije za šta se pripremala „finansijska konstrukcija“.

A šta su poručili lideri G7:

  • “Moramo ostati zajedno, jer (ruski predsjednik Vladimir) Putin je od početka računao na to da će se NATO i G7 nekako rascepiti, ali nismo i nećemo”, rekao je Bajden na konferenciji za novinare. “Ne možemo dozvoliti da ova agresija poprimi oblik koji ima i da se izvuče”, dodao je;
  • “Posle ruske intervencije u Ukrajini sve se promenilo i mi se moramo menjati. Nema povratka na stanje pre ruske invazije u Ukrajini. Ostali smo ujedinjeni, što Putin nije očekivao”, poruka je nemačkog kancelara Šolca;
  • “Nema dogovora koji predsednik Zelenski zaista može da prihvati. U takvim okolnostima, zemlje G7 koje podržavaju Ukrajinu moraju da pomognu Ukrajincima da ponovo izgrade svoju ekonomiju, da izvoze žitarice i naravno, moramo da im pomognemo da se odbrane. I to je ono što ćemo nastaviti da radimo”, izjavio je  tokom sastanka britanski premijer Boris Džonson;
  • Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je, da će se zbog ruske invazije na Ukrajinu Evropa promeniti još brže i još jače, ali mu se malo omaklo da bi trebalo razgovarati s Putinom.

Šta su rekli „Italijan“, „Kanađanin“ i „Japanac“, pa to ni za lidere G7 nije bitno…Pogotovo nije bitno šta su rekli Šarl Mišel (predsednik Evropskog saveta) i gospodja Ursula fon der Lajen (predsednica Evropske komisije), jer, otkad ode Angela, KO PITA EU za bilo šta?

Ali jeste bitno da nije samo Rusija bila na dnevnom redu G7. Zna Bajden ko je „kamičak u cipeli SAD“. Naravno, reč je o Kini. Sprema se 600 milijardi (a biće još „štanjcanja para“, ako zatreba) podrške zemljama u razvoju da se što više potisne kineska inicijativa „Pojas i put“. Međutim, bitno je da se izda jasan zadatak EU – ISKOPATI ROV SA RUSIJOM, negde na teritoriji Ukrajine, još se ne zna gde (utvrdiće Putin!).

S obzirom da kopanje rova i nije baš, samo, finansijski zadatak, sledi samit NATO, koji počinje na VIDOVDAN.

Vitezovi okruglog stola (G7) pozvali su na svoj samit i Indiju, Južnu Afriku, Argentinu i još neke. Kažu – stvara se novi svet demokratije! Nije teško pogoditi u čije dzepove „zavlače ruku“ 7 veličanstvenih. Nije to samo zbog para, već – BRIKS („da se Vlasi ne dosete“).

ŠTA JE NATO?

Na Vidovdan 2022 počinje dugo najavljivani samit NATO u Madridu. Ključna tema samita jeste usvajanje novog Strateškog koncepta Alijanse. Svakako, biće „na stolu“ i Rusija, Ukrajina, EU, Kina… Jer – Šta je NATO danas, jeste centralno pitanje?

Da se prisetimo:

  • NATO je formiran kao odbrambeni savez 10 evropskih i 2 severnoameričke države, 1949. Godine, što jeste u skladu s čl. 51 Povelje UN,
  • Na smaitu NATO 1999 (Vašington), na svoj 50.rodjendan, a u jeku agresije na SR Jugoslaviju, NATO je usvojio strateški koncept u kome su intrigantna 2 cilja: 1) proširenje na istok i 2) angažovanje izvan severnoatlanskog prostora sa i bez mandata SB UN. Ostavrio je te ciljeve sve do Avganistana 2021;
  • Sramno povlačenje iz Avgansitana 2021 bio je signal da SAD upale fitilj „Ukrajina“. Na fitilj se „upecala“ Rusija i rezultat je jasan – počeo je rat kojim je Alijansa učvršćena više nego 1949
  • Da bi opravdali postojanje („nemirna Rusija…“) čelnici Alijanse će u Madridu juna ove godine doneti novi Strateški koncept NATO 2030. Suštinu tog koncepta najavio je odlazeći Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, kroz 3 prinicpa: 1) jači NATO, 2) politički više angažovan i 3) globalniji NATO. Pa kud ćeš više, „crni sine“?

Da bi potkrepio svoje stavove o navedenim principima, Stoltenberg u predvečerje samita u Madridu kaza: „Sa sadašnjih 40.000, NATO će uskoro narasti na 300.000 vojnika u Evropi“. Pametnom dosta.

GDE JE EU?

Umalo da zaboravimo „viteza u pokušaju“ – Evropsku uniju. Zašto? Zato što je Unija izgubila i identitet i kompas!

Identitet Evropske unije njeni oci zamislili su savim drugačije od postojećeg (ako uopšte postoji). „Stvarna Unija evropskih država koja će biti politički jaka, ne samo ekonomski“, tako je usmeravao čuveni Žan Mone. Medjutim, logično je da je Unija prvobitno narastala kao ekonomski snažna integracija. Slom SSSR i VU, kao kraj Hladnog rata, Unija je videla kao „svoju šansu“. Potraga za političkim uticajem počinje usvajanjem prve Bezbednosne strategije 2003. ALI: Tu je NATO (SAD) – NE, NE… Tako, ma koliko se „trsila“ Unija je ostala amrička kolonija!

Bezbroj puta je već pomenuto, ali i ovoga puta setimo se reči prvog Generalnog sekretara NATO lorda Ismaja, koji za ciljeve formiranja Alijanse kaza: 1) Nemačka pod kontrolu, 2) Rusi van Evrope i 3) Amerika u Evropu. Ne treba komentar. Svi ciljevi formiranja NATO su ostvareni (još ovo isterivanje Rusa).

Pokušavala je Unija da se „otrgne“ od američkog uticaja. Setimo se samo formiranja Zapadne unije (1948) pa Zapadnoevropske unije – ZEU (1954), što je u skladu s članom 51 Povelje UN. Prvo je ZEU posmatrana kao „evropsko krilo NATO“, a zatim se ugasila i utopila u EU (2011 zvanično prestala da postoji). Dzaba je Lisabonski ugovor NA SVA ZVONA lansirao ZAJEDNIČKU ODBRANU EU. NE, NE, kaže SAD (NATO). Paradoks na prvi pogled. Naime, od sadašnjih 30 država članica NATO, 21 je iz EU. Gde je KVAKA?

Kvaka je Ujedinjeno Kraljevstvo, nekadašnji (XIX vek) svetski hegemon. Dugo se De Gol opirao prijemu UK u EEZ, ali nakon njegove smrti udjoše. Od ulaska u Uniju, UK je činila sve da poremeti planove Francuske i Nemačke. Tako, dve brzine EU trajale su do 2016, kada UK odlučuje (referendum) da napusti Uniju. Tada se videla KVAKA – Ne treba Americi EU, već NATO!!! Treba malo više izučavati TRAMPA!

Pokušala je EU, dok je Anglea „vladala“ da od Unije stvori svetskog igrača. Primakla se ekonomski i Rusiji i, pogotovo, Kini, ali i drugim regionalnim liderima. Ali, opet NE, NE, s one strane Atlantika. Sve su činile SAD da osujete vezu Nemačke (i EU) s Rusijom i Kinom. Kada nisu uspele, a pogotovo posle izlaska iz Avganistana 2021, potpaljena je Ukrajina, a Merkel je već bila otišla. Žal za Angelom će potrajati.

Da je Unija postala kolonija SAD pokazuje i poslednji neformalni samit juna meseca ove godine. Dok su svi očekivali „pozitivne signale“ Albaniji, Severnoj Makedoniji i BiH, pa i Turskoj, Unija utvrdi kandidaturu za članstvo Ukrajini i Moldaviji, objašnjavajući da su „učinile velike korake u borbi protiv korupcije“. Da nije žalosno, bilo bi smešno! Naime, postavilo se pitanje – koja Ukrajina, sa ili bez Krima i, sa ili bez 40 (50,60…) odsto teritorije. E, tu je fon der Lajen, koja kaza – pobedićemo zajedno (s Ukrajinom). Dakle, EU je objavila rat Rusiji. Interesantno, opet neko iz Nemačke (ko bi reko?).

A Zapadni Balkan (i Srbija), da ne pominjemo Tursku i Jermeniju? Pa, kako kaza Micotakis – 2033. Lipši mago do zelene trave. A Srbija? E, tek će ona da dodje na red, bar tako kaza kancelar Šolc (Priznajte nezavisno Kosovo i uvedite sankcije Rusiji…) A, jao hrabrog li Šolca, uf, uf, uf…Pa kao da to i ranije nismo znali, samo smo se pravili Englezi. Opet Englezi, pa oni nisu u EU. Pa ko kaže? Makron (francuski predsednik) nudi stvaranje „Političke unije“, pozivajući i UK, iako je napustilo. Šta je to „politička unija“ znaju samo oni koji bi da se uspostavi, jer nikada neće da profunkcioniše. Za divno čudo, i nekima u Srbiji odgovara taj Makronov predlog. SMEŠNO? Kako za koga, ali za onog koji „kupuje vreme“ i nije baš smešno. „Voli Makron Srbiju…“

Oštri Unija zube na jadu i čemeru, kad već ne može da se „dogovara“ sa jakima!

Tako, lideri EU postadoše „kuriri“ SAD, koji hitaju kod glumca Zelenskog, kada bude raspoložen da ih primi. Svaki od tih „lidera“ sobom nosi lopatu ili ašov, jer kopanje rova prema Rusiji nije stvar Ukrajine, već zadatak koji je Unija dobila od Amerike. Tako, po ko zna koji put u istoriji – geopolitika kroji geografiju!

Znaju i Rusi (Putin) da geopolitika kroji geografiju. Stoga, potrudiše se da i oni budu krojači, ali to učiniše na vrlo drastičan način. Uzimajući u obzir ne samo do sada učinjeno, već pretnje sa svih strana, čini se da je TREĆI SVETSKI RAT TU, opet na tlu Evrope.

EPILOG

Postoji (opet) narodna da nema rata bez Nemaca i Turaka, podrzumevajući Ruse. Otkud sad Amerikanci? Pa, odomaćili se u Evropi i, malo po malo, stavili je pod svoje.

„Spremte se spremte…“, nisu samo reči (ne)popularne pesme u delu nas, već poruka nove geografije, koju je stvorila geopolitika. Ostali smo s „ove strane zavese“. Nismo to birali, tako je uredila geopolitika sile.

Sila Boga ne moli! Vitezovi okruglog stola pokorili su Evropu.

More Stories
,,ODBRANA I BEZBEDNOST” SPECIJALNO IZDANJE